Witajcie społeczności,
Pracuję w bardzo małej firmie, gdzie projektujemy meble w zestawach do przerobionych vanów.
Właśnie uruchomiłem arkusz kalkulacyjny do zarządzania naszymi sklepami z narzędziami i rachunkami materiałowymi.
Aby mój arkusz kalkulacyjny działał idealnie, potrzebuję kolumny w zestawieniu z SolidWorks, gdzie referencja mebli (plik assembly) pojawia się na każdej linii. Mogłem wtedy zaimportować moją nomenklaturę bezpośrednio do arkusza kalkulacyjnego bez konieczności poprawiania czegokolwiek.
Nie mogę znaleźć rozwiązania, jeśli nie jest możliwe, zawsze jest możliwość ręcznego dodania kolumny w pliku Google Sheet, ale zwiększa to manipulacje i ryzyko błędów.
Dziękuję za pomoc
Witaj Man_SRVL, (SW2022SP4)
I używamy tego=>
Dla naszych nazewnictw.
Ale można wyodrębnić Excela bezpośrednio z oprogramowania, przechodząc bezpośrednio przez 3D lub 2D, aby wyodrębnić Excela – wystarczy otworzyć swój asembl lub rysunek, wskazać na swoją nomenklaturę i zapisać go w Excelu.
Proszę bardzo, proszę bardzo, ... Powodzenia.
@+.
AR.
Cześć,
Nie będzie możliwe wywołanie właściwości dokumentu w tabeli BOM.
Możesz jednak wdrożyć nazwę asemblera – lub inny tekst – za pomocą formuły kolumnowej:

Cześć,
Dziękuję za opinię, nie mam problemu z zapisaniem mojego spisu materiałów z SW w Excelu.
I nie jest aktualne, aby uzyskać licencję MYCADTOOLS (nie jestem osobą decydentską).
Mój problem polega na tym, że chciałbym, aby odniesienie mebli (skład) pojawiło się we wszystkich linijkach mojej nomenklatury.
OK, dzięki,
Właśnie próbowałem, to może być naprawdę rozwiązanie.
Ale to to samo, co tworzenie kolumny bezpośrednio w Google Sheet po wyodrębnieniu z SW i praktyczne wypełnianie, bez ergonomii i łatwości implementacji.
Ale zwracam na to uwagę.
Szkoda, że nie można bezpośrednio pobrać tych danych.
Cześć
Pliki BOM działają jak excel, prosta formuła może się sprawdzić
Cześć,
OK, ale jaki jest wzór na wprowadzenie, aby pobrać właściwość pliku asemblera?
Wiem, że dla pliku części można szukać właściwości, dzwoniąc $PRP: " NOM_PROPRIETE ", dla spawanej części $PRPWLD: " NOM_PROPRIETE ", ale tutaj nie mogę jej znaleźć...
Używając danych $PRPMODEL:" DESCRIPTION " w kolumnowej formule podanej przez
, udało mi się odzyskać właściwość DESCRIPTION w moim dokumencie rysunku.
Co już jest świetne.
Czy teraz można powiązać właściwość DESCRIPTION dokumentu rysunkowego z własnością REF_MEUBLE mojego zespołu za pomocą formuły?
Tak
W takim rodzaju (formuła, którą mam z moich nazewnictw, ale która nie jest odpowiednia dla Ciebie)
IF(REFERENCE FOURNISSEUR<>" »;DESCRIPTION " - " REFERENCE FOURNISSEUR;DESCRIPTION)
Ale wiem tylko o tym