Kiedy jest przyszłość?

Cześć wszystkim,

Pracuję nad SW już od kilku lat i szczerze mówiąc, jest świetny!

To świetnie, gdy możesz wymieniać się z klientami/dostawcami bezpośrednio w 3D! Wysyłamy trochę parasolid i presto, wymiany są szybkie!

Z drugiej strony, jeśli chodzi o robienie planów, to szczerze mówiąc, jest to katastrofa! Jest powolny, pełen błędów...

Myślicie, że kiedyś w końcu będziemy mogli uwolnić się od 2D? Komunikować się tylko w 3D, nawet z produkcją?

Nie możemy się doczekać przyszłości!!

2 polubienia

TAK, z niektórymi podwykonawcami już nie wysyłam plików 2d, ale krok po kroku w czysty sposób komunikuję się tylko z 3d. więc koniec z 2d pdf dwf dxf.

Niech moc będzie z tobą

4 polubienia

Witam

Nie widzę, jak całkowicie się bez niego obejść: warunki powierzchniowe, tolerancje na wybrzeżach, tolerancje geometryczne itp. nie pojawiają się w 3D, gdy tylko zostaną przeniesione do formatu innego niż natywny!

Ale zgadzam się z tobą, czasami to naprawdę byłby kopniak; Jaką godzinę byśmy zyskali...

5 polubień

Koniec z papierem, wszystko wirtualne, to jest przewaga, której potrzebujemy ;-)

Wyślij plik bezpośrednio w swoim formacie i do odbiorcy

otwiera się tym, co ma pod ręką, między innymi One Shape lub innym

@+ ;-)

2 polubienia

Witam

Obecnie istnieje wymiarowanie 3D, ale plan pozostaje dokumentem prawnym w przypadku sporu.

1 polubienie

To prawda, że byłby to dobry pomysł, i to z ekologicznego punktu widzenia!

2 polubienia

Witam

Tak samo jest ze mną; Wysyłam tylko pliki PDF STEP lub 3D lub edrawing .exe. Do rysunków wysyłam pdf i dxf. Ale osobiście nie mam problemu, gdy otrzymuję oczyszczalnię ścieków