Witam, chciałbym wiedzieć, czy ktoś z was korzysta z Lantek Expert? (Oprogramowanie do cięcia laserowego)
Mam problemy z komunikatem o błędzie na nim i po wielu wyszukiwaniach w Internecie nie mogę znaleźć forum lub innego, które pomogłoby mi rozwiązać moje problemy...
Zasadniczo, gdy otwieram plik dxf w zadaniu, po wybraniu pliku otrzymuję komunikaty o błędach, które pojawiają się przed otwarciem pliku... Te komunikaty o błędach bardzo przypominają właściwości pliku (np. $LASTSAVEDBY, $DIMFXL $DIMFXLON.....) Pliki DXF pochodzą z programu Autocad.
Nawet jeśli nie znasz Lantek Expert, czy znasz lub możesz skonfigurować właściwości mojego pliku Autocad, aby je usunąć? Szukałem, ale nie mogłem znaleźć niczego, co pasowałoby do tych wiadomości...
Podejrzewam, że moje pytanie musi nie być zbyt jasne, ale bardzo ciężko jest wytłumaczyć mój problem bez pokazywania go na żywo :-/
W każdym razie z góry dziękuję tym, którzy mogą mi dać początek odpowiedzi ;)
Cdt
Joss.G
EDIT: Nawiasem mówiąc, tytuł komunikatów o błędach to "Nieprawidłowe dane nagłówka".
Te komunikaty o błędach pojawiają się, gdy importuję plik dxf lub dwg z klienta.
Wywnioskowałem, że to ich format rejestracji różni się od mojego.
Ale nie ma to wpływu na część, możesz ją zaimportować w ten sposób, zrobić ok ok ok ok i kontynuować pracę.
W przeciwnym razie otwierasz plik dxf za pomocą draftsight lub Sw i ponownie go rejestrujesz.
Edycja: Jeśli pliki pochodzą z twojego komputera, rzeczywiście musisz przejrzeć format nagrywania. Wiem, że jest kilka formatów. W każdym razie, jeśli zapiszesz swój plik dxf za pomocą Sw, nie będziesz miał żadnych problemów z importem do Lantek
Przyznam, że nie zajmuję się bezpośrednio cięciem laserowym, a jedynie czyszczeniem planów i rozkładaniem blachy w celu wysłania jej do cięcia. Wchodzę w części na Lanteku, to wszystko, nie idę dalej, przejmuje je wyspecjalizowany zespół. Ale potem nie dostałem żadnej informacji zwrotnej na temat złych cięć, z wyjątkiem sytuacji, gdy rysunek jest źle wykonany (nakładanie linii, otwarte kontury... Ale trudno się pomylić, Lantek daje dobry widok na otwarte kontury i ma kilka funkcji, które pozwalają automatycznie korygować błędy tego typu. Oprogramowanie działa doskonale (w każdym razie, jeśli chodzi o wprowadzanie do niego części) I Profirst został w nie dostarczony, jeśli się nie mylę. Z drugiej strony Profirst to kopiuj i wklej Autocada, ale nie tak dobry (moim zdaniem). Więc go nie używam.
Potem to już opinia pracownika tymczasowego, który pracuje nad tym dopiero od 3 tygodni ;p
Witaj Frédéric, to prawda, że Profirst integruje bardzo praktyczne funkcje, ale ogólnie rzecz biorąc, przyzwyczajony do Autocada, uważam, że jest mniej intuicyjny i mniej "skomplikowany" w niektórych funkcjach, co sprawia, że bardzo trudno jest uzyskać to, czego chciałem, kiedy go wypróbowałem. A dwie lub trzy funkcje, takie jak czyszczenie konturów, o których mówisz, znajduję w Lantek Expert. Potem mój kolega pracuje już tylko na Profirst i jest z niego bardzo zadowolony!