Może ktoś będzie w stanie mi odpowiedzieć, mam pliki w bibliotece PDM, zależy mi na tym, aby funkcje unikały czasów przebudowy standardowych elementów w bibliotece jednak na niektórych plikach mam pasek do blokowania funkcji a na innych nie pojawia się mimo zaznaczonej opcji.
Czy masz pojęcie, skąd to może się wziąć? Czy są jakieś warunki, które należy spełnić, aby móc zablokować te funkcje?
Czy masz jakieś pliki w swoim drzewie konstrukcyjnym? Możliwe, że znajduje się w nim pasek blokujący, a zatem niewidoczny, jeśli folder nie jest otwarty
Co prawda tak to wygląda, ale przy niektórych pożyczkach mam pasek więc nie sądzę, żeby to wynikało z ustawień. To powiedziawszy, niektóre z moich komponentów w PDM, których pasek się nie pojawia, mają właściwość toolbox, a inne nie, ale usunięcie jej nie zmienia problemu.
Tak, w zasadzie nowe pliki działają, a biblioteka komponentów utworzona przed solidworks 2014 nie działa, ale cała biblioteka została "przekonwertowana" tak, aby można było z nich korzystać w nowej wersji.
musi włączyć tę funkcję, aby można było z niej korzystać w Menedżerze funkcji:
Ta funkcja oszczędza czas rekonstrukcji, gdy mamy złożone części, których geometria nigdy się nie zmienia, a także jest bardzo przydatna w przypadku części bibliotecznych lub części dostawców, których wymiarów nigdy nie zmienisz .
GT22, dzięki, ale opcja jest już zaznaczona i stworzyłem własne makro do blokowania funkcji na wszystkich moich komponentach mojej biblioteki. Mój problem: po prostu działa bardzo dobrze na niektórych plikach, a na innych nie. Nie wiem, dlaczego na niektórych moich komponentach nie pojawia się... Po nieco dalszych poszukiwaniach z administratorem PDM, myślę, że pochodzi to od typu pliku podczas zapisywania komponentów w PDM. Niektóre znajdują się w "toolbox part document", a inne w "sldprt file".
Korzystanie z właściwości "Is toolbox" na dowolnym pliku Sw (asm / prt):
Ograniczenia:
-Brak paska blokującego
-Funkcja "Konfiguruj komponent" nie jest dostępna po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na części (możliwość konfiguracji i tak jest, patrz post poniżej).
Zaleta(y):
-Niewidoczna i nieskopiowana część podczas domyślnej kompozycji do zabrania do domu.
Ta opcja jest częścią ustawień użytkownika solidworks, nie trzeba jej włączać podczas tworzenia lub zapisywania pliku, aby mieć go po jego otwarciu.
Również to nie działa, to pierwsza rzecz, którą przetestowałem przed przybyciem tutaj, odznaczając i ponownie zaznaczając opcję podczas zapisywania dokumentu. Jak wspomniano w poprzedniej wiadomości, prawdopodobnie pochodzi to z typu pliku w PDM.
Tak, pasek pojawia się, jeśli to zrobię. Chciałbym jednak uniknąć przerabiania wszystkich moich plików (>1000, jeśli nie więcej...) z biblioteki komponentów.
Co masz na myśli mówiąc o osobistym zestawie narzędzi?
Na poprzednim linku mówi o "sldsetdocprop.exe" oprogramowaniu w solidworks, które pozwala "odzyskać dezaktywowane funkcje poprzez usunięcie elementów... Jak to działa exatement?
Dzięki, ale jeśli chcę zachować znacznik przybornika, aby moje komponenty nie były kopiowane podczas komponowania na wynos, nawet jeśli przełączę komponenty na niestandardowy przybornik, problem będzie taki sam, zablokowanie funkcji będzie niemożliwe? Czy w przyszłości, jeśli zablokuję moje funkcje przed przekazaniem ich do przybornika, zachowa to fakt, że funkcje są blokowane po przekazaniu ich do przybornika?