Witam wszystkich!
Jestem administratorem IT w małej firmie, w której 2 osoby korzystają z Solidwork, ale nic o tym nie wiem.
Poproszono mnie o zainstalowanie fizycznego serwera dla solidwork PDM.
Ponieważ lubię wiedzieć, co znajduje się na moich serwerach, zdecydowałem się samodzielnie przeprowadzić instalację PDM (jednak zarządzanie będzie wykonywane przez jednego z użytkowników, który przejdzie szkolenie pdm).
Mam więc kilka pytań:
1) Pytając o konferencję serwera, natknąłem się na ten post: https://forum.solidworks.com/thread/201115
Już wcześniej planowałem umieścić skarbiec (skarbce) na osobnym dysku, czy warto też oddzielić resztę, jak w poście?
Mam 2 dyski, C:/ dla systemu i D:/ dla skarbca, w razie potrzeby mogę podzielić C na 3, partycję systemową, jedną dla baz danych SQL i jedną dla dzienników SQL i plików tymczasowych.
Jeśli to jest to, co musisz zrobić, jak skonfigurować SQL, aby oddzielić komponenty i zmienić domyślną ścieżkę używaną podczas tworzenia nowego repozytorium? (więc ustawiłem to raz na zawsze, a następnie użytkownik odpowiedzialny za tworzenie/administrowanie PDM gotuje, muszę tylko upewnić się, że domyślne lokalizacje są zapisane)
dla baz danych SQL myślę, że mam tam odpowiedź (https://forum.solidworks.com/thread/217762), a dla skarbca PDM podobno jest to robione podczas instalacji (w opcjach instalatora), ale dla plików logów/czasu?
2) Jeśli chodzi o licencje, mam problem ze zrozumieniem systemu solidwork.
W tej chwili nasi 2 użytkownicy mają chyba "samodzielne" licencje, Solidwork 2018 Premium.
Jeśli dobrze zrozumiałem, Solidwork Premium zawiera standardowy PDM, prawda? Aby uzyskać numer seryjny do instalacji PDM, muszę skontaktować się z naszym dostawcą licencji (visiativ), prawda?
3) pytanie pomocnicze, dotyczące sieci: o ile dobrze zrozumiałem, PDM przechowuje dane, ale każdy użytkownik ma lokalną kopię skarbca, więc jeśli pracuje, to lokalnie i dopiero gdy solidwork jest zamknięty (lub gdy zapisuje swoją pracę?), zmiany są propagowane na serwerze? Czyli nie ma już sensu zapisywanie stacji roboczych (przynajmniej dla części solidwork)?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za kostkę brukową :)
Cdt