Sztuczna inteligencja i jej wpływ na naszą działalność

Dzień dobry, drodzy koledzy i koleżanki.

Nieobecny na forum przez kilka miesięcy, zdałem sobie sprawę, że zaczynamy widzieć badania przeprowadzone na Chatgpt, a w dokumencie solidworks wspomniano o obecności sztucznej inteligencji bez dalszych precyzji.

Widziałem również potencjalną obawę o przyszłość naszych zawodów w związku z absurdalną fantazją, że sztuczna inteligencja pozbawi nas pracy.

Oczywiście tak nie jest, ale konieczne jest podanie argumentów, które przemawiałyby za tym stanowiskiem.

Jeśli jesteś zainteresowany analizą, daj mi znać!
Obiecuję, że nie utoniesz w zawiłych terminach, takich jak: * Token

• Osadzanie
  • Parametr
  • Ciężar
  • Neuron
  • Warstwa
  • Transformator
  • Ostrożny
  • Gradient
  • Funkcja straty
  • Optymalizator
  • Dataset
  • Szybki
  • Wyjście
  • Wnioskowanie

Wow!

1 polubienie

Cześć Zozo_mp,

Tak, jestem zainteresowany Twoją propozycją...
Ciąg dalszy nastąpi, dziękuję @+.
AR.

Zainteresowany jest również to, że coraz częściej korzystam z tego narzędzia w fazach projektowania, optymalizacji i obliczeń wszelkiego rodzaju, co zapewnia prawdziwą oszczędność czasu i zaskakujące wyniki. Jeśli chodzi o rysunki i plany, nie jest jeszcze dopracowany, ale szybko nas wyprzedzi... być kontynuowane

2 polubienia

Cześć @Scofield

Jakich narzędzi AI używasz do projektowania i obliczeń?

2 polubienia

Witam @Zozo_mp

To samo wierzyliśmy w programistów (web i innych), taksówkarzy, badaczy, nauczycieli, muzyków i piosenkarzy, grafików... A jednak tak się stało.

@Sylk Słyszę, co mówisz, ale musisz rozumować według stopni złożoności.

Jeśli wezmę twój przykład z taksówką, jest to dość proste do rozwiązania, ponieważ niczego nie tworzy.
Na przykład, jeśli jest ściana, zatrzymujesz się lub jeśli ktoś się odczepia, zwalniasz lub zmieniasz bieg. Sztuczna inteligencja jest trochę bardziej Siuksów niż agorytmiczna, ale opiera się na bazie wiedzy, a sztuczna inteligencja jest wydajna, aby wybrać odpowiednią akcję w ciągu 1 milisekundy bez skanowania 800 terabajtów swojej bazy.

Z nauczycielami jest trochę tak samo, ponieważ jeśli przyjrzysz się uważnie, oddają to, co wiedzą, z dodatkowym talentem, aby uczeń coś zrozumiał.

Ale jedną z największych zalet sztucznej inteligencji jest to, że są głupie, jeśli nie zafaszerujesz ich miliardami skrzynek. Są świetnymi restytutorami, oczywiście po przeorganizowaniu informacji zgodnie z podpowiedzią, którą zrobiłeś.

W przypadku CAD jest inaczej, ponieważ musisz mieć bazę wiedzy o obiektach, taką jak w grabcad. Ale jeśli zapytasz go: "Wyobraź sobie maszynę, która zawija czekoladki i robi mi wszystkie części, które to tworzą, cóż, suchark, to jest lin. Chyba, że jest jakaś firma, która opublikowała wszystkie plany najnowszej maszyny, która reprezentuje 6 lat prac badawczo-rozwojowych.

