Witam, używam małego programu do rysowania 2d "Profirst", jestem ślusarzem i chciałbym przełączyć się na 3d, który program doradzi mi proszę dziękuję
Witam
To zależy głównie od tego, czego TY szukasz.
Czego potrzebujesz w 3D, czego nie masz w 2D? Jaki jest cel? (wizualizacja, CAM, generowanie 2D przez 3D, itp...).
Dołączam do @Jose-accessa,
Narzędzie jest wybierane zgodnie z pracą, którą chcesz wykonać;
To powiedziawszy, interesujące jest zadawanie tego pytania w społeczności takiej jak ta, ponieważ tutaj każdy może odpowiedzieć zgodnie ze swoim osobistym narzędziem pracy; Oczekuje się wielu opinii na temat tego pytania, przynajmniej mam taką nadzieję dla Ciebie...
Aby rozwinąć trochę temat różnych istniejących programów, oto te, które znam:
-AutoCAD: rozwijany w 3D od kilku lat, dziś jest znany w niektórych biurach projektowych; ale pozostaje ultra-potężnym oprogramowaniem 2D, zostało pierwotnie stworzone w tym celu; Obszar zastosowań: krajobraz; Locksmithing; mechaniczny (ale bardzo mały).
-TopSolid: Małe oprogramowanie Missler-Software to narzędzie 3D przeznaczone do 3D; Nie jest zbyt obecny na rynku opanowanym przez duże oprogramowanie (CATIA, SolidWorks), ale jest szeroko stosowany do programowania obrabiarek (tworzenie operacji obróbki skrawaniem na komputerze PC, a następnie przesyłanie programu do maszyny, która je wykonuje).
-CATIA: pozycja obowiązkowa; jest to największa nazwa w oprogramowaniu, jaka istnieje na świecie, stworzona przez Dassault Systèmes. Jest używany na całym świecie, a jego liczne licencje pozwalają na wiele zastosowań: tworzenie CAD, CAM, symulacje itp. Jest też najdroższy i nie sądzę, żebyś potrzebował narzędzia tej wielkości.
-SolidWorks: alternatywa; stworzony również przez Dassault, jest szeroko stosowanym oprogramowaniem do projektowania 3D; to ten, którego używam w moim biurze projektowym; pozwala na wykonywanie części i zespołów części w objętości 3D i arkuszu blachy, wykonywanie bardzo wysokiej jakości rysunków i renderingów. W swojej kompletnej wersji posiada bibliotekę znormalizowanych komponentów mechanicznych, idealnych do montażu.
To wszystko, aby was trochę oświecić.
Ale abyśmy mogli dobrze odpowiedzieć, naprawdę określ, co chcesz stworzyć za pomocą oprogramowania 3D; W ten sposób najlepiej Cię poprowadzimy.
++
Nadrzędnym pytaniem jest pytanie o Jose-accessa:
Czego potrzebujesz w 3D, czego nie masz w 2D?
Musisz mieć jasność co do tego, czego chcesz od produktu i co chcesz z nim zrobić.
Po zdefiniowaniu tego najlepiej jest skontaktować się ze sprzedawcami, aby mogli pokazać możliwości oprogramowania z pierwszej ręki.
Zwróć uwagę na typowe przykłady, które działają w demach, ale zawieszają się, gdy próbujesz dostosować je do naszych produktów.
Powinieneś również przyjrzeć się wymianie z dostawcami lub podwykonawcami, aby ułatwić wymianę (niektóre dialogi dotyczące oprogramowania lepiej współpracują ze sobą niż inne)
Istnieją 2 rodzaje produktów:
te ciężkie, jak Catia i Creo (dawniej Pro-engeneer) oraz lżejsze (i tańsze), jak Solidworks, Solidedge czy Topsolid.
Lista nie jest wyczerpująca, więc oto link, pod którym znajdują się prawie wszystkie wymienione elementy:
http://www.cadcamfunda.com/cadcam_softwares
@Riky:
Autocad 2D jest tak samo wydajny w mechanice, jak w innych obszarach. Na przesadę nazwałbym go cyfrowym stołem kreślarskim. Dzięki temu jest w stanie dostosować się do wszystkich obszarów.
Autocad 3D: Nie wiem, nigdy go nie używałem.
Solidworks nie został stworzony przez Dassault, ale przejęty, stąd różnica w modelowaniu i filozofii.
@pascal
Jeśli o mnie chodzi, to nie wiedziałem, że było to przejęcie przez DS!
Dziękuję, zacząłem odkrywać Solidworks, który moim zdaniem musi być jednym z najlepszych, moje pytanie i: czy jest to samo w trochę bardziej lite, powiedziałbym, że łatwiejszym w użyciu. Jestem managerem małej firmy i nie mam zbyt wiele czasu. Szukam modelu 3D dla moich klientów, a następnie rysunków 2D do produkcji, aby móc pracować na jednym planie i znaleźć modyfikacje na wszystkich planach 2D.
