Osadzanie nazwy pliku w edytorze właściwości

Witam

Chcę dodać nazwę pliku poprzedzoną jego ścieżką w oknie właściwości?

Dziś udaje mi się odzyskać nazwę za pomocą:

<Control Label="Nazwa pliku" PropName="Textbox19" ApplyTo="Globalny" Type="TextBox" ReadOnly="False" DefaultValue="Nazwa pliku SW" Mode="SWProperty" />

Z drugiej strony próbowałem wielu nazw  zmiennych, takich jak "Nazwa folderu" ... ale nie mogę tego zrobić.

Dziękuję.

Klasa A+

Redagować; Udało mi się to poprzez umieszczenie wysokiej kreski:

<Control Label="ŚCIEŻKA" PropName="Ścieżka" ApplyTo="Globalny" Type="Pole tekstowe" ReadOnly="Fałsz" DefaultValue="Nazwa folderu SW" Mode="SWProperty" />

Z drugiej strony nie mogę połączyć 2?

Witam 

Czy na pewno chcesz mieć ścieżkę do pliku we właściwościach, czy też wystarczy mieć te informacje w adnotacji (dla rysunku)?

Na razie, z wyjątkiem makra, nie widzę, jak dodać te informacje we właściwościach. Jeśli jednak chcesz, aby makro:

Option Explicit

Dim swApp As SldWorks.SldWorks
Dim swModel As SldWorks.ModelDoc2
Dim config As SldWorks.Configuration
Dim cusPropMgr As SldWorks.CustomPropertyManager
Dim custPropType As Long
Dim FieldType As Integer
Dim customProp As CustomPropertyManager
Dim PathPlan As String

Sub main()
    FieldType = 30
    Set swApp = Application.SldWorks
    Set swModel = swApp.ActiveDoc
    Set config = swModel.GetActiveConfiguration
    Dim swCustProp As CustomPropertyManager
    Dim swModelDocExt As ModelDocExtension
    Dim bool As Boolean
    Set swModelDocExt = swModel.Extension
    Set swCustProp = swModelDocExt.CustomPropertyManager("")
    PathPlan = swModel.GetPathName
    bool = swCustProp.Add3("Chemin Fichier", FieldType, PathPlan, swCustomPropertyAddOption_e.swCustomPropertyDeleteAndAdd)
End Sub

Alternatywnie, aby dodać te informacje do notatki na rysunku, można połączyć właściwość z notatką. (Patrz pj)

ajoutpathdansnote.png

Witam

Dzięki za odpowiedź, ale nie, muszę go ponownie edytować, aby umieścić go tylko w atrybucie, który będzie zawierał "ścieżkę/nazwę".

Nie mogę znaleźć listy zmiennych lub właściwości, których można użyć?

Czy wiesz, czy możesz łączyć pola?

Klasa A+

Witam

Dlaczego nie skorzystać z narzędzia "SmartProperties" od myCADtools? Narzędzie to pozwala m.in. na łączenie wartości właściwości (funkcja, na którą edytor właściwości oprogramowania nie pozwala).

Pozdrowienia

W porządku, znalazłem to, 

Umieść to w wartości swojej nieruchomości:

$PRP:"Nazwa folderu SW (nazwa folderu)"$PRP:"Nazwa pliku SW (nazwa folderu)"

Super.... z tym, że muszę zrobić zły ruch i to nie działa.

Poniżej znajduje się to, co wpisałem.

<Control Label="ŚCIEŻKA" PropName="Ścieżka" ApplyTo="Globalny" Type="Pole tekstowe" ReadOnly="False" DefaultValue="$PRP:"Nazwa folderu SW(nazwa folderu)"$PRP:"Nazwa pliku SW(nazwa folderu)"" Mode="SWProperty" />

A może się mylę?

Dziękuję.

Witam

Spróbuj tego: 

$PRP:{Nazwa folderu SW}

Dsl Popełniłem błąd, zapomniałem MODEL w zamówieniu!!

$PRPMODEL:"Nazwa folderu SW"

Po wklejeniu kodu do edytora właściwości, ścieżka i nazwa pojawią się automatycznie w MEP.

