Integracja 3D z wizualizacją

Witam

Czy istnieje wizualizacja materiałów matowych / cieni, takich jak na 3dsmax lub wrapperze, takich jak na sketchup, aby dokonać integracji obiektu 3D na zdjęciu i że otrzymuje cienie, jak na załączonym zdjęciu, aby cienie na ziemi były robione samodzielnie, ale na ścianie nie znalazłem sztuczki.

Pozdrowienia

Stéphane

montage.jpg

Witam @Stéphane

Bądźmy logiczni, aby rozwiązać Twój problem.

Twoje cienie na ziemi są logiczne, ponieważ są wynikiem projekcji wszystkiego, co jest związane z twoją orientacją i kolorami oświetlenia w odniesieniu do twojego obiektu 3D.

W przypadku obrazów tła jest to płaskie odwzorowanie (bez żadnej ulgi), więc w najlepszym razie możesz mieć tylko projekcję cienia obiektu 3D na ścianie, tak jak masz na podłodze. Jeśli jednak zmienisz światła i orientację, nie zmieni to cieni obrazu, które są nieodłącznie związane z obrazem. Obrazy, które są całkowicie niezależne od obiektu 3D.

Jest takie afrykańskie przysłowie, które mówi, że "cień zebry nie jest pasiasty"

Jeśli chcesz mieć dynamiczne cienie na tle, sceneria musiałaby być w 3D z mapowaniem zdjęć (teksturowaniem) jako opakowaniem wystroju 3D. Tak jak robi to MODO 901,  a zwłaszcza MARI i oczywiście  3dsmax i bardziej ogólnie nurbs obiekty, gdy są one ubierane przez oprogramowanie natywne lub innych firm.  W tym momencie możesz mieć cienie w tle, ale z dużymi błędami kolorystycznymi w cieniach, które byłyby spowodowane rzucanymi cieniami. Dlatego są programy do postprodukcji, ale tutaj zbaczamy z tematu.

Mam nadzieję, że zrozumiałem, co chcesz zrobić, w przeciwnym razie o tym rozmawiamy.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj zozo_mp,

Tak, rozumiem, że nie można prosić o cień na zdjęciu, które ma relief, dlatego zapytałem, czy istnieje wygląd jak na 3DSMAX lub SketchUp do zastosowania na obiekcie, który miałby na przykład kształt mojej ściany i ten kształt nie jest widoczny po renderowaniu, po prostu otrzymuje cienie.

Jako załącznik jest plik, którego użyłem do renderowania, który widzimy w mojej pierwszej wiadomości, ściana i postęp, który narysowałem w kolorze szarym, służą tylko do odbierania cieni i tworzenia jednego na moim obiekcie 3D, ale nie jest widoczny po renderowaniu.

Pozdrowienia

Stéphane

wrapper.jpg
1 polubienie

Cześć Stéphane

Dziękujemy za Twoją opinię.

Muszę skromnie powiedzieć, że nie wiem, czy Visualize wie, jak to zrobić. Ale jest to możliwe, ale przy równomiernie nałożonych podstawowych teksturach, takich jak imitacja dywanu, kamieni, tkaniny itp.

Więc jeśli ton teksturowania jest jednolity, tak, działa tak samo jak stary system istniejący w SolidWorks przed 2018 rokiem: ale dla obiektów 3D. To tak, jakby mieć obiekt 3D, który jest tłem, do którego stosujesz teksturę. A także Twój obiekt 3D na pierwszym planie. Od tego momentu cienie będą generowane zgodnie z Twoim oświetleniem, odbiciami itp.

Z drugiej strony, jeśli chcesz zrobić skomplikowane teksturowanie, takie jak żołnierski garnitur z kieszeniami i całym bałaganem, który nosi, a na dodatek facet pokryty bliznami i wytatuowany wszędzie (jak męski), musisz użyć innego oprogramowania, takiego jak to, o którym ci powiedziałem "Foundry MARI". Są inne, ale nigdy ich nie używałem.

W skrócie:

musisz zrobić zestaw 3D, który posłuży jako tło i pozwoli ci umieścić rodzaj tekstury (ze wszystkimi cieniami, które chcesz, w zależności od oświetlenia. To trochę jak w westernach, gdzie fasada była tylko jedna, bo nikt nie patrzył za siebie.

Na pierwszym planie będziesz miał swój obiekt 3D, ale wiesz, jak to zrobić.

Pozdrowienia

PS: Z drugiej strony nie zrozumiałem "nie jest widoczny podczas renderowania", czy to dlatego, że nie możesz tego zrobić, czy dlatego, że nie chcesz, aby się pojawił.

Witaj zozo_mp, 

Dziękuję za tę opinię, "nie jest widoczny po renderowaniu" to rzeczywiście dlatego, że nie chcę, aby się pojawił, kształt służy tylko do odbierania cieni, nie wiem, jak to działa, ten kształt jest przezroczysty dla renderingu i otrzymuje tylko cienie i oświetlenie, które nagle sprawia wrażenie, jakby znajdował się na obrazie tła.

1 polubienie

Ok, dziękuję, zrozumiałem (render nie jest widoczny)  ;-)   jeśli zapewniam ;-)

Jeśli chcesz, możesz zamknąć temat, dzięki czemu inne osoby będą miały dostęp do informacji o danym problemie.

Pozdrowienia
Zz