Wstawianie bryły części umieszczonej względem układu współrzędnych

Witam 

Chciałbym skopiować/wkleić bryłę części, którą utworzyłem w części 1 w części 2, ale umieścić ją w odniesieniu do bardzo konkretnego układu współrzędnych w części 2.

Moim zmartwieniem w tej chwili jest to, że klejenie korpusu części zawsze odbywa się w podstawowym układzie współrzędnych części 2, a nie w drugim układzie współrzędnych, który stworzyłem dla pozycjonowania tej bryły części.

Czy z jednej strony można przykleić korpus części w konkretnym markerze?

A jeśli tak, to proszę powiedz mi metodę.

1 polubienie
Witam, jeśli jest to SolidWorks, możesz użyć funkcji przesuwania, która pozwala na umieszczenie jednej części w drugiej. W, a następnie napisz move.

Edycja: dla Catii, zobacz tutaj

https://youtu.be/HZDTlUiRVtk

1 polubienie

Witam

Tak, jest to możliwe, najbardziej przyjazne dla użytkownika jest użycie zoptymalizowanej kopii.

Metoda

W części 1:

Tworzenie markera (dla mojej strony wybieram "Euler", pozwoli mi to przetestować solidność mojej kopii przed zaimportowaniem jej do części - 2.

Skonstruuj elementy bryły, używając ich jako podpory, odnosząc się tylko do punktu odniesienia.

Podczas tworzenia (używaj tylko szkiców pozycjonowanych) Zobacz samouczek tutaj .

Kopia jest tworzona w części 1 przez Wstawki / Szablony inteligentne / Kopia zoptymalizowana.

Aby utworzyć jego instancję, umieszczamy ją w partt-2, a następnie przez Insertions / inteligentne modele / Instancję z zaznaczenia.

Kopię można również przechowywać w katalogu CATIA.

Zobaczę, czy uda mi się znaleźć któryś z moich filmów na ten temat

@+

2 polubienia

Nie znalazłem, więc zrobiłem ten, który robi vitte

powercopie.mp4
1 polubienie

Witam

Świetnie, dzięki za pomoc.

Wydaje się, że spełnia moją potrzebę. Poeksperymentuję, a jeśli nie, sprecyzuję swoją potrzebę.

Z drugiej strony, czy to normalne, że nie mam dźwięku w obrazie?

Próbuję odtworzyć mp4 za pomocą VLC.

Z góry dziękujemy za Twoją opinię.

P.S: moje pytanie dotyczy oczywiście realizacji w CATIA

Dobry wieczór tak, nie ma mikrofonu, HP ani kamery internetowej na mojej stacji roboczej.

Kiedy mam czas, wstawiam dymki tekstowe lub obrazy do filmu, ale tutaj zrobiłem to szybko.

W przypadku metody kopiowania potęgowego jest ona najbardziej podstawowa, ponieważ należy umieścić punkt rekonstrukcji w pozycji, a następnie układ współrzędnych.

Pochodna wersja metody polega na tym, że zamiast budować w odniesieniu do układu współrzędnych, konstruować w odniesieniu do prostych elementów: punktu, płaszczyzny prostej (ideał nie więcej niż 3 elementy, po czym staje się skomplikowany do wystąpienia)

Przykład oznakowania lub logo:

punkt do zlokalizowania w XYZ

plan wspierający szkic.

Linia prosta do orientacji kierunku czytania.

Aby utworzyć instancję w innym pomieszczeniu, wystarczy utworzyć punkt na powierzchni, w którym chcesz umieścić oznaczenie, płaszczyznę prostopadłą do powierzchni (układ współrzędnych załatwia sprawę), możesz użyć jednego z tych kierunków osi X lub Y (Z to normalny kierunek do powierzchni).

W ten sposób, gdy odłożysz zoptymalizowaną kopię, zostanie ona odbudowana bezpośrednio we właściwej pozycji

1 polubienie

Witam

Dziękuję za pomoc.

Uważnie przeczytałem twoją odpowiedź i obejrzałem film. Ale nie wiem jeszcze, czy może zaspokoić moje potrzeby.

Oto więcej szczegółów na temat mojej potrzeby. Zacznę od dwóch części:
- część (nazywana tutaj korbowodem), która jest okablowana i która zawiera dwa znaki: znak korby i znacznik tłoka.
- część (nazywana ramieniem cylindra), która zawiera woluminy, które chcę skopiować do mojej części1.

W tej chwili, gdy mam skopiowany korpus części z części cylindra barkowego, a następnie wkleję część korbowodu, skopiowany korpus części pojawia się w znaku korby (który jest również taki sam jak znacznik części podstawy na mojej części korbowodu), ale nie mogę go przykleić w innym znaku na części korbowodu, a mianowicie tym, który nazwałem "znacznikiem tłoka"".

Innymi słowy, nie mogę skleić korpusu części do układu współrzędnych innego niż podstawowy w części.

W kopii załączam plik PDF, który ilustruje moje obawy i powinien wyjaśnić moje słowa.

[url=http://zupimages.net/viewer.php?id=15/38/zfgl.gif][img]http://zupimages.net/up/15/38/zfgl.gif[/img][/url]

Dziękuję za pomoc.

pbcatia.pdf

Witam.

Podczas kopiowania/wklejania Części Korpusu z Części 1 do Części 2 CATIA jest rekonstruowana na podstawie odniesień do Części 1 (rodziców)

Jeśli to się uda , to dlatego, że CATIA znajduje w części 2 te same odniesienia (rodzice).

