Cze wszystkim
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc, ponieważ natrafiam na problem, który z pewnością jest prosty do rozwiązania.
Chcę tworzyć meble, które są raczej zautomatyzowane i po wielu próbach korzystam z funkcji konstrukcji spawanej, która poprawnie reaguje na to, co chcę zrobić.
Utknąłem w łatwym wyodrębnieniu na rysunku właściwości długości, szerokości, grubości, materiałów i masy.
Mogę wywołać tabelę Lista części spawanych lub zestawienie materiałów, ale nie wszystkie powyższe dane pojawiają się automatycznie.
Jak edytować lub utworzyć szablon tabeli?
Ponadto możliwe jest, że we właściwościach części właściwości Szerokość, Materiały, Masa i Grubość są tworzone automatycznie, a nie ręcznie dla każdej części.
Otwarty na wszystkie dobre i najlepsze pomysły!
Dziękuję
1 polubienie
Witam
Czy mógłbyś umieścić sitodruk swojego BOM-u?
YP69
30 Kwiecień 2020 19:27
3
Dobry wieczór
Poznanie właściwości części w konstrukcji spawanej.
Kliknij prawym przyciskiem myszy mechanicznie spawaną ścieżkę --> Właściwość
2. Właściwość długości
Włóż spawany stół obrabiany
Wybieranie właściwości niestandardowych
W przypadku materiału możliwe jest umieszczenie jednego materiału na korpus lub na całym zestawie
Do zakładania ciał
Kliknij prawym przyciskiem myszy na treści
W załączeniu znajduje się rysunek
mecanosoude.slddrw powiedział:
4 polubienia
Oto sitodruk rysunku i właściwości, których używam
sw1.png
Dziękuję yannick.petit za te elementy, jak na razie jest ok.
Czy możliwe jest utworzenie listy właściwości niestandardowych części spawanych, aby nie trzeba było ręcznie i niezależnie dodawać ich dla każdej spawanej części do każdego modelu?
A następnie wywołać powiązaną tabelę na rysunku?
Dziękuję
Wyślę Ci pliki, może być prościej
meble.slddrw
Udaje mi się to kilka razy, ale mogę łatwo poprawić i powtórzyć.
meuble_modele.sldprt
@j.lemoine, czy używasz plików bazowych ISO dla swojej konstrukcji spawanej?
Często pliki są parametryzowane w celu spełnienia specyficznych potrzeb firmy.
Witam
Mam solidwokrs 2017, nie mogę otworzyć twoich plików.
Do modelu profilu można dodawać metadane. Te z solidworks można znaleźć w folderze instalacyjnym. W moim przypadku:
C:\Program Files\SOLIDWORKS Corp\SOLIDWORKS\lang\english\weldment profiles\iso.
W przypadku dostosowywania profilów solidworks, radzę utworzyć folder poza folderem instalacyjnym, aby nadpisać zmodyfikowane pliki.
Jeśli dołącza plik planu z dodaniem metadanych w pliku modelu profilu
CDLT powiedział:
mecanosoudure.zip
Witaj g.beavers
Nie, używam plików, które sam stworzyłem, grubości żądanego panelu, następnie modyfikuję wymiary.
Mógłbym przyjrzeć się bardziej szczegółowo parametrom spawanych profili konstrukcyjnych
Yannick.petit, szkoda plików, jestem w 2019 roku
Co nazywasz metadanymi? dziękuję za pliki, jutro przyjrzę się temu szczegółowo
Profile, które utworzyłem, znajdują się w innym folderze niż profile podstawowe i folder instalacyjny oprogramowania
Mówiłem o właściwościach osadzonych w pliku.
Plik --> Właściwości
W moim pliku z modelem profilu dodałem francuskie oznaczenie . Nazwa właściwości DESIGNATION_FR
Wszystkie właściwości określone w modelu można wyodrębnić w zestawieniu komponentów części spawanej.
1 polubienie
Świetnie, dzięki za pliki,
Jeśli dobrze rozumiem, czy musisz wypełnić właściwości w pliku profilu, a następnie wywołać je w pliku części i przywrócić je do rysunku?
Czy możliwe jest automatyczne odzyskanie materiału zdefiniowanego w profilu z elementów?
Nadal szukam i optymalizuję tę opcję
W moim pierwszym wpisie wskazałem, jak wypełnić profil materiałowy po profilu.
Jeśli chcesz, aby było to automatyczne, musisz utworzyć zmienną materiałową dla każdego profilu.
Podoba mi się, co
profil kwadratowy 20x20x2 Aluminium
Profil kwadratowy 20x20x2 Stal nierdzewna ......
Yannicka
Tak, wypełniamy właściwości w pliku profilu i pobieramy właściwości na rysunku
Witam
Czy rozwiązałeś swój problem zgodnie z naszymi opiniami?
Cdlt powiedział:
Yannicka