Na razie, z wyjątkiem makra, nie widzę, jak dodać te informacje we właściwościach. Jeśli jednak chcesz, aby makro:
Option Explicit
Dim swApp As SldWorks.SldWorks
Dim swModel As SldWorks.ModelDoc2
Dim config As SldWorks.Configuration
Dim cusPropMgr As SldWorks.CustomPropertyManager
Dim custPropType As Long
Dim FieldType As Integer
Dim customProp As CustomPropertyManager
Dim PathPlan As String
Sub main()
FieldType = 30
Set swApp = Application.SldWorks
Set swModel = swApp.ActiveDoc
Set config = swModel.GetActiveConfiguration
Dim swCustProp As CustomPropertyManager
Dim swModelDocExt As ModelDocExtension
Dim bool As Boolean
Set swModelDocExt = swModel.Extension
Set swCustProp = swModelDocExt.CustomPropertyManager("")
PathPlan = swModel.GetPathName
bool = swCustProp.Add3("Chemin Fichier", FieldType, PathPlan, swCustomPropertyAddOption_e.swCustomPropertyDeleteAndAdd)
End Sub
Alternatywnie, aby dodać te informacje do notatki na rysunku, można połączyć właściwość z notatką. (Patrz pj)
Dlaczego nie skorzystać z narzędzia "SmartProperties" od myCADtools? Narzędzie to pozwala m.in. na łączenie wartości właściwości (funkcja, na którą edytor właściwości oprogramowania nie pozwala).
Właśnie dlatego, że cudzysłowy nie działają, powinniśmy umieścić " Zamiast tego i dotyczy to całego tekstu, który zawiera znaki cudzysłowu w wartości atrybutu w plikach XML, co ma miejsce w przypadku pliku prtprp, znaki cudzysłowu są używane do otaczania atrybutów.
Dziękuję za tę informację, ale dziwię się, w wykazie nieruchomości mam wrażenie, że można wpisać nazwy nieruchomości albo po angielsku, albo po francusku...?
Mam jeszcze jeden mały problem, chciałbym wyświetlić nazwę pliku z rozszerzeniem ".sldprt", ale nie mogę znaleźć odpowiedniej składni....?
Nie testowałem języka angielskiego ani francuskiego, ze swojej strony nie korzystałem z palet właściwości od dłuższego czasu, ale w tamtym czasie było to systematycznie w języku angielskim.
Aby dodać rozszerzenie, nie mogłem znaleźć odpowiedniej właściwości, ale jest to możliwe, tworząc właściwość tekstową, która zawiera żądaną wartość zgodnie z załadowaną paletą właściwości (plik .prtprp lub .asmprp), a następnie łącząc ją z właściwościami SW, jak w poniższym przykładzie:
Test wykonywany przez otwarcie części w oprogramowaniu, a także bezpośrednio przez edycję części w złożeniu.
Czy umieściłeś Mode="Text" na końcu wiersza, który definiuje właściwość "Extension"?
Na pytanie " jakie jest inne rozwiązanie do wypełniania atrybutów §?", to za pomocą domowego programu, w którym zarządzam właściwościami oprogramowania i wieloma innymi rzeczami.