Nie powiedziałem jeszcze wystarczająco dużo, zamierzam kontynuować w bardziej uporządkowany sposób

ZZ

1 polubienie

@Scofield
Czy możesz podać nam kilka przykładów (wszelkiego rodzaju narzędzia w fazie projektowania, optymalizacji i obliczeń, oszczędność czasu i zaskakujące wyniki. dla rysunków)
ZZ

Witam, używam GPT5

Witam, obliczenia ciężaru blachy łzanej na przykład, obliczenia wytrzymałości krat np.:

Dość dobrze zna podręcznik Solidworks
Pomaga mi to również pogłębić symulację i RDM, zrozumieć, jak działa solver...
Do wyszukiwania dostawców, zaopatrzenia... Nie musisz już przeglądać stron internetowych, bot robi to za mnie...

Możesz go nawet dostosować, przełączam go w tryb Jarvisa, a on wita mnie i nazywa mnie " Monsieur " :rofl:

Nie zdecydowałem się na to, by zmusić go do mówienia do mikrofonu jak prawdziwy asystent, ale to też jest możliwe...

2 polubienia

Jestem też bardzo zaintrygowany twoim użyciem. Przypadki @Scofield wydają się dość interesujące do praktyki... Ale przyznaję, że jestem dość bezradny wobec narzędzia.
Kilka razy, gdy to testowałem, miałem wrażenie, że szukam w Google według słów kluczowych => co jest dość dalekie od tego, co wydaje się, że ćwiczysz!

Zgadzam się w tej kwestii, jest o wiele mniej głupi niż google.
Oto przykład lepszej skuteczności A, który swoją drogą jest w tym przypadku tylko ulepszonym systemem wyszukiwania. Sztuczna inteligencja lepsza od Google jest wyjaśniona przez początkowy system finansowania Google oparty na rankingu i innych algorytmach.

Oto pytanie z podpowiedzią, która jest trochę głupia, ale daje oczekiwany wynik.

Mój mały kot jest czysty! Znasz obiekt, który wygląda jak gniazdko elektryczne, które zawsze znajduje się, aby podłączyć stację roboczą do gniazdka elektrycznego. Czy możesz dać mi referencje w sieci, abym mógł go kupić

Wziąłem ten przykład, ponieważ dwa lata temu wygooglowałem referencje dla tego typu wtyczki i zajęło mi to dość dużo czasu

GPT odpowiada na to w kilka sekund
Aby prawidłowo podłączyć stację roboczą (komputer, monitor itp.) do francuskiego gniazdka ściennego, elementem, którego szukasz, jest często przewód zasilający z wtyczką zgodną z francuską/europejską normą (CEE 7/7 lub podobną) z jednej strony i wtyczką IEC (często C13), która pasuje do sprzętu z drugiej. (Norma IEC 60320 obejmuje ten typ złącza IEC. Wikipedii)

Oto kilka przykładów, które można kupić online:

RS PRO Cordon d'alimentation CEI C13 → CEE 7/7 2,5 m

Przewód zasilający RS PRO IEC C13 → CEE 7/7 2,5 m

9,90 €

eBay — sab_sarl

Gembird PC‑186 VDE 3 m

Gembird PC-186 VDE 3 m

6,32 €

Leroy Merlin + inni

Cordon PC CEE7/C13 LS0H

PC CEE7/C13 LS0H

9,62 €

ABIX + inne

APM Câble secteur CEE7/IEC C13

zasilający APM CEE7/IEC C13

6,99 €

Amazon.fr + inne

IEC Lock FR → C13 3 m

Zamek IEC FR → C13 3 m

25,47 €

Neklan, Francja

Câble UE 1,5 m

UE o długości 1,5 m

5,71 €

Gear4music.fr

vhbw Euro C13 3 m

vhbw Euro C13 3 m

8,49 €

Leroy Merlin + inni

Lanberg CA‑C13C 1,8 m

Lanberg CA-C13C 1,8 m

5,35 €

Leroy Merlin + inni

PS: Względną czasową słabość Google tłumaczy początkowy system finansowania Google. Poruszam tę kwestię w mojej książce, która właśnie została opublikowana. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.amazon.fr/L%25C3%25A9thique-coucou-suisse-Pierre-Gartner/dp/234238257X&ved=2ahUKEwiR9-Lq1YKQAxXeVqQEHfVRDhsQFnoECBIQAQ&usg=AOvVaw1LN-vTNpE7qtvTjPGWci0j

