Cześć Stéphane
Dziękujemy za Twoją opinię.
Muszę skromnie powiedzieć, że nie wiem, czy Visualize wie, jak to zrobić. Ale jest to możliwe, ale przy równomiernie nałożonych podstawowych teksturach, takich jak imitacja dywanu, kamieni, tkaniny itp.
Więc jeśli ton teksturowania jest jednolity, tak, działa tak samo jak stary system istniejący w SolidWorks przed 2018 rokiem: ale dla obiektów 3D. To tak, jakby mieć obiekt 3D, który jest tłem, do którego stosujesz teksturę. A także Twój obiekt 3D na pierwszym planie. Od tego momentu cienie będą generowane zgodnie z Twoim oświetleniem, odbiciami itp.
Z drugiej strony, jeśli chcesz zrobić skomplikowane teksturowanie, takie jak żołnierski garnitur z kieszeniami i całym bałaganem, który nosi, a na dodatek facet pokryty bliznami i wytatuowany wszędzie (jak męski), musisz użyć innego oprogramowania, takiego jak to, o którym ci powiedziałem "Foundry MARI". Są inne, ale nigdy ich nie używałem.
W skrócie:
musisz zrobić zestaw 3D, który posłuży jako tło i pozwoli ci umieścić rodzaj tekstury (ze wszystkimi cieniami, które chcesz, w zależności od oświetlenia. To trochę jak w westernach, gdzie fasada była tylko jedna, bo nikt nie patrzył za siebie.
Na pierwszym planie będziesz miał swój obiekt 3D, ale wiesz, jak to zrobić.
Pozdrowienia
PS: Z drugiej strony nie zrozumiałem "nie jest widoczny podczas renderowania", czy to dlatego, że nie możesz tego zrobić, czy dlatego, że nie chcesz, aby się pojawił.