Instalacja PDM, różne pytania

Witam wszystkich!

Jestem administratorem IT w małej firmie, w której 2 osoby korzystają z Solidwork, ale nic o tym nie wiem.

Poproszono mnie o zainstalowanie fizycznego serwera dla solidwork PDM.

Ponieważ lubię wiedzieć, co znajduje się na moich serwerach, zdecydowałem się samodzielnie przeprowadzić instalację PDM (jednak zarządzanie będzie wykonywane przez jednego z użytkowników, który przejdzie szkolenie pdm).

Mam więc kilka pytań:

1) Pytając o konferencję serwera, natknąłem się na ten post: https://forum.solidworks.com/thread/201115

Już wcześniej planowałem umieścić skarbiec (skarbce) na osobnym dysku, czy warto też oddzielić resztę, jak w poście?

Mam 2 dyski, C:/ dla systemu i D:/ dla skarbca, w razie potrzeby mogę podzielić C na 3, partycję systemową, jedną dla baz danych SQL i jedną dla dzienników SQL i plików tymczasowych.

Jeśli to jest to, co musisz zrobić, jak skonfigurować SQL, aby oddzielić komponenty i zmienić domyślną ścieżkę używaną podczas tworzenia nowego repozytorium? (więc ustawiłem to raz na zawsze, a następnie użytkownik odpowiedzialny za tworzenie/administrowanie PDM gotuje, muszę tylko upewnić się, że domyślne lokalizacje są zapisane)

dla baz danych SQL myślę, że mam tam odpowiedź (https://forum.solidworks.com/thread/217762), a dla skarbca PDM podobno jest to robione podczas instalacji (w opcjach instalatora), ale dla plików logów/czasu?

2) Jeśli chodzi o licencje, mam problem ze zrozumieniem systemu solidwork.

W tej chwili nasi 2 użytkownicy mają chyba "samodzielne" licencje, Solidwork 2018 Premium.

Jeśli dobrze zrozumiałem, Solidwork Premium zawiera standardowy PDM, prawda? Aby uzyskać numer seryjny do instalacji PDM, muszę skontaktować się z naszym dostawcą licencji (visiativ), prawda?

3) pytanie pomocnicze, dotyczące sieci: o ile dobrze zrozumiałem, PDM przechowuje dane, ale każdy użytkownik ma lokalną kopię skarbca, więc jeśli pracuje, to lokalnie i dopiero gdy solidwork jest zamknięty (lub gdy zapisuje swoją pracę?), zmiany są propagowane na serwerze? Czyli nie ma już sensu zapisywanie stacji roboczych (przynajmniej dla części solidwork)?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za kostkę brukową :)

Cdt

Kilka elementów dla punktu nr 3.
2 możliwości:
- obciążenie pracą pozwala na realizację zadań w ciągu dnia: nie ma potrzeby zapisywania stacji;
- obciążenie jest większe, użytkownicy nie będą mogli przenieść się na serwer (chyba że możliwa jest operacja tymczasowego przechowywania): stacje muszą zostać zarchiwizowane.

Witam

1- Policz, ile miejsca wykorzystałeś na bieżące dane i potroj je z góry: 600 GB i mam miejsce na 3 TB danych, które pozwala mi zobaczyć przyszłość

Moc maszyny jest ważna i nie oszczędzaj na suwaku

2- Licencje sieciowe są przypisywane do serwera, na którym zainstalowana jest aplikacja zarządzająca licencjami

Brak zarządzania licencjami dla autonomicznych wersji skontaktuj się z Visiativ, aby je przekształcić w razie potrzeby.

3- PDM archiwizuje, więc użytkownik sprawdza, co umieszcza kopię w swojej lokalnej lokalizacji. Dopóki zmiany nie zostaną zarchiwizowane, pozostaną lokalne.

--------

Zdecydowanie radzę uzyskać pomoc Visiativ w konfiguracji PDM, ponieważ może to być wspaniałe narzędzie lub najgorsze ze wszystkich, jeśli jest źle skonfigurowane

1 polubienie

Ok, zobaczę bezpośrednio z obsługą visiativ, dziękuję.