1 polubienie

@Tous
Kontynuując, proponuję zrekonstruować w formie krótkich tekstów, trochę jak z letniej telenoweli, wynik moich badań i refleksji nad AI ograniczonych do wpływu AI na projektantów skomplikowanych maszyn. Ale także aktualne informacje na temat tego, jaka sztuczna inteligencja zostanie dostosowana do naszych zawodów.

Wyślę go do Ciebie w formacie PDF dla tych, którzy chcą kolekcjonować, aby mieć globalną wizję pod myszką.

2 polubienia

Witam
Musisz dyskutować ze sztuczną inteligencją (w zasadzie konwersacyjną sztuczną inteligencją), podawanie jej słów kluczowych, takich jak wyszukiwania w google, nie czyni jej skuteczną.
Na pierwszy rzut oka nie jest to szczególnie oczywiste, ale wynik nie jest zły (ale hej, trzeba z niego mądrze korzystać i być ostrożnym, jeśli sztuczna inteligencja nie zostanie zweryfikowana przez dział IT firmy, aby nie umieszczać poufnych danych).

2 polubienia

Cześć Zozo_pm,
Interesuje mnie Twój plik PDF.
Z góry dziękuję.
@+.
AR

@A_R
raczej będzie pod serią plików PDF, aby można było dyskutować wokół każdego odcinka :wink:

Nieźle.
Jaki był Twój początkowy impuls do uzyskania tego doskonałego wyniku w rozmiarze?
Darmowa wersja chatgpt czy subskrypcja?

W poszukiwaniu nowych dostawców sztuczna inteligencja rzeczywiście nie jest zła: pozwala uniknąć konieczności przeglądania 20 stron Google i klikania w 200 linków.

Próbowałem wyodrębnić dane z plików pdf → excel za pomocą MS Copilot (tabela, która znajduje się na 4 stronach pliku pdf, którą należy umieścić w jednym pliku Excel: zestawienie danych z 4 stron). Wyczyść plik PDF z tekstem (brak obrazu do przekazania w rozpoznawaniu znaków). Rodzaj gównianej rzeczy, w której spędzasz dni na powtarzalnej pracy bez żadnej wartości dodanej.
Wynik był mieszany: zrobił to, o co go poprosiłem, udoskonalając/udoskonalając żądanie 4 lub 5 razy. Z drugiej strony, kiedy poprosiłem go, aby zrobił to samo z nowym zbiorem danych, całkowicie wpadł w korkociąg: nieskończony czas i zgniłe wyniki.

1 polubienie

@ Wszystkie

Oto pierwszy odcinek.

1. Cechy wymagane do bycia projektantem złożonych maszyn

Będziesz musiał zacisnąć zęby, bo nie wszystko da się powiedzieć na kilku stronach. Jak to w filmach trzymających w napięciu, trzeba trochę poczekać.

Termin publikacji jest nieregularny.

Obiecuję jednak, że jak najszybciej sporządzę spis treści, ale raczej w formie opowiadania historii, które będzie śledzić poszczególne odcinki.

Do zobaczenia

WPŁYW SZTUCZNEJ INTELIGENCJI NA ZAWÓD PROJEKTANTA (odcinek 1).docx (25,7 KB)

3 polubienia

Jest to wersja płatna, udostępniana we wspólnym obszarze roboczym w moim sklepie.

Monit zaczynał się tak
image
potem doprecyzowałem w trakcie dyskusji
image
Zakończ czymś takim :sweat_smile:
image

4 polubienia

Witam;

Osobiście moje wykorzystanie AI (Perplexity i/lub Le Chat de Mistral) ogranicza się na razie do dodawania dydaktycznych komentarzy do makr mojego projektu lub do makr wrzucanych tu i ówdzie.

