Tuba laserowa

TEST. SLDPRT (104.1 KB)
Witam
Chciałbym jak najlepiej reprezentować rurę do cięcia laserowego dla dołączonej rury.

Z góry dziękuję.

1 polubienie

Witam

Dla mnie nie ma problemu z tubą laserową.

2 polubienia

ale z ekonomicznego punktu widzenia; piła byłaby tańsza

3 polubienia

Dziękuję @ac_cobra_427 za szybką odpowiedź, ale wydaje mi się, że nie możesz mieć końcówek w rurze laserowej, gdy laser porusza się po tubie.

To zależy od pojemności lasera, musisz to zobaczyć bezpośrednio u swojego lasera. Niektórzy dodają również zagnieżdżanie, aby dostosować szybkie pozycjonowanie i uzasadnić wybór lasera rurowego. Jednak rysunki 3d pozostają u nas normalne i to laserista radzi sobie z wysłanym krokiem.

1 polubienie

Oglądaj 1min 05 zobaczysz, jak rurka jest przecięta pod kątem

4 polubienia

Dziękuję @sbadenis za odpowiedź. Rzeczywiście, laserowi się udaje i krok lub iges części przesłane w moim poście są dla niego wystarczające, ale to dla mnie jest najbardziej reprezentatywna część, ponieważ mam elementy, które przyjdą na niej spawać.
Tak , @ac_cobra_427 widziałem ten film :wink: , a przy promieniu rurki musimy mieć pewne nacięcie w kształcie koralika z nacięciami pod kątem.

Dla mnie zainteresowanie laserem rurowym polega na tym, aby mógł on zarządzać fazą zagnieżdżania cięcia lub idealnie wyciąć obszar do gięcia:

Dla mnie nie ma prawdziwego interesu w posiadaniu prawdziwej reprezentacji, spawanie zrobi resztę, jak często mówimy w branży!
Na początku zastanawialiśmy się również nad realistycznym rysunkiem, ale jeśli zmienisz laser, metoda może się również zmienić na efekt końcowy, który będzie identyczny po.

2 polubienia

Witam

Twoja rura jest winna tylko przez maszynę 5-osiową (lub może 4).
Jeśli maszyna nie posiada regulacji kąta, laser zawsze będzie ustawiony prostopadle do osi rury (a więc będziesz musiał wybrać krawędź, którą chcesz zachować: wewnątrz lub na zewnątrz)

2 polubienia

Capture 2

Oto, jak to wygląda w rzeczywistości.
Uważaj, musisz pomyśleć o odjęciu grubości rury, ponieważ kropka już nie istnieje!

1 polubienie

Dobry wieczór

Ładne wycięcie.
Jakie są funkcje, aby osiągnąć ten wynik?

Witam

Załączony na przykład samouczek, który zrobiłem kilka lat temu na temat laserowego cięcia rur
rama rurowa 30x30x2 w blasze.sldprt (317.0 Kb)
tutaj 30x30x3 blacha a135deg.sldprt (186.7 KB)

1 polubienie

Dziękujemy@ac_cobra_427

Ale to , co @ronathan , jest w rzeczywistości realistyczne w górnej części (dla lasera 3-osiowego), gdzie nie jesteś (ponieważ cięcie nie jest normalne do osi rury):

Dlatego zadałem mu to pytanie. Ten wysoki kształt jest łatwy do wykonania, jeśli rura jest wykonana z blachy (nawiasem mówiąc, w tej chwili pojawia się pytanie), ale nie, jeśli jest wytłaczana (z funkcją spawania mechanicznego lub wytłaczania).
Musi być grywalny z usuwaniem materiału przez zamiatanie, ale myślę, że jest trochę ostry do zaimplementowania.

Z mojej strony; To rura się porusza, więc cięcie byłoby takie jak te, ponieważ głowica tnąca znajduje się na tej powierzchni. Rozumowanie w odniesieniu do osi jest poprawne dla Tu w Ø, która domyślnie nie ma płaskiej powierzchni, ale w przypadku rury kwadratowej lub prostokątnej głowica tnąca jest prostopadła do powierzchni, więc tnie jak twoja część.

1 polubienie
1 polubienie

Na przykład wykonałem proste cięcie od góry, ale aby być bardziej w rzeczywistości, konieczne byłoby wykonanie usunięcia materiału z ruchu przy użyciu cięcia pod kątem 45° jako trajektorii

1 polubienie

Witam wszystkich i dziękuję za odpowiedzi. Oto krok lasera, który chciałbym zrobić z funkcjami, które dobrze działają, moim zdaniem muszę majstrować przy powierzchni. Dziękuję za pomoc :slight_smile:
1125-015.STEP (136.2 KB)

Jeśli komuś uda się uzyskać wynik wysłanego przeze mnie kroku, jestem zainteresowany :wink:

Oto, co jest wykonalne w wersji 2023, ale uważam, że jest to skomplikowane :laughing:
Tuba laserowa. SLDPRT (161.3 KB)

w załączeniu, nie widzę , co @ronathan zrobił, ponieważ w domu mam 2016 rok, ale oto część wykonana według twojego pliku STEP
1125-015 AC COBRA 427.SLDPRT (149.2 KB)

1 polubienie