W moim zespole dwóch brył zdefiniowałem wymuszone przemieszczenie typu "śruba" i kontakt (typu między zestawami) między dwiema danymi powierzchniami typu "bez przejścia", powierzchnie te nie stykają się fizycznie ze sobą w moim złożeniu, czy może to zniekształcić wyniki?
capture_decran.png
Witam
Już teraz wystąpił błąd w intencji symulacji.
Po co?
Po prostu dlatego, że nigdy nie umieszczasz fizycznej w symulacji (musisz usunąć ciemnoniebieską z obrazu).
To wszystkie parametry zawarte w wyborach, które należy opanować, ponieważ można nawet ustawić napięcie wstępne na lub określić, czy między prętem a otworem następuje regulacja.
Brak regulacji pręta w tonie, ponieważ pręt śrubowy nie będzie stykał się, ponieważ błękitny element styka się z ciasnym otworem szarego.
Na swojej symulacji będziesz mógł zobaczyć tylko deformację szarej części pod.
Nie znam cię, ale i tak ci mówię: uważaj, aby nie pomylić i kotwiącej.
Ostatnia uwaga, jako takie nigdy nie są poddawane symulacji, ponieważ muszą spełniać surowe normy, które określają wszystkie granice, więc nie ma potrzeby symulowania tego, co już wiemy.
Z tego powodu symulacja oprogramowania wykorzystuje te standardy do przeprowadzenia symulacji zamiast, co oznacza, że od tego momentu tylko dwie części utrzymywane razem przez są przedmiotem symulacji.
Głównym powodem jest to, że znacznie upraszcza symulację, a zwłaszcza siatkę (i złożoność obliczeń), zwłaszcza gdy na przykład masz wiele na pierścieniu.
Pozdrowienia
3 polubienia
Witaj Zozo_mp;
Dziękuję za odpowiedź!
Tak więc śruba nie jest fizyczna, jest to wirtualna reprezentacja narzuconego przemieszczenia "klasycznego" typu (a nie kotwiącej), pozwoliłem jej się pojawić, aby była zrozumiała w moim uchwycie.
Jestem tu więc nowicjuszem ^^ musiałem źle sformułować swoje pytanie:
Powierzchnie, których śruba ma się stykać, nie stykają się w moim modelu, ale zdefiniowałem kontakt między nimi typu "bez penetracji" w przypadku, gdy stykają się ze sobą po odkształceniu.
Czy denerwujące jest definiowanie kontaktu (w ogólny sposób ) między dwiema twarzami, które nie stykają się ze sobą podczas inicjalizacji, ale prawdopodobnie będą się stykać później?
Z góry dzięki!
Ps: Czuję, że w najbliższych miesiącach będę bardzo prosić Was o pomoc:p
Witaj Dorian
Nie, nie jest to denerwujące, ale uważaj, jak definiować kontakty.
To właśnie w "kontaktach między zespołami" wszystko musi być zdefiniowane. Musisz zaznaczyć "Prześwit", a następnie "Zawsze ignorowałem prześwit", więc jeśli twoja szczelina między dwiema częściami wynosi na przykład 2 mm, co oznacza, że są to dwie powierzchnie, to obie strony nie będą w stanie zbliżyć się bardziej niż 2 mm, ponieważ bez penetracji.
Sprawdź również w "Zaawansowane" "powierzchnia do powierzchni" w swoim etui.
INNE NIŻ TWOJE (ale co może być spowodowane tym, że widzimy tylko część Twojej edycji
Z drugiej strony , jeśli masz na przykład 2 krawędzie o rozstawie 2 mm i odległości 5 mm, to musiałbyś wybrać opcję "zignoruj luz, jeśli odstęp jest mniejszy niż" 2 mm. Stąd pierwsza krawędź zatrzymałaby się na 2 mm zaś druga krawędź mogłaby się poruszać aż do całkowitego zamknięcia (tj. 5 mm).
Dla przypomnienia: Węzeł do powierzchni odpowiada przypadkowi, w którym jest to punkt, który będzie się stykał z powierzchnią. Co do reszty, jest to bardziej skomplikowane do wyjaśnienia.
Pozdrowienia
PS: Możesz zamknąć temat, jeśli odpowiedź jest z tobą w porządku. Później możesz utworzyć kolejny temat. Dzięki temu ludzie mogą cieszyć się Twoim doświadczeniem na jeden konkretny temat.
2 polubienia