Witam
Po wypróbowaniu autocad 3D i innych darmowych, google sketch, inventor itp. (na macu) nie udało mi się znaleźć bardziej intuicyjnego oprogramowania niż solidworks. (Jestem samoukiem)
Jeśli wiesz, jak zrobić szkic 2D, bardzo szybko wykonasz prostą część w 3D.
Oczywiście, jeśli zaczniesz bawić się, częściami, które do siebie pasują itp. Tam konieczne jest szkolenie lub przyjaciel, który pokazuje małe sztuczki dotyczące ograniczeń.
Trochę więcej, o czym warto wiedzieć, to to, że możesz wziąć plany 2D i łatwo je wyciągnąć, aby uzyskać objętość.
Myślę, że najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie w tej chwili jest kontynuowanie pracy z dziennikiem ProFirst
Solidworks to około 10 000 € podstawy
Kompletna stacja robocza, która dobrze z nim pasuje, kosztuje co najmniej około 2500 €
Jest to więc wybór dla małej firmy
Ale prawdą jest, że jeśli opanujesz narzędzie, możesz z nim robić bardzo fajne rzeczy
i prosić społeczność o przerobienie wszystkiego na SW
Jest sporo osób samozatrudnionych lub samozatrudnionych
którzy zgodzą się wykonać Ci te modele 3D za skromną cenę
Oczywiście w zależności od stopnia skomplikowania projektu
z pełnym przepływem, wagą, wytrzymałością i wyglądem, którego potrzebujesz
Cóż, to tylko mój punkt widzenia
@+ ;)
W przeciwnym razie są również na http://www.alibre.fr/adcompare.php
Jest to oprogramowanie, które ma mniej więcej taki sam interfejs jak Solidworks, ale jest tańsze
Domyślam się, że głównie zajmujesz się portalem. (to dobrze, mam swój portal do !!).
SolidWorks to jedno z narzędzi CAD 3D, które idealnie pasuje:
Będziesz potrzebować:
- Opanowanie spawania mechanicznego
- stworzyć bazę pod profil do spawania mechanicznego,
- zna podstawy tolerancji,
- mały rysunek (aby pokazać listę prędkości),
- umieć tworzyć proste zespoły i eksportować je w eDrawing, aby pokazać je swoim klientom,
SolidWorks jest znany z tego, że jest dość łatwy w użyciu, mimo wszystko nie ma żadnej tajemnicy, musisz poświęcić czas i wsadzić godziny za ekran, aby skończyć z wydajnością ("Bez mistrzostwa moc jest niczym" według PIRELLI).
Aby zaoszczędzić trochę czasu, najlepiej jest wziąć udział w szkoleniu (minimum 5 dni) przeprowadzonym przez profesjonalistę (Axemble nie wymieniam ich, to "właściwy" wybór !!). Aby udoskonalić swoje szkolenie, jesteś we właściwym miejscu, tutaj na LYNKOA, pomożemy Ci (w tej społeczności jest spora liczba "profesjonalistów" pod SolidWorks).
Jeśli nie jesteś przekonany, wyślij plik pdf z jednym ze swoich rysunków (niezbyt skomplikowanym !!) w sekcji "Profirst", a my zamodelujemy go dla Ciebie i wykonamy dla Ciebie Edrawing, abyś mógł go obejrzeć.
Jeśli dobrze rozumiem, 3D będzie służyć klientom tylko jako wizualizacja.
Możesz spojrzeć na oprogramowanie MEDUSA .
Dla niewielu, które przetestowałem, jest to 2D z aplikacją 3D
Solidworks jest jednym z najbardziej intuicyjnych programów na rynku, ale wymaga jeszcze okresu zaznajomienia.
Po odbyciu 5 + 3 dniowego szkolenia w axemble nie nauczyłem się wiele więcej niż robiąc samouczki zintegrowane z oprogramowaniem.
Cena stacji wskazywana przez GT22 to tak naprawdę minimum, nie wahaj się trochę napompować konfiguracji stacji, aby mogła wytrzymać do jej odnowienia (projekty od + do + duże lub złożone, nowe wersje oprogramowania bardziej zachłanne, "starzenie się" komputera)
Będziesz musiał pomyśleć o dobrym zarządzaniu swoimi plikami.
Rzeczywiście, w 3D musisz zarządzać dwa razy większą liczbą plików (3D + plan), a te pliki mogą być imponujące.
Jeśli moja hipoteza wyjściowa jest słuszna, jestem zdania GT22, możesz spróbować znaleźć usługodawcę w pobliżu (lub nieco dalej), aby zlecić podwykonawstwo wizualizacji, jednocześnie kontynuując pracę ze swoim sprzętem do produkcji.
