Witam
Chcę zabronić niektórym użytkownikom dostępu do mapy bazowej.
Czy jest na to jakaś sztuczka?
Pozdrowienia
Witam
Chcę zabronić niektórym użytkownikom dostępu do mapy bazowej.
Czy jest na to jakaś sztuczka?
Pozdrowienia
Dobre pytanie, myślę, że to niemożliwe, ale może z PDM??
Witam
O ile mi wiadomo, nie....
@+
Jest to możliwe dzięki PDM, poprzez modyfikację praw dostępu użytkowników.
Bez PDM, nie mam pojęcia, ale zdziwiłoby mnie to, ponieważ każdy, kto pracuje nad planem, powinien mieć możliwość jego modyfikacji, kiedy tylko chce...
Powodzenia
Myślę, że tworząc opcję walidacji
Dopóki mapa bazowa nie zostanie zweryfikowana, nie można jej zapisać z tą samą referencją..........
Konfigurowanie map bazowych za pomocą pola wyboru Zapisz plany
@+ ;-)
Witam
Jeśli szablon planu jest przechowywany w folderze "admin" lub chronionym PDM, to myślę, że modyfikacja planu w tle jest niemożliwa.
Witam
Tak, aby zabronić dostępu, jeśli jest w sieci, wystarczy mieć dwie lokalizacje sieciowe, z których jedna jest dostępna tylko dla określonych użytkowników.
O ile mi wiadomo, żadnych innych rozwiązań!
Tak, zgadzam się z Lucasem, dla mojej części 2 lokalizacje niekoniecznie są obowiązkowe, wystarczy zmienić opcję "bezpieczeństwo" folderu, w którym znajduje się twój plik, a także opcje "modyfikacja", "odtwarzanie"... Aby skontaktować się ze specjalistą IT i sprawdzić, czy to działa.
@Tomalan i @Lucas Prieur: z tym, że użytkownik, który używa szablonu do tworzenia swoich rysunków, zawsze ma dostęp do mapy bazowej...
Twoje rozwiązanie jest ważne tylko wtedy, gdy nikt nie dotyka szablonu, ale to nie przeszkadza mu w modyfikowaniu tła tworzonego przez siebie rysunku.
@+
Witam
@Coyote: Tak, masz rację w tym punkcie
Czy jednak przy próbie zmodyfikowania mapy bazowej użytkownik nie zostanie ostrzeżony o chronionym stanie mapy bazowej? (jednocześnie będąc w stanie go modyfikować)
Nie można też zapisać modyfikacji mapy bazowej.
Obecnie nie jestem już na SW, więc nie mogę sprawdzić
To, co rozumiesz przez "zakaz dostępu do mapy bazowej", to po prostu zapobieganie ich modyfikacjom, aby nikt nie popełnił błędu, czy też uniemożliwienie komuś zmiany mapy bazowej na rysunku solidworks?
@fthomas: Chcę tylko zapobiec modyfikacji mapy bazowej, aby uniknąć błędów!!
Tak więc, jak wspomniano wcześniej, możemy zablokować "szablon", ale po utworzeniu rysunku nie możemy zablokować mapy bazowej jako takiej. Każdy użytkownik SolidWorks może "edytować mapę bazową" i modyfikować ją.
Jednym z rozwiązań, które może bardziej stwarzać problemy niż dostarczać rozwiązań, jest automatyczne ponowne załadowanie mapy bazowej przed wysłaniem jej do środowiska produkcyjnego. Musi być do tego narzędzie MyCAD (chyba INTEGRACJA). A ten, który zmienił swoje pochodzenie, tampi za jabłko... z problemami, które może to spowodować później...
Nie ma rozwiązania!!