Wystarczy, że wpiszesz to, co Ci podałem w wartości Twojej nieruchomości:

$PRP:"Nazwa folderu SW (nazwa folderu)"$PRP:"Nazwa pliku SW (nazwa folderu)"

(Patrz pj)

proprietepath.png

Witam

Zamień swoją linię:

<Control Label="ŚCIEŻKA" PropName="Ścieżka" ApplyTo="Globalny" Type="Pole tekstowe" ReadOnly="Fałsz" DefaultValue="Nazwa folderu SW" Mode="SWProperty" />

Przez:

<Control Label="ŚCIEŻKA" PropName="Ścieżka" ApplyTo="Globalny" Type="Pole tekstowe" ReadOnly="False" DefaultValue="Nazwa folderu SW"$PRP:" Nazwa pliku SW" Mode="SWProperty" />

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Wielkie dzięki, działa idealnie.

Klasa A+

Witam

Ostatnie małe pytanie: gdzie znajdziemy  nazwy dostępnych zmiennych, a także "gramatykę".

Czy można umieścić wartość domyślną w ComboBox?

A może jest zgodny z regułami określonego języka, a priori XML?

Bo żeby zobaczyć, próbowałem podmienić "" " w podwójnym cudzysłowie i to już nie działało...?

Dziękuję

Klasa A+

Witam

Właśnie dlatego, że cudzysłowy nie działają, powinniśmy umieścić " Zamiast tego i dotyczy to całego tekstu, który zawiera znaki cudzysłowu w wartości atrybutu w plikach XML, co ma miejsce w przypadku pliku prtprp, znaki cudzysłowu są używane do otaczania atrybutów.

Pozdrowienia

A priori żadna wartość domyślna nie jest możliwa na listach rozwijanych.

A listę właściwości można znaleźć tutaj.

Pozdrowienia

Witam

Dziękuję za tę informację, ale dziwię się, w wykazie nieruchomości mam wrażenie, że można wpisać nazwy nieruchomości albo po angielsku, albo po francusku...?

Mam jeszcze jeden mały problem, chciałbym wyświetlić nazwę pliku z rozszerzeniem ".sldprt", ale nie mogę znaleźć odpowiedniej składni....?

Dziękuję.

Klasa A+

Witam

Nie testowałem języka angielskiego ani francuskiego, ze swojej strony nie korzystałem z palet właściwości od dłuższego czasu, ale w tamtym czasie było to systematycznie w języku angielskim.

Aby dodać rozszerzenie, nie mogłem znaleźć odpowiedniej właściwości, ale jest to możliwe, tworząc właściwość tekstową, która zawiera żądaną wartość zgodnie z załadowaną paletą właściwości (plik .prtprp lub .asmprp), a następnie łącząc ją z właściwościami SW, jak w poniższym przykładzie:

<GroupBox Label="Zone de groupe" PropName="Zone de groupe2" DefaultState="Expanded">
<Control Label="Extension" PropName="Extension" ApplyTo="Config" Type="TextBox" DefaultValue=".sldprt" Mode="text" />
<Control Label="Nom Complet" PropName="NomComplet" ApplyTo="Config" Type="TextBox" DefaultValue="SW-Folder Name&quot;$PRP:&quot;SW-File Name&quot;$PRP:&quot;Extension" Mode="SWProperty" />
</GroupBox>

Pozdrowienia

Witam

Przepraszamy, ale nie działa tak, jakby nie uważał "rozszerzenia" za zmienną systemową.

Jak to zrobić?

Kolejne pytanie, jakie jest inne rozwiązanie do wypełniania atrybutów §?

Dziś pracujemy z makrem "in-house", w którym wypełniamy atrybuty, z drugiej strony musimy otworzyć część lub zespół, który chcemy wypełnić.

Z tego powodu paleta właściwości wydawała się interesująca, ponieważ pozwalała na wypełnianie atrybutów części bezpośrednio w zespole (komfort)...

Dziękuję.

Klasa A+

Witam

Dziwne, że to nie działa:

Otwierając paletę i przed kliknięciem "Zastosuj":

Obliczenia nie są wykonywane.

Po kliknięciu na "Zastosuj":

Kalkulacja została wykonana dobrze.

Test wykonywany przez otwarcie części w oprogramowaniu, a także bezpośrednio przez edycję części w złożeniu.

Czy umieściłeś Mode="Text" na końcu wiersza, który definiuje właściwość "Extension"?

Na pytanie " jakie jest inne rozwiązanie do wypełniania atrybutów §?", to za pomocą domowego programu, w którym zarządzam właściwościami oprogramowania i wieloma innymi rzeczami.

Pozdrowienia