Ostatni szczegół:
Większość osób na tej stronie to użytkownicy Solidworks, a witryna jest powiązana ze sprzedawcą Axemble, więc sensowne jest, aby odpowiedzi były skierowane do tego oprogramowania.
To ulica dwukierunkowa.
Oczywiście potrzebne jest oprogramowanie, które umożliwia wizualizację, ale także generowanie planów 2D z 3D (jednocześnie, po co inwestować, jeśli nie masz przynajmniej tego).
Solidworks, ok... Tyle tylko, że jak mówi @gt22, jest bardzo drogi...
Dlatego ponownie skupiamy się na modelowaniu 3D, a nie na CAD.
Dlaczego więc nie skorzystać po prostu z programu Sketchup?
Jest darmowy, modele bardzo dobrze, bardzo łatwy dostęp itp.
Więc oczywiście musimy uzyskać plany 2D w plaus... ale to tak jak każde PŁATNE oprogramowanie do modelowania.
W międzyczasie korzystałem z programu Sketchup, zachowując jednocześnie oprogramowanie 2D na czas warsztatów.
Pozwala to uniknąć wyrzucania co najmniej 10 000 euro (bez komputera i szkolenia) na coś, co nie jest pewne, czy będzie opłacalne.
Projektowania nie należy mylić z modelowaniem.
Witam
Nie wydaje mi się, żebym widział coś o Spaceclaim, które jest oprogramowaniem do modelowania bez drzewa konstrukcyjnego i jest dość łatwe w użyciu.
Jest to modeler 3d z rysunkiem i montażem za około 4000€. Ponadto bierze od tubylca dużo miękkiego.
Załączam link do prezentacji
http://www.spaceclaim.com/fr/Mkting/SingleVideoPlayer.aspx?v=Top10ListeFR_1.mp4
Rom's
Nie mogłem powiedzieć nic ważniejszego niż wymienione odpowiedzi.
Polecam SOLIDWORKS, jest bardzo przyjazny dla użytkownika i bardzo wydajny.
Witam mdpr74
Ponieważ zajmujesz się metaloplastyką, radzę pobrać tę kartę produktu SolidWorks dedykowaną dla branży ślusarskiej i metaloplastyki
http://www.axemble.com/serrurerie
Zobaczysz przykłady osiągnięć, referencje itp.
Pozdrawiam
Yves
Zgadzam się z Pascalem, jest dość zorientowany na Solidworks-Axemble... Krótki.
To, co możesz chcieć zrobić, to skontaktować się z niektórymi z kolegów z metalu i zobaczyć, czego używają.
Jest też ważna kwestia, którą jest to, aby wiedzieć, czy chcesz iść w stronę parametryki: to znaczy w dowolnym momencie zmodyfikować dowolną funkcję, dowolny wymiar, zreorganizować je itp. Jeśli tak, to jest to SolidWorks, Pro-engineer, NX itp. Krótko mówiąc, ciężkie i drogie!!!!
Bądź ostrożny, gdy zobaczę fałszywe rzeczy, takie jak cena oprogramowania, dowiedz się... Creo lub inventor droższy niż Solidworks... Podawaj prawdziwe, obiektywne informacje. Creo, Inventor lub Solidworks, to 6 000 €, a nie 20 000... Catia jest droższa, za resztę to wszystko między 5 000 a 7 000 €.
W przeciwnym razie istnieją prostsze programy do modelowania bezpośredniego i często tańsze, takie jak Creo-direct, space claim, a nawet darmowy typ freecad.
Bądź ostrożny, skok może być dość duży, a przy jednej licencji niewielu dealerów ci pomoże... Lub z 5 dniami szkolenia za 800 € za dzień...
Niektórzy mają rację, Sketchup to dobra podstawa do oceny 3D.
Widzę N°74, jesteś z Górnej Sabaudii?
Witam wszystkich, dziękuję za odpowiedzi, rozpocząłem szkolenie z solidworks, ale pod jego koniec miałem awarię komputera i przez jakiś czas nie używałem solida. I to jedno, i drugie, straciłem podstawy. Zgadzam się z Tobą, że to jest to, czego potrzebuję. Czy ktoś ma cierpliwość i odwagę do stracenia? To wszystko, czego potrzebuję, jeszcze raz dziękuję i do zobaczenia wkrótce w przypadku moich pytań technicznych.
PS dla "cooperS" tak jestem z 74, mam stronę, jeśli chcesz zobaczyć, co robimy: mdpr-escalier-metal.com.
Możesz odświeżyć swoją wiedzę dzięki samouczkom zintegrowanym z oprogramowaniem
Salam alaykom Radzę korzystać z Sketchup pro 8.0
Zapraszam do odwiedzenia strony www.zw3d-cfao.fr , z której można pobrać oprogramowanie ZW3D, które jest proste, wydajne, a także znacznie tańsze, zwłaszcza jeśli jesteś początkującym...