Pasek bloku funkcyjnego nie pojawia się na jakimś prt, dlaczego?

Cze wszystkim

Może ktoś będzie w stanie mi odpowiedzieć, mam pliki w bibliotece PDM, zależy mi na tym, aby funkcje unikały czasów przebudowy standardowych elementów w bibliotece jednak na niektórych plikach mam pasek do blokowania funkcji a na innych nie pojawia się mimo zaznaczonej opcji.

Czy masz pojęcie, skąd to może się wziąć? Czy są jakieś warunki, które należy spełnić, aby móc zablokować te funkcje?

Z góry dziękuję

1 polubienie

Czy masz jakieś pliki w swoim drzewie konstrukcyjnym? Możliwe, że znajduje się w nim pasek blokujący, a zatem niewidoczny, jeśli folder nie jest otwarty

1 polubienie

Tak, są pliki, po otwarciu plików paska nadal tam nie ma.

pb_sldw.png

http://www.lynkoa.com/forum/modification-directe-du-mod%C3%A8le-reconnaissance-de-fonctions/activer-la-barre-de-blocage?page=1

Znalazłem ten, podobny problem. Niestety, z dość smutnym skutkiem :p

Co prawda tak to wygląda, ale przy niektórych pożyczkach mam pasek więc nie sądzę, żeby to wynikało z ustawień. To powiedziawszy, niektóre z moich komponentów w PDM, których pasek się nie pojawia, mają właściwość toolbox, a inne nie, ale usunięcie jej nie zmienia problemu.

Witam

Czy nie będzie to pochodzić z wersji plików?

Najwyraźniej na nowych częściach to działa?

Tak, w zasadzie nowe pliki działają, a biblioteka komponentów utworzona przed solidworks 2014 nie działa, ale cała biblioteka została "przekonwertowana" tak, aby można było z nich korzystać w nowej wersji.

Może się zdarzyć, że twoje części zostały utworzone bez tego wspomnianego paska blokującego

Więc otwórz pokój i jeśli jako opcja przeszkadza Ci aktywowałeś pasek blokowania, powinien się pojawić

Więc umieść go tam, gdzie jest potrzebny, na końcu drzewa i ponownie nagraj

Musisz to zrobić w każdym pokoju

Zobacz ten link między innymi

A jeśli jesteś w trakcie konserwacji, możesz również odzyskać makro 

http://blogs.solidworks.com/solidworksfrance/2013/10/macro-pour-activer-la-barre-de-blocage-dans-le-feature-manager.html

musi włączyć tę funkcję, aby można było z niej korzystać w Menedżerze funkcji:

image0
Ta funkcja oszczędza czas rekonstrukcji, gdy mamy złożone części, których geometria nigdy się nie zmienia, a  także jest bardzo przydatna w przypadku części bibliotecznych lub części dostawców, których wymiarów nigdy nie zmienisz .

@+

1 polubienie

masz również ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/barre-de-blocage-sous-solidworks

@+

GT22, dzięki, ale opcja jest już zaznaczona i stworzyłem własne makro do blokowania funkcji na wszystkich moich komponentach mojej biblioteki. Mój problem: po prostu działa bardzo dobrze na niektórych plikach, a na innych nie. Nie wiem, dlaczego na niektórych moich komponentach nie pojawia się... Po nieco dalszych poszukiwaniach z administratorem PDM, myślę, że pochodzi to od typu pliku podczas zapisywania komponentów w PDM. Niektóre znajdują się w "toolbox part document", a inne w "sldprt file".

1 polubienie

Tak, Twoja opcja jest zaznaczona

ale nie podczas tworzenia i zapisywania dokumentu

Więc ponownie otwórz część, w której nie ma paska blokującego

i myślę, że pasek się pojawi, więc od Ciebie zależy, czy go skonfigurujesz i ponownie zarejestrujesz się w celu przetestowania

@+

Zobacz również ten link

http://www.lynkoa.com/forum/biblioth%C3%A8ques-de-conception-composants-intelligents/toolbox-utilisation-de-la-propri%C3%A9t%C3%A9-is-too

Czytamy w nim:

Korzystanie z właściwości "Is toolbox" na dowolnym pliku Sw (asm / prt):

Ograniczenia:

-Brak paska blokującego

-Funkcja "Konfiguruj komponent" nie jest dostępna po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na części (możliwość konfiguracji i tak jest, patrz post poniżej).

Zaleta(y):

-Niewidoczna i nieskopiowana część podczas domyślnej kompozycji do zabrania do domu.

Wybór należy do Ciebie!

@+

1 polubienie

Ta opcja jest częścią ustawień użytkownika solidworks, nie trzeba jej włączać podczas tworzenia lub zapisywania pliku, aby mieć go po jego otwarciu.

Również to nie działa, to pierwsza rzecz, którą przetestowałem przed przybyciem tutaj, odznaczając i ponownie zaznaczając opcję podczas zapisywania dokumentu. Jak wspomniano w poprzedniej wiadomości, prawdopodobnie pochodzi to z typu pliku w PDM. 

1 polubienie

Ok, dziękuję za ostatnią wiadomość, która potwierdza to, co mówiłem, wynika to z faktu, że moje komponenty są w dokumencie części toolbox.

1 polubienie

głupie pytanie, ale skoro już przy tym jestem, to nic wielkiego ;-)

Jeśli przerobisz część, która zauważalnie nie ma tego wspomnianego paska blokującego

Czy masz pasek blokujący tak czy nie.................. (tak)

Zwykle tak, więc możesz zablokować, zapisz go w swojej bibliotece PDM pod drugą nazwą

aby nie spieprzyć z rozszerzeniami lub bez nich (typ pliku)

Co się dzieje?

@+

Jeśli to wszystko (twoja ostatnia odpowiedź)

Musisz zakazać wszystkiego, co jest komponentem (toolbox)

i stwórz swój własny zestaw narzędzi

Porady tysiąc razy wypowiedziane na forach

@+

1 polubienie

Tak, pasek pojawia się, jeśli to zrobię. Chciałbym jednak uniknąć przerabiania wszystkich moich plików (>1000, jeśli nie więcej...) z biblioteki komponentów.  

Co masz na myśli mówiąc o osobistym zestawie narzędzi?

Na poprzednim linku mówi o "sldsetdocprop.exe" oprogramowaniu w solidworks, które pozwala "odzyskać dezaktywowane funkcje poprzez usunięcie elementów...  Jak to działa exatement?

Zobacz ten link

http://www.lynkoa.com/questions/comment-rompre-les-liens-entre-toolbox-et-lassemblage

Znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie

@+

Dzięki, ale jeśli chcę zachować znacznik przybornika, aby moje komponenty nie były kopiowane podczas komponowania na wynos, nawet jeśli przełączę komponenty na niestandardowy przybornik, problem będzie taki sam, zablokowanie funkcji będzie niemożliwe? Czy w przyszłości, jeśli zablokuję moje funkcje przed przekazaniem ich do przybornika, zachowa to fakt, że funkcje są blokowane po przekazaniu ich do przybornika?