W przypadku rysunku nie mogę zbliżyć się do rozwiniętej części, a rozwijanie nie jest automatyczne na rysunku.
adapt_0.jpg
W przypadku rysunku nie mogę zbliżyć się do rozwiniętej części, a rozwijanie nie jest automatyczne na rysunku.
Witam
Jest to normalne, na zagięciu przejściowym kwadrat / okrągła podstawa prasa nie zawiera prostoliniowego cpoté ani łuku koła ... Nie ma więc możliwości wystartowania kursów. Istnieje możliwość obstawiania kursów punkt-punkt, umieszczając je ręcznie na prasie!
Cześć @davidem2020
2 rozwiązania do wymiarowania cięcia:
Albo to płaskie cięcie jest bardzo zbliżone do łuku koła, więc przerysowujesz jeden z nich na nim za pomocą narzędzia do szkicowania i wymiarujesz ten łuk.
Albo nie możesz znaleźć prawidłowego łuku okręgu i musisz zwymiarować splajn: generujesz punkty co N mm (N zależy od pożądanej precyzji) i wymiarujesz każdy punkt w X i Y.
@+ ;-)
Jeśli dostaniesz rozwinięty, po co go oceniać? Wykonaj dxf bezpośrednio w skali 1:1, Twój laserysta to doceni! (Zakładając oczywiście, że Twoje ustawienia składania są prawidłowe, ale przy rozłożonym boku, miałbyś ten sam problem! ) Po prostu umieść 2 boki prostokąta koperty.
Tak, tak robię za każdym razem, ale przypadek, w którym kotlarz chce sam ciąć swoją blachę (bardzo rzadko przyznaję)... jeśli część w skali 1:1 nie mieści się na A0, nie ma innych rozwiązań!!
Jeśli masz staromodnego kotlarza, który chce sam ciąć swoją blachę, myślę, że będzie pracował na gotowym planie części, a nie na opracowanym.
Jeśli chodzi o plan w skali 1:1 wydany w formacie dxf, to rozłożony umieściłem na drugim folio, które jest używane tylko do rozłożonego i gdzie nie ma ramki, więc widok może przekraczać A0.
Teraz, na przykładzie, to już piękna bestia!! łyk!! Można go pokroić na co najmniej 4 części, prawda?
Cześć @ Dawid 2020
w odniesieniu do pomieszczenia
Znajduję przejście od przekroju okrągłego do kwadratowego............. .... Trochę szybko, szczególnie na tych odcinkach
@+ ;-)
Witam, osobiście na warsztaty, kiedy plan składania jest dość skomplikowany jak tutaj.
Mijam je punkt po punkcie, a on ustawia się przy giętarce, żeby się zatrzymał.
ZOBACZ ZDJĘCIE,
Twój utwór jest bardziej kształtujący niż cokolwiek innego, prawda?
Wykonane przez tłoczenie?
Prawdą jest, że prościej byłoby zrobić to w 4 spawanych arkuszach
Dzięki pięknym spadom wynik będzie równoważny!
Witam
Aby sprawdzić, czy jest to możliwe w oprogramowaniu programowym, ale w eksporcie dxf, dostępne są opcje podziału splajnu na proste części.
Pozostaje tylko ocenić punkty, a lepiej umieścić je w tabeli, która wygląda lepiej i bardziej przejrzyście.
S.B
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, zastanowię się nad tym wszystkim i wyślę Wam wynik. Cięcie należy wykonać ręcznie za pomocą lampy lutowniczej. Blacha ma 8mm i całość waży 1600 Kg wraz z kołnierzami (kwadratowym i okrągłym).