Wstawianie tekstu na niepłaskiej powierzchni

Witam

Udało mi się stworzyć moją 10 kostkę (dzięki Yves T.) i teraz chcę umieścić wartości liczbowe na każdej ścianie.

Problem polega na tym, że nie rozumiem funkcji Tekst (mimo że jest prosta...), ponieważ kiedy próbuję naszkicować twarz, jest ona w 3D, ponieważ nie jest płaska. 

Próbowałem również rzutować płaszczyznę równoległą do tej powierzchni, naszkicować, a następnie ponownie rzutować, ale szkic pozostaje w 3D, co ma powód, aby umieścić mój tekst w dowolnym miejscu w pokoju.

Mam nadzieję na znalezienie rozwiązania... Z góry dziękuję.

Witam

Kliknij na twarz i utwórz szkic, a następnie możesz umieścić w nim swój tekst.

Jeśli twoje twarze nie są płaskie, to nic wielkiego

Weź linię, jeśli jest prosta i 1  przeciwległy punkt lub 3 punkty

i tworzy plan

ten plan ci naklejka

Szkic tworzony jest na płaszczyźnie, a szkic rzutowany na powierzchnię

takie same ze wszystkich stron

@+

Zobacz również ten link

https://www.youtube.com/watch?v=CkQWkYGfRRU

2 polubienia

Przeanalizowałem wideo i wypróbowałem twoje metody, ale nie ma mowy, pożądana figura nadal jest wyświetlana w jakikolwiek sposób

Czy można mieć zrzut ekranu?

Dla tekstu musisz już narysować linię i punkt kontrolny

Wtedy wystarczy, że twarz nie jest płaska, aby wykonać zdalny szkic

Napisz tekst na tym szkicu 

Po krzywych narzędzia rzutowana powierzchnia szkicu

To jednak całkiem proste

Zobacz te samouczki

https://www.youtube.com/watch?v=CkQWkYGfRRU

https://www.youtube.com/watch?v=ecUBLtb6VJk&t=2532s

W związku z tym, jeśli to nie zadziała, musisz zmienić narzędzie, które jest na krześle ;-)

nie mogę powiedzieć + ;-)

@+ ;-)

2 polubienia

Nie można szkicować, ponieważ powierzchnie nie są płaskie podczas przechodzenia przez wypełnione powierzchnie.

Jak powiedział GT22, stwórz plan, wybierając 3 punkty na twarzy i naszkicuj na nim.

Gdy to zrobisz, wykonaj wytłaczanie, ale w obu kierunkach.

Alternatywne rozwiązanie:

Przerysuj swoją kostkę, używając innej metody, która da ci płaskie ściany:

Zmodyfikowałem samouczek, dodając drugą metodę. Znajdziesz go również w załącznikach.

tutoriel_de_a_10_faces.pdf
1 polubienie

Problem rzeczywiście jest między krzesłem a biurkiem, po prostu nie rozumiem, jak działa funkcja Text. A jednak wygląda to prosto, zgadzam się.

Dzięki za pomoc...

de10.sldprt powiedział:

Czy możesz opublikować swój utwór ze szkicem tekstu, który chcesz?

1 polubienie

Tworzenie nowego szkicu

Dodaj linię podparcia (linia konstrukcyjna, linia, łuk,...)

Dodaj tekst, ustaw czcionkę, aby uzyskać żądany rezultat

Wyciąganie przez dodawanie lub usuwanie. Jeśli powierzchnia nie jest płaska, a płaszczyzna szkicu przecina powierzchnię, wyciągnij w dwóch kierunkach.

Czy to jest bardzo proste :)

PS: Mówiąc dokładniej, możliwe jest również wyciągnięcie z powierzchni (dzieje się tak w opcjach funkcji ekstruzji)

2 polubienia

Dziękuję wszystkim za pomoc, w końcu tam dotarłem.

W końcu zrozumiałem, jak działa funkcja Text... ^^, ale projekcja uniemożliwiała mi wyciskanie za nią, więc wolałem stworzyć nowy utwór dzięki drugiej metodzie Yves'a i tworzyć moje teksty bezpośrednio na froncie. Utwór jest skończony, jeszcze nie do wydrukowania, jeszcze raz dziękuję!