Mam zadanie PDM, aby przekształcić 3D (sldprt lub sldasm) w krok. Zadanie można uruchomić dowolnie, klikając prawym przyciskiem myszy w PDM.
Chciałbym znaleźć sposób, aby to zadanie można było uruchomić tylko dla plików, których zmienna STAN = ZATWIERDZONA, ma to zapobiec wychodzeniu łobuzów z etapów części w fazie rozwoju...
W ustawieniach zadań nie znalazłem funkcji warunkowej, tylko prawa dostępu do grup/osób, ale wszędzie są łobuzy.
Wyobrażałem sobie, że można utworzyć skrypt wysyłający zadanie, ale nie mogę znaleźć warunku aktywującego skrypt podczas uruchamiania zadania.
Cześć, Poza przejściem, które uruchamiałoby zadanie (usunięcie opcji w menu kontekstowym użytkownika), nie widzę innego natywnego rozwiązania. Później, może przez zabawę na samym skrypcie (który jest niczym innym jak makrom, które się uruchamia), przechwytując stan workflow lub zapytując zmienną i zakazując uruchomienia zadania.
To wydaje się tak proste! Zazwyczaj w tym workflow nie ma łatwego zastosowania zadania AI daje mi te informacje, żeby brać je z przymrużeniem oka, a niestety nie mam PDM.
Działanie filtrów dla części i zespołów
Otwórz swój workflow i kliknij dwukrotnie na przejście prowadzące do Zatwierdzone.
Przejdź do zakładki Akcje i kliknij dwukrotnie na istniejącą akcję (lub utwórz nową w typie Wykonaj Zadanie).
W polu Run for extensions wpisz rozszerzenia oddzielone przecinkami: sldprt, sldasm.
Konfiguruj zadanie konwersji STEP (jeśli nie zostało utworzone)
Jeśli jeszcze nie ustawiłeś samego zadania w PDM:
W drzewku administratorów kliknij prawym przyciskiem na Zadania > Nowe zadanie (lub kliknij dwa razy na zadanie Przekształt, jeśli już z niego korzystasz).
W sekcji Add-in wybierz Add-in SolidWorks Task Add-in.
W sekcji Właściwości Wyjściowe :
Wybierz STEP (*.step) lub IGES/STEP w formacie pliku wyjściowego.
Zdefiniuj docelowy folder (np. oryginalny folder lub dedykowany folder eksportowy).
Włącz serwery zadań
Upewnij się, że Twoje komputery obliczeniowe mają włączoną opcję Konfiguracja dodatków zadań (za pomocą ikony PDM na pasku zadań Windows, kliknij prawym przyciskiem > Konfigurację serwera zadań).
Zaznacz pole wyboru dla zadania konwersji, aby ten komputer zaakceptował przetwarzanie tego zadania.
To jest ścisła kopia tego, co daje mi AI, już miałem dość rażące błędy, więc żeby sprawdzić
Jak @Cyril_f powiedział, musisz rozpocząć zadanie podczas przejścia zatwierdzania (-> kroki będą wykonywane automatycznie przy każdej akceptacji). Z drugiej strony, zrobi to wiele kroków. Jeśli to za dużo, będziesz musiał stworzyć konkretną ścieżkę zatwierdzenia z tworzeniem kroków w swoim workflow (co nie jest najłatwiejsze do zarządzania) lub zarządzać uruchamianiem zadania według wartości nieruchomości (prawdopodobnie lepsze rozwiązanie).
A zadanie nie może być dostępne dla standardowych użytkowników, lecz tylko dla stacji roboczej/użytkownika/grupy zarządzającej zadaniami drukowania (w ustawieniach zadań):
Jeśli jest łatwo, ale musisz stworzyć przejście, które wykona zadanie, czyli krok wejścia do tego przejścia, gdzie nic się nie dzieje, a potem wracasz do automatycznego kroku startowego przez przejście. Edycja: Albo zrób to w przejściu prowadzącym do stanu Zatwierdzonego, jak sugerują @froussel ale w praktyce systematyczne kroki, a nie na żądanie
Rzeczywiście, rozwiązanie polegające na aktywacji zadania poprzez przejście stanu działa dobrze i pozwala generować kroki tylko na żądanie, a nie w sposób systematyczny.