• Znaczna oszczędność czasu podczas pisania kodów.
  • Istotną zaletą jest to, że nie popełniam literówek ani błędów ortograficznych (tym lepiej, że to nie moja specjalność).
  • Pozwala na lepsze zrozumienie makr pobranych z WEB, a nawet na czystą i prostą eliminację niektórych dość złośliwych kodów... (A kiedy widzisz, co możesz zrobić za pomocą prostego makra, łatwiej jest podjąć środki ostrożności).

Był czas, nie tak dawno temu, kiedy próbowałem tworzyć narzędzia (makro) od podstaw za pomocą sztucznej inteligencji, wyniki pozostają bardzo mieszane.

Sztuczne inteligencje nadal mają tendencję do halucynacji, nawet jeśli oznacza to tworzenie funkcji, które nie istnieją w używanym języku programowania... a kiedy AI ma halucynacje, mamy do czynienia z dzieckiem w wieku od 3 do 6 lat, które nie chce iść spać ani myć zębów, z drugiej strony chce oglądać Królową Śniegu po raz 12 w ciągu dnia... :sweat_smile:
Ale czasami zdarzają się miłe niespodzianki. Czy było to spowodowane lepiej napisaną podpowiedzią, korzystnym ustawieniem planet? Trudno powiedzieć (zaoferuj ten sam monit tej samej sztucznej inteligencji w odstępie kilku tygodni, a prawdopodobnie uzyskasz zupełnie inne wyniki, czasami lepsze, ale nie zawsze).

Jeśli chodzi o wykorzystanie sztucznej inteligencji w naszych zawodach, nie możemy ukrywać się przed faktem, że nie powinniśmy ukrywać się przed faktem, że nie zamierzamy ukrywać się przed faktem, że to robimy.
Wszyscy już korzystamy ze sztucznej inteligencji, tylko forma została zdemokratyzowana.

• Wyszukiwarka Google? = AI (od 1998 r.)
  • Obliczanie wytrzymałości materiałów w Solidworks = AI
  • Obliczanie przepływu płynu = AI

Ect...

1 polubienie

@Maclane

Ben! Uh!
CFD / Symulacja przepływu) Dzisiaj nie ma sztucznej inteligencji. Jest to klasyczny solwer numeryczny oparty na równaniach Naviera-Stokesa (metoda skończonej objętości).

Obliczanie wytrzymałości materiałów (MES/MES) do chwili obecnej, bez AI. Obliczenia są wykonywane za pomocą metody elementów skończonych (MES), która jest solwerem deterministycznym.
To, co może pojawić się w przyszłości, będzie dotyczyło:

• automatycznie wykrywają obszary krytyczne,
  • oferować inteligentniejsze sieci,
  • Przyspiesz powtarzalne rozwiązania.
    Obecnie rdzeń modułu oparty jest wyłącznie na EMF. więc proporcja AI = 0%** dzisiaj.

W przypadku google jest trochę inaczej!
Dla funkcji " jądra " takich jak wyszukiwanie: sztuczna inteligencja jest teraz jednym z filarów (a nie tylko "opcją"). Jest to część rdzenia produktu dla złożonych zapytań.
W przypadku funkcji "asystenckich" (sugerowanie, uzupełnianie, podsumowywanie): Sztuczna inteligencja jest obecnie bardzo obecna i staje się coraz bardziej normalna.
Jednak w Google nadal istnieją obszary (niektóre backendy lub historyczna infrastruktura), które nie są wyłącznie sztuczną inteligencją, ale nadal opierają się na solidnych tradycyjnych systemach.

Do wszystkiego"

Tak więc w ekosystemie Google sztuczna inteligencja ma wysoki udział w nowych usługach/innowacjach, ale jeszcze nie na poziomie 100% (niektóre komponenty pozostają klasyczne w zwykłym trybie)

1 polubienie