Witam
Stworzyłem zespół sparametryzowanych części (jednym z parametrów jest właściwie współczynnik skali).
Widzę, że gdy zmieniam parametr odpowiadający współczynnikowi skali, niektóre wymiary są skalowane, ale ich kierunek jest odwrócony. Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić proszę
Dziękuję państwu za uwagę
Pozdrowienia
Witam
1°) Ile części w twoim zespole
2°) Czy wszystkie części są narysowane w tej samej wersji solidWorks, czy też mają zaimportowane części (takie jak lub część zaimportowana od dostawcy na powierzchni).
Nierzadko zdarzają się niespodzianki związane z częściami dostawcy, ponieważ często system rozpoznawania kształtów wykorzystuje ciekawe systemy odniesienia, a często mają bardzo niewiele wymiarów lub nie mają ich wcale. Więc skalowanie tego nie lubi.
W przeciwnym razie opublikuj swój ASM (używając "kompozycji na wynos", że patrzymy na pokoje, w których znajduje się suk. Lub opublikuj jeden z kawałków, który umieszcza mózg.
Pozdrowienia
Witam
Ze swojej strony zawsze używam punktu początkowego wymiarów, który jest daleko od objętości (np. -500;-500) lub na środku pomieszczenia. Zwykle pozwala to uniknąć tego rodzaju problemów. Z drugiej strony trzeba wykonać "obliczenia", aby odjąć ten wymiar (500mm) w każdym z wymiarów... Czasami wymiary są odwracane tylko dlatego, że jest to bardziej "logiczne" dla algorytmu SolidWorks.
3 polubienia
@ irenee.dubail
"Czasami wymiary są odwracane tylko dlatego, że jest to bardziej "logiczne" dla algorytmu SolidWorks
W rzeczywistości wydaje się, że to jest powód tych inwersji, ponieważ jeśli trochę zmienię ustawienie skali, wszystko idzie dobrze. Z drugiej strony, jeśli bardzo go zmieniam (na przykład czynnik 5 lub 10), to właśnie tam pojawia się problem.
Czy wiesz, czy możliwe jest nadanie znaczenia wybrzeżu (rodzaj wektora zależy od x, y i z, jeśli wolisz)?
Z góry dziękuję
Pozdrowienia
Witam
Nie, nie możesz nadać znaczenia kursowi, zawsze grozi to odwróceniem...
Używam wymiaru 265 (na górze), a nie wymiaru 15, umieszczając punkt bardzo daleko od pomieszczenia (patrz zdjęcie).
Jeśli nie, to mówisz o czynniku. Czy można użyć skalowania geometrii lub skalowania bryłowego?
@Irenee_dubail
Witam
Dziękuję za odpowiedź.
Nie, nie mogę zrobić prostego skalowania, ponieważ mam zespół części blaszanych, których parametry są niezależne od tego "współczynnika skali". W przeciwnym razie byłoby to zbyt proste. :-)
Jednak te problemy z odwróceniem żeber są naprawdę obezwładniające
Pozdrowienia
Witam
Czy próbowałeś umieścić ocenę pilota po drugiej stronie, aby zobaczyć, że to też działa?
Odpowiedź od @irenee.dubail skłania mnie do myślenia, że może wystarczyć zmiana położenia punktu początkowego, tak aby niezależnie od współczynnika skali, szkic zawsze pozostawał po tej samej stronie.
Szkoda, że pomieszczenie jest trochę symetryczne, po prostu musisz odtworzyć płaszczyznę symetrii, jeśli to konieczne.
2 polubienia
Cze wszystkim
Przepraszam za milczenie, byłem na wycieczce.
@ AC Kobra
Niestety, postawienie pilotowanego wzgórza po drugiej stronie niczego nie zmienia. A umieszczenie po jednym z każdej strony powoduje nadmierny stres.
@stefbeno
Rozumiem, że w przypadku niektórych prostych elementów może to zadziałać. Do pewnego stopnia stosuję tę zasadę do moich elementów, ale nie mogę tego zrobić dla wszystkich moich żeber. To powiedziawszy, zmieniając sposób, w jaki układam żebra, udało mi się ograniczyć ten problem. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli nie zmienię parametru "współczynnika skali" o więcej niż 15-20%, nie mam odwrócenia żeber.
Krótko mówiąc, gdyby Solidworks mógł zostać wzbogacony o funkcję pozwalającą na narzucenie kierunku i kierunku wzgórza, to byłoby naprawdę świetnie.
Dokładnie wtedy, gdy Twój szkic staje się nadmiernie ograniczony, musisz przejść do 3. zakładki i zaznaczyć "pilotowany" patrz PJ
cote_pilotee.jpg
@ ac_cobra
Zgadzam się z tobą. Jednak umieszczenie 2. wymiaru, który umieścimy po stronie "pilotowanej", nie uniemożliwia Solidworks odwrócenia pierwszego wymiaru.