Chcę utworzyć makro, aby ograniczyć powtarzalne zadania, które projektanci wykonują podczas tworzenia różnych zespołów.
Aby uprościć ich pracę, opracowuję makra do tworzenia zespołu różnych profili (i innych skonfigurowanych części) zgodnie ze szkicem (po prostu mierzę długość różnych linii szkicu), a następnie dodaję szyny, dostosowując ich długość (zgodnie z długością moich linii szkicu i wymuszonymi prześwitami).
Mam więc model szyny, który grupuje różne konfiguracje (600) i muszę dodać od 3 do 7 szyn w zależności od wymiarów mojego szkicu. W związku z tym dwie szyny nigdy nie mają tej samej długości (jeśli ściana ma więcej niż 3 m długości, dodawane są dwie szyny). Mogę je bardzo dobrze ustawić, ale wszystkie są dodawane w tej samej konfiguracji, a zatem o tej samej długości. Ale mam wiele innych elementów tego typu do dodania (np. za pomocą konfiguracji) i jeśli rozwiążę problem dla tych pierwszych szyn, to rozwiążę go dla wszystkiego innego. Równie dobrze mógłbym je dodać i ręcznie zmienić konfigurację komponentu, ale makro traci trochę na zainteresowaniu.
Być może konfiguracje na to nie pozwalają, czy jest inny sposób (który nie polega na tworzeniu wszystkich części: mam 6 różnych typów szyn z 600 referencjami za każdym razem).
Widzimy, że różne profile nie mają odpowiedniego rozmiaru, z wyjątkiem pierwszego (tego, który jest "najniższym" obrazem. A wszystkie inne są wyświetlane z konfiguracją pierwszego z nich
Nie widząc makra, myślę, że musi być problem z wywołaniem konfiguracji. Jeśli to samo jest wyświetlane, oznacza to, że makro jest połączone bez modyfikowania wywoływanego pliku. (założenie)