Planuję zrobić lekko stożkowy wazon z diamentem lub pustym sześciokątem na stożkowej powierzchni. Próbowałem funkcji nawijania, niestety nie pozwala ona na uzyskanie wzoru równoległego do dna wazonu, jest zakrzywiony i zniekształcony. Testowałem z funkcją tekstury 3D, ale nie mogę zrobić wzoru tak, jak chcę.
Korzystam z Solidworks 2019
W załączeniu znajduje się plik, do którego chcę zastosować wzór.
Z góry dziękuję wszystkim osobom, które udzielają odpowiedzi
1 z funkcją nawijania, a drugi z usuwaniem materiału , który umożliwia cięcie na podłodze.
W obu przypadkach wykonuję następnie powtórkę okrężną.
Zauważysz, że jesteśmy zmuszeni do stosowania różnych kątów, a nie // do utrzymywania "ścian" o stałej grubości. Musisz znaleźć odpowiednie ustawienie.
Zobaczmy, czy to może Ci pomóc / zmienić Twoją strategię.
Jeśli edycja jest identyczna, nie może być tej samej liczby na górze, co na dole.
Z drugiej strony, jeśli zrobimy taką samą liczbę jak w moim przykładzie, rozmiar dolnej edycji jest dłuższy niż górnej, lub jeśli jest tej samej długości, spacje będą większe na dole.
To wybór, którego trzeba dokonać.
Dla GT22 oto mój przykład:
z kolorami dla każdej funkcji. czerwony z tłoczeniem i zielony do klasycznego wytłaczania. W 2 CVAS mój wschód znajduje się na centralnej płaszczyźnie pionowej.
Przepraszam, że nie mogę odpowiedzieć wcześniej. Rzeczywiście, fakt, że jest stożkowy, zmusza mnie do zmiany liczby wzorów na rundę, wolałbym, aby wszystkie miały ten sam rozmiar, czy nie ma prostszego rozwiązania, aby to osiągnąć, ponieważ jeśli masz mały wzór, szybko staje się bardzo długi.
Widziałem ten wazon: https://www.myminifactory.com/fr/object/3d-print-pineapple-pen-holder-3955
Dziękuję @FUZ3D rzeczywiście to odpowiada, nie pomyślałem o szukaniu tego pod tym kątem. Ale nie rozumiem odpowiedzi, jak mogę uzyskać wynik na zdjęciu, wykonując zamiatanie szkicem trójkąta?
W każdym razie dziękuję wszystkim, którzy mi odpowiedzieli ;-)
Nie do końca rozumiejąc, jak wykorzystać tę technikę, aby spełnić moją prośbę, zrobiłem to, co było zalecane wcześniej : zmianę skali między dolną a górną częścią. Niestety mój komputer nie jest wystarczająco mocny, aby wykonać cykliczne powtarzanie (uruchamiałem go przez ponad 12 godzin bez rezultatu na końcu). Czy ktoś może zrobić powtórzenie z 64 powtórzeniami nawijania i pozostawić ze stałymi odstępami 360°. W załączeniu znajduje się mój plik.
Denerwujesz się, że jesteś taki przypadkowy ;-) :-) To, co uważam za najsprytniejsze, to użycie funkcji obrotu zginania, aby zrobić pierwsze żebro. Tylko z tego powodu to Ty wygrywasz najlepszy post tygodnia, a nawet bieżącego miesiąca ;-)