Witam
W programie Inventor 2012 chciałbym utworzyć część niestandardową bez przechodzenia przez bibliotekę:
Chciałbym użyć widoków ogólnych, aby zwiększyć rozmiar mojego pokoju bez wpływu na plik części.
Jakiś pomysł?
Witam
W programie Inventor 2012 chciałbym utworzyć część niestandardową bez przechodzenia przez bibliotekę:
Chciałbym użyć widoków ogólnych, aby zwiększyć rozmiar mojego pokoju bez wpływu na plik części.
Jakiś pomysł?
Witam
Kiedy mówisz o "poprzez widoki ogólne", czy masz na myśli widoki rysunku pomieszczenia?
Nie do końca rozumiem, co chcesz zrobić
Dla mnie nie jest to możliwe, ta funkcja jest używana do sterowania wiązaniem w zespole lub widocznością części, ale nie właściwości, w tym celu musiałbyś utworzyć konfiguracje
Pomoc programu Inventor: http://help.autodesk.com/view/INVNTOR/2012/FRA/?guid=GUID-C728DFAC-1B45-4879-A004-45A8DC991954
Przykład użycia : https://www.youtube.com/watch?v=uHwm9pqRT-A
Ponieważ, jeśli dobrze rozumiem, chcesz zmienić długość części, ale bez wpływu na plik części, więc chcesz zmodyfikować wymiar długości tej części?
Sugeruję, abyś wysłał nam swój kawałek w celu lepszego zrozumienia lub zrobienia nam zrzutów ekranu
Czy w programie Inventor nie ma systemu równań podobnego do SolidWorks? Ponieważ w takim systemie można bez problemu zmienić wartość wymiaru i nie ma to wpływu na plik części.
Tak, absolutnie, ale dla mnie, gdy tylko zmienisz wartość ceny monety, modyfikujesz monetę lub nie zrozumiałem prośby....
Rzeczywiście, możesz zmienić wymiar za pomocą równania, ale będziesz musiał ponownie zapisać plik.
W mojej głowie jedynym sposobem, który widzę, jest tworzenie konfiguracji
Jest to adaptacyjna funkcja części, którą chcę utworzyć na potrzeby badania.
Mogę to zrobić, ale tworząc prace, które wyświetlam tylko zgodnie z zapotrzebowaniem. Ponieważ zmienia się tylko jeden wymiar, zastanawiałem się, czy istnieje prostsze rozwiązanie.
Dziękuję Wam wszystkim
Czyli proste rozwiązanie, które Ci proponuję:
W pliku części (.ipt) przejdź do ustawień (fx):
Następnie "dodaj wartość liczbową":
Właśnie utworzyłeś ustawienie użytkownika.
Teraz musisz to skonfigurować, tutaj wpisuję "długość"
Następnie kliknij prawym przyciskiem myszy pole równania i kliknij "utwórz wiele wartości":
W tym miejscu można wprowadzić kilka wartości :
Na koniec należy połączyć tę właściwość niestandardową z parametrem modelu, wpisując dokładną nazwę parametru użytkownika w polu równania parametru, który ma być kontrolowany :
W porządku, wszystko jest połączone!