W rezultacie, wszystko jest przebudowywane w tej samej pozycji, co w Part-1.

W PowerCopy nie przyciągamy niektórych odniesień (rodziców), są to wpisy, które wybieramy w celu zrekonstruowania geometrii w innym miejscu niż oryginalna "Part-1".

Zoptymalizowana kopia to szybkie rozwiązanie pozwalające na odtworzenie formularza niezależnego od oryginału (bez linku).

Innym rozwiązaniem byłoby utworzenie zestawu: 

• Korbowód jest pierwszą "zamocowaną" częścią.
  • Cylinder ramienia jest umieszczany za pomocą znacznika ograniczenia "Cylinder ramienia"  (do utworzenia), na znaczniku "Tłok".

Następnie skopiuj/wklej (z linkiem) korpus części "Ramię cylindra" do części "Korbowód"

(Ta metoda wymaga modyfikacji części "Cylinder barkowy" w celu modyfikacji importowanego korpusu w korbowodzie. (jest to wynik z linkiem, nie ma wykresu w karoserii w części korbowodu).

Jeśli nie chcesz tworzyć zespołu, możesz skopiować/wkleić bryłę (z połączeniem bezpośrednio między częściami), a następnie kliknąć prawym przyciskiem myszy na bryłę, co spowoduje "brył / dodanie pozycji", której używasz po transformacji Zmiana układu współrzędnych.

1 polubienie

Super. Dziękuję.

Oglądając ponownie Twój drugi film, udało mi się użyć zoptymalizowanych kopii (lub kopii w źródłach). Działa to bardzo dobrze i spełnia dokładnie moją potrzebę, a mianowicie kopiowanie w części części ciał w precyzyjnej pozycji / i orientacji.

Użyłem również przewodników w moich częściach 1 i 2 i używam tych przewodników jako rodziców (lub danych wejściowych) do użycia zoptymalizowanej kopii w części 2 (poprzez Utwórz instancję z zaznaczenia. Jednak jeśli chodzi o metodę, nie zrobiłem dokładnie tak, jak ty w dwóch punktach.

1) Nie zrozumiałem zbyt dobrze w twoim filmie zainteresowania punktem, którego używasz. Czy możesz powiedzieć mi trochę więcej, żebym zrozumiał jego zainteresowanie? Wydaje mi się, że tego nie potrzebowałem.

2) Inna sprawa, że nauczyłeś mnie również o istnieniu szkiców pozycyjnych. W mojej manipulacji użyłem go z następującymi parametrami:  Pozycjonowanie szkicu --> Typ przesuwny i nie dotykałem innych opcji.
Oczywiście używałeś go z innymi opcjami.

Czy można określić zainteresowanie umieszczonymi szkicami? Wydaje mi się, że jest to potężne narzędzie, ale na razie używałem tego narzędzia tylko do zmiany odniesień (lub wpisów) mojego szkicu.

Czy mógłby mi Pan/Pani powiedzieć, gdzie mogę znaleźć informacje na temat ustawień opcji pozycjonowanych szkiców? 

Bardzo dziękuję za pomoc.

Witam 
1 ) Gdy używasz polecenia "wstaw / układ osi", pierwszymi danymi do wybrania jest początek układu współrzędnych (w Twoim przypadku koniec po prawej stronie), więc nie musisz tworzyć niczego więcej.
2 ) Interesujące jest powiązanie treści szkicu z odniesieniami zewnętrznymi  bez konieczności ograniczania lub oceniania tej samej treści w odniesieniu do tych samych odniesień zewnętrznych (co może generować dużą liczbę linków nadrzędnych/podrzędnych). To jest tylko wsparcie (maks. 3 linki).
Zawartość szkicu zostanie wtedy ograniczona lub zwymiarowana tylko w odniesieniu do tych elementów wewnętrznych oraz do początku układu współrzędnych oraz osi H i V szkicu.

Na filmie okrąg będzie podążał za jednym z wierzchołków fazowania podczas zmian geometrii, bez konieczności jego wymiarowania lub ograniczania. (co będzie musiało zostać wykonane później, ponieważ lepiej jest ograniczyć te szkice ISO, korzystając z dobrej praktyki opisanej powyżej)

Nie ma ustawiania opcji, są listy rozwijane, takie jak te, które można znaleźć do tworzenia punktów, płaszczyzn, linii itp

esquisses.zip
1 polubienie

Super. Dziękuję za bardzo jasną odpowiedź, a także za film instruktażowy.

Rzeczywiście, nie są to opcje, ale listy rozwijane.

W rzeczywistości chciałem mieć większą precyzję w wyborach: "śliski" i "odizolowany" dla pozycjonowania szkicu.

Czy masz jakieś informacje na ten temat? Wiedząc o tym, w moim przypadku, używałem Glissante, ale tak naprawdę nie rozumiałem, jak to działa.

Z góry dziękuję za pomoc.

Umieszczony:

Sterujemy podporą, początkiem i orientacją jednej z osi (współrzędna szkicu będzie podążać za modyfikacjami referencji)

Śliski

Ctrl obejmuje tylko podporę (jest to takie samo, jak w przypadku użycia domyślnej ikony szkicu).

Odizolowany:

Nic nie jest pod kontrolą, jeśli geometria ewoluuje, istnieje ryzyko, że szkic znajdzie się w materiale, jeśli na przykład szkic zostanie użyty do wyciągnięcia (opcja Długość)

Geometria może być niezależna lub całkowicie uwzględniona.