Chcę wybrać oprogramowanie CAD między Solid a Pro-E (CREO 2)

Witam

W ramach projektu mam do czynienia z dużym promieniem (>4000 m z dokładnością do 1/10 mm), spotkałem się z dwoma sprzedawcami z PTC i Dassault (no cóż, ich sprzedawcami) i obaj mówią mi, że wiedzą, jak to zrobić. Jednak, aby osiągnąć ten cel, obaj majstrują przy jednostkach. Czy ktoś z Was ma jakieś uwagi na temat tej zdolności jednego lub obu programów? Osobiście przymierzałem tylko na Solidworks i mogę stworzyć promień co najwyżej 1000m.

Dziękuję za odpowiedzi

Wciąż jest duży!

Można to zobaczyć w innym oprogramowaniu dedykowanym do dużych konstrukcji. Z drugiej strony nie mam żadnego na myśli.

Witam

Właśnie wypróbowałem to na SolidWorks. Rzeczywiście, nie możesz mieć promienia blachy większego niż 1000 m.

Następnie możesz utworzyć swoje części w skali 1/10, a następnie utworzyć funkcję skali.

Aby zostać zweryfikowanym zgodnie z tym, co chcesz dokładnie zrobić.

Do zobaczenia.

Edycja: Co nie ma nic wspólnego z oprogramowaniem. Ale chciałbym wiedzieć, w jakim procesie można uzyskać część blaszaną (jeśli jest to blacha) o promieniu większym niż 4000 m i dokładności 0,1 mm.

Witam

Wystarczy, że znajdziesz się w branży kolejowej. Lokalnie w przełączniku szprychy mogą sięgać do 7000 m.

1 polubienie

Remrem, pracowałem już z tak dużym promieniem, ale to nie był PSAS w blasze!

Były to zwrotnice dla kolei.

remrem,

Czy wiesz, gdzie można grać w tej skali?

Sprzedawca Solid powiedział mi, że może pracować z prędkością 10^8, czyli że na promieniu 1000 m oprogramowanie będzie miało dokładność 1/100 mm.

Tak!!! Zdobył!!!!

Newtazzmania, gdzie pracowałem w aparatach fotograficznych, używają Pro-E, ale mieli też problemy z precyzją na dużych półkach.

Jedynymi narzędziami, jakie mieli (i myślę, że nadal mają), aby zrobić to dokładnie, jest..... ME10!

1 polubienie

Witam

Pod CREO 3.0 ustawiam jednostkę w cm, z dokładnością do 0,0012cm i mogę zrobić promień 500 000cm.

Musi pasować do Twoich danych.

S.B

1 polubienie

S.B ,

Czy jest jakaś różnica między CREO 3 a CREO 2 (domyślam się, że nie nazywając się tak samo, istnieje różnica).

Podsumowując, z CREO 3 możemy wykonać promień 5 km z dokładnością do 1/100 mm. Czy tak samo jest w CREO 2?

Myślę, że różnice są minimalne. To tylko ewolucja wersji. Nie sądzę, aby były jakieś różnice w twoim problemie.

Jeśli kupujesz, musisz mieć dostęp do najnowszej wersji.

Moim zdaniem najlepiej jest przetestować go samodzielnie na wersji próbnej.

http://fr.ptc.com/product/creo/3d-cad/parametric/free-trial

S.B

1 polubienie

Cóż, w końcu wybieram Pro E (CREO 2), jest w stanie zrobić to, o co go proszę, w przeciwieństwie do Solid. Szkoda francuskiego oprogramowania.

Dziękuję wszystkim za rady