Niestabilna instalacja

Witam
Zainstalowałem SW 2015 na laptopie i czasami zdarzają mi się awarie bez żadnego ostrzeżenia. Chciałbym znaleźć słaby punkt, aby spróbować temu zaradzić.
Mój config wygląda następująco:
Dysk SSD o pojemności 250 GB
Procesor Intel I5 6200 o częstotliwości odświeżania 2,4 g
Brak dedykowanej karty graficznej
8 GB RAM + 16 GB wirtualnie na dysku SSD
Okna 10
SW 2015

Wiem, że ta konfiguracja nie jest zalecana przez Dassault Systèmes, ale dla małych zestawów musi przejść.

Gdy wystąpi awaria, nie otrzymuję komunikatu o użyciu pamięci.
Nie ma też obaw o rzeczy na poziomie monitora zasobów.  Przy zadaniu nieco cięższym od innych procesor oczywiście regularnie podchodzi do knagi, ale praca jest wykonywana w tempie, które mi odpowiada, a potem nagle "Puf", nic. Powrót do biura...

Czy nie byłoby czegoś do zobaczenia po stronie jeźdźców?
Jak postawić diagnozę?
Dziękuję

Witam

2 duże czarne plamy na twoim configu:
- Karta graficzna: źródło błędów i obliczeń 3D, ponadto myślę, że Twoja karta graficzna musi dzielić 8 GB pamięci RAM
- Pamięć RAM, 8 GB to mało w przypadku Win10, nawet w przypadku 16 GB pamięci wirtualnej.
Awarie bez komunikatu, są często związane z błędami stosu pamięci (poziom procesora) i są tworzone w pełnej awarii.
Na szczęście masz Win 10, w przeciwnym razie z pewnością skończyłoby się to awariami systemu.

Fakt, że monitor nie sygnalizuje nasycenia pamięci, czy pasuje do hipotezy o niewystarczającej ilości pamięci RAM?

od czasu do czasu włożę 16GB

Dziękuję