Całkowanie funkcji zaokrąglania w górę do równania

Witaj społeczność.

W ramach tworzenia standardowych modeli na SW mam do zrobienia podział na obróbkę.

Odkryłem, że funkcja matematyczna pozwala mi je rozdzielić, jednak integruje zaokrąglenie w górę o jedną wartość.

Hors SW na to nie pozwala.

Czy masz rozwiązanie??? Wiedząc, że liczba naturalna +1 nie działa, ponieważ w niektórych doda o jedno wystąpienie za dużo.

Z góry dziękuję

Szczęśliwy tata

Umieść "int" na początku formuły.

Powiedz nam, czy to działa.

1 polubienie

Nie, to nie działa, INT odpowiada liczbie naturalnej. (tak zaokrąglone w dół), ale w moim przypadku potrzebuję zaokrąglenia w górę.

Moim zdaniem musimy dodać pewien poziom warunków. Najprostszym sposobem jest dodanie równania przy użyciu wyniku poprzednich obliczeń. Przykład w składni Excela:

OCCUR to liczba wystąpień obliczona wcześniej bez zaokrąglania

OCCUR_CORRIG to ostateczna liczba, którą chcesz

OCCUR_CORRIG = IF ( WYSTĄPI - INT(WYSTĄPIĆ) = 0; MIEĆ MIEJSCE; WYSTĄPIĆ + 1 )

Jeśli więc moja liczba wystąpień pomniejszona o jej własną liczbę całkowitą jest równa zero, używam liczby takiej jaka jest (tj. jest już liczbą całkowitą. Jeśli nie, dodaję 1.

Nie jestem pewien, czy mam jasność! :)

1 polubienie

Jeśli ma to rozmieścić otwory zgodnie z maksymalną predefiniowaną odległością od środka,

Używam tego wzoru:

liczba = ( "L" - 2 * "dep" ) / "ent max" + 1,5

odległość od środka = ( "L" - 2 * "dep" ) / ( "nb" - 1 )

1 polubienie

W driveworks działa funkcja round.SUp.

1 polubienie

@Bart do mojej rozpaczy w driveworks, a nie w SW. (nasi amerykańscy przyjaciele nie zdawali sobie sprawy z braku??).

@Benoit. Wewnętrznie nie jest źle, ktoś mi to właśnie zasugerował. Chciałem tego uniknąć, ale myślę, że nie będę miał wyboru. (spowoduje to, że zagnieżdżę funkcje IF i nie jestem fanem)

Dam lepszą odpowiedź, ale jeśli ktoś znajdzie prostsze rozwiązanie to jestem zainteresowany

1 polubienie

Aby tworzyć konfigurowalne rzeczy, nie ma to jak driveworks.

Łatwy w użyciu i bardziej kompletny w równaniu. Co więcej, to nic nie kosztuje! W programie Xpress

1 polubienie