Inventor: Część użytkownika

Witam

W programie Inventor 2012 chciałbym utworzyć część niestandardową bez przechodzenia przez bibliotekę:

Chciałbym użyć widoków ogólnych, aby zwiększyć rozmiar mojego pokoju bez wpływu na plik części.

Jakiś pomysł?

Witam

Kiedy mówisz o "poprzez widoki ogólne", czy masz na myśli widoki rysunku pomieszczenia?

Nie do końca rozumiem, co chcesz zrobić

3 polubienia

W zbiorze, korzystając z representations>Position, chciałbym zmienić długość rdzenia.

exemple.jpg

Dla mnie nie jest to możliwe, ta funkcja jest używana do sterowania wiązaniem w zespole lub widocznością części, ale nie właściwości, w tym celu musiałbyś utworzyć konfiguracje

Pomoc programu Inventor: http://help.autodesk.com/view/INVNTOR/2012/FRA/?guid=GUID-C728DFAC-1B45-4879-A004-45A8DC991954

Przykład użycia : https://www.youtube.com/watch?v=uHwm9pqRT-A

1 polubienie

Ponieważ, jeśli dobrze rozumiem, chcesz zmienić długość części, ale bez wpływu na plik części, więc chcesz zmodyfikować wymiar długości tej części?

1 polubienie

Sugeruję, abyś wysłał nam swój kawałek w celu lepszego zrozumienia lub zrobienia nam zrzutów ekranu

Czy w programie Inventor nie ma systemu równań podobnego do SolidWorks? Ponieważ w takim systemie można bez problemu zmienić wartość wymiaru i nie ma to wpływu na plik części.

Tak, absolutnie, ale dla mnie, gdy tylko zmienisz wartość ceny monety, modyfikujesz monetę lub nie zrozumiałem prośby....

2 polubienia

Rzeczywiście, możesz zmienić wymiar za pomocą równania, ale będziesz musiał ponownie zapisać plik.

W mojej głowie jedynym sposobem, który widzę, jest tworzenie konfiguracji

Jest to adaptacyjna funkcja części, którą chcę utworzyć na potrzeby badania.

Mogę to zrobić, ale tworząc prace, które wyświetlam tylko zgodnie z zapotrzebowaniem. Ponieważ zmienia się tylko jeden wymiar, zastanawiałem się, czy istnieje prostsze rozwiązanie.

Dziękuję Wam wszystkim

Czyli proste rozwiązanie, które Ci proponuję:

W pliku części (.ipt) przejdź do ustawień (fx): 

Następnie "dodaj wartość liczbową":

Właśnie utworzyłeś ustawienie użytkownika.

Teraz musisz to skonfigurować, tutaj wpisuję "długość"

Następnie kliknij prawym przyciskiem myszy pole równania i kliknij "utwórz wiele wartości":

W tym miejscu można wprowadzić kilka wartości :

Na koniec należy połączyć tę właściwość niestandardową z parametrem modelu, wpisując dokładną nazwę parametru użytkownika w polu równania parametru, który ma być kontrolowany :

W porządku, wszystko jest połączone!

2 polubienia