Nie mogę przenieść szkicu z jednego ujęcia do drugiego

Szkic problemu CAD

Można kliknąć prawym przyciskiem myszy w drzewie szkicu, a następnie wybrać odpowiednią ikonę, aby zmienić płaszczyznę szkicu. Możesz też skopiować cały szkic, zaznaczając wszystko za pomocą myszy, a następnie CTRL c i CTRL v na innej płaszczyźnie.
6 polubień

Witam

Czy próbowałeś kopiować/wklejać.

"Ctrl + C" na szkicu w abbre tworzenia, a następnie wybierz płaszczyznę docelową i naciśnij "Ctrl + V".

Pozdrowienia

Ups: zduplikuj za pomocą .PL (odświeżenie ekranu pb!)

3 polubienia

Zapoznaj się z tym tematem pomocy, aby uzupełnić moją odpowiedź:

Edytowanie planu szkicu

Zmienia plan szkicu.

Aby edytować kontur szkicu, należy:

1. Wybrać szkic z drzewa operacji FeatureManager i kliknąć EdycjaSzkic planu.

-lub-

Kliknąć prawym przyciskiem myszy szkic w drzewie operacji FeatureManager i wybrać Edytuj plan szkicu.

2. Wybierz nową płaszczyznę w drzewie operacji FeatureManager lub wybierz nową płaską powierzchnię w szablonie dla Szkic Planu/Ściany .

3.  Kliknij przycisk OK .

4.  

http://www.lynkoa.com/forum/3d/je-n-arrive-pas-deplacer-une-esquisse-d-un-plan-un-autre

2 polubienia

Ponownie

Dostępna jest również funkcja "szkic pochodny".

- Wybierz szkic z drzewa ORAZ płaszczyznę lub powierzchnię płaską.

- Przejdź do "Wstawianie", "Szkic pochodny".

Twój szkic zostanie powielony na nowej płaszczyźnie lub ścianie. Będzie on powiązany (wymiary) ze szkicem źródłowym, ale można go ustawić według wymiarów.

Klikając prawym przyciskiem myszy utworzony w ten sposób szkic, możesz "Cofnij gałąź", aby ponownie go zwolnić.

Pozdrowienia

esquisse_derivee.png
3 polubienia

Zobacz ten samouczek, aby zapoznać się ze szkicami pochodnych

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/les-esquisses-derivees-avec-solidworks

@+ ;-))

1 polubienie

Jeśli przejdziesz do paska solidworks na samej górze, klikając na solidworks, masz zakładki, w tym jedną, która daje ci funkcję x, między innymi kopiuj

Możesz więc skopiować swój szkic, a następnie wybrać żądaną płaszczyznę lub powierzchnię i zrobić to samo ponownie za pomocą narzędzia do wklejania

Często tak postępuję, ponieważ czasami dziennik mówi, że nie wiem, jak to zrobić, ale w ten sposób, nawet jeśli powiedział, i tak to robi

przynajmniej z moją wersją oprogramowania, która jest wersją Premium z 2012 roku

@+;-))

DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA ODPOWIEDZI

1 polubienie

@ vuillaumier

Wskazane byłoby podanie  odpowiedzi, która rozwiązała Twój problem 

Dobrego dnia

@+ ;-))

1 polubienie

Cze wszystkim

Oprócz tego wpisu mam małe pytanie, na które do dziś nie znalazłem odpowiedzi od kilku lat (pytanie to dotyczy tylko edycji szkicu planu w częściach blaszanych)

Rzeczywiście, gdy chcesz przesunąć szkic "Zagiętego arkusza bazowego" (a ogólnie uważam, że problem występuje dla wszystkich szkiców, od których zależy co najmniej jedna cecha arkusza blachy), działa to bardzo dobrze, jeśli chcesz przesunąć szkic na płaszczyznę, która już istniała przed utworzeniem funkcji arkusza blachy. Ale jeśli już utworzyliśmy naszą funkcję arkusza blachy , a następnie chcemy przenieść szkic na nową płaszczyznę dodaną poprzez wznowienie do przodu, SolidWorks nie chce, ponieważ podczas edycji płaszczyzny szkicu nowa płaszczyzna jest wyszarzona, Natomiast poza edycją szkicową, ten nowy plan jest całkiem użyteczny.

Na przykład: w moim przypadku (patrz PJ) chodzi o przeniesienie szkicu funkcji "Płyta podstawy Gięta1" z płaszczyzny "Prawo" na płaszczyznę "Plan1" (ta ostatnia została utworzona w przeróbce do przodu)

Oczywiście, gdy chcesz przesunąć szkic, a nie tworzyć nowy (czy to przez kopiuj-wklej, szkic pochodny, czy w inny sposób...) Chodzi o to, że nie chcemy wysadzić w powietrze wszystkich funkcji, które z tego wynikają, więc problem zasługuje na rozwiązanie.

Jakie rozwiązania miałbyś, aby rozwiązać ten problem?

Wielkie podziękowania dla Ciebie

nouveau_plan_plan1_imposible_a_utiliser.png

Witaj Guillaume

Bądź ostrożny , zawsze musisz stworzyć plan przed funkcją , która jest tutaj szkicem. W takim przypadku wystarczy utworzyć plan i umieścić go na szczycie drzewa tworzenia lub przynajmniej nad funkcją, która potrzebuje tej płaszczyzny.

Jak to zrobić???

- Bierzesz pasek na samym dole drzewa tworzenia i ciągniesz go w górę, tuż nad swoją pierwszą funkcją.

- Tworzysz swój plan w odniesieniu do trzech podstawowych planów pomieszczenia.

- Obniżasz poprzeczkę do samego dołu.

- Od tego momentu wszystkie funkcje, które ustawisz w tym nowym planie, będą poprawne: i to w dowolnym miejscu.

W moim przykładzie zasugerowałem nowy plan na górze, ale możesz go umieścić w dowolnym miejscu, o ile znajduje się na górze funkcji, która będzie na nim wisiała

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj Zozo,

Jeśli się nie mylę, mówisz o robieniu odzyskiwania do przodu (weź dolny pasek i podnieś go, aby utworzyć nową płaszczyznę) Cóż, to jest dokładnie to, co zrobiłem i nie działa to w przypadku części blaszanych, stąd zainteresowanie moim postem.

Cze wszystkim

Wracam do tego wątku o  szkicach pochodnych, ponieważ mam następujący problem z tą funkcją (w SW17 Premium): kiedy tworzę swój szkic pochodny (póki co dobry), dobrze pasuje on do wybranej płaszczyzny. Z drugiej strony nie mogę go ustawić tak, jak chcę, ponieważ nie mogę wybrać początku wspomnianego szkicu pochodnego i ustawić go tak, jak chcę (i jak pokazano w samouczku GT22).

Mam początek wyprowadzonego szkicu (w kolorze czerwonym), ale nie mogę go wybrać, aby umieścić go na linii/punkcie mojej nowej płaszczyzny szkicu.

Przywróciłem nawet ustawienia oprogramowania do domyślnych, ale to nic nie zmienia ;-(

Jakiś pomysł? 

Z góry dziękuję za pomoc.

CDLT, Jeff BAILLOT

Czy sprawdziłeś ograniczenia swojego szkicu pochodnego?

1 polubienie