Wstawianie komponentów w SolidWorks

Cze wszystkim!

Małe pytanie praktyczne. Czy ma sposób, w ramach solidworks, na wstawianie komponentów w złożeniu bez tych, jeśli czasami są wstawiane kilometry od miejsca docelowego. Dla niektórych części mogę dodać odniesienia do wiązań, ale nie zawsze jest to możliwe.

Dziękuję!

Wkładasz swoje części do zespołu:

1.  Za pomocą przeciągania/upuszczania z okna zawierającego "część" do "ASM"?
  2. Z zestawu, który wykonujesz: Wstawić komponent?

Czy Twoje części są zaprojektowane od oryginału czy "wyrwane" i dalekie od pochodzenia X,Y,Z?

1 polubienie

Nie ma znaczenia jak. Niezależnie od tego, czy chodzi o przeciągnięcie ich z drzewa komponentów, czy z funkcji wstawiania komponentu. Po kliknięciu w widoku czasami mieszczą się one blisko innych komponentów, a czasami nie. Elementy są projektowane od podstaw.

To od Ciebie zależy, kiedy wstawisz komponent, aby sterować nim za pomocą myszy

i umieścić go tam, gdzie chcesz, jak najbliżej i go ograniczyć

@+ ;-)

Zakończenie zakończenia, po wstawieniu komponentu, kliknięcie w oknie graficznym powoduje jego umieszczenie w miejscu, w którym znajduje się mysz. Z drugiej strony, jeśli zweryfikujemy funkcję wstawiania komponentu bezpośrednio, początek komponentu zostanie umieszczony w początku złożenia komponentu.
2 polubienia
Przypadek szczególny? Duży rozmiar montażowy? Zwykle idzie to całkiem dobrze Jeśli przesuwając część, umieścisz ją w punkcie początkowym zespołu (na przykład w wale), zostanie ona zawieszona w tym początku
4 polubienia

Witam

Ze swojej strony przeciągam komponenty tam, gdzie chcę za pomocą myszki, działa to całkiem nieźle.

Pozdrawiam

2 polubienia

Nie pamiętam, czy mi się śniło, czy nie, ale jakiś czas temu pewna osoba zwróciła uwagę, że istnieje funkcja, która pozwala "zebrać wszystkie części razem w zespole".

Czy ktoś to pamięta?

@Mathieu ZŁOŚĆ: to jest AssemblyXpert i działa, gdy początek komponentu jest bardzo, bardzo daleko, to znaczy w zasadzie, gdy robisz "Zoom w najlepszym razie", nie możesz nic zobaczyć... Działa bardzo dobrze, ale jak każde narzędzie ma swoje ograniczenia.

2 polubienia

Dziękuję benoit.lf, nie pamiętam tego.

Może to mogłoby ci ^ pomóc??

Witam

Z mojej strony, kiedy wstawiam część do "istniejącego" zespołu, zamiast dwukrotnie klikać część, która ma zostać wstawiona, klikam ikonę walidacji (małą zieloną literę V), która znajduje się w górnej części okna.

W ten sposób część zmieści się w punkcie początkowym zespołu.

Niestety, oznacza to, że gra jest domyślnie ograniczona do tego momentu.

Aby usunąć te ograniczenia, wdrażam drzewo i klikam prawym przyciskiem myszy, aby zwolnić.

Ogólnie rzecz biorąc, gdy moja część jest gotowa do zainstalowania, klikam na karcie Menedżer funkcji i naciskam Enter, co ustawia oryginalną część na oryginalną (dla pierwszej  , na której się znajduje, ale czasami dla części/złożeń, które następują, solidworks nalega na umieszczenie wiązań współosiowych lub stycznych)

w przeciwnym razie, jeśli może to pomóc:

http://help.solidworks.com/2013/French/WhatsNew/wn2013_Inserting_Multiple_Components_at_the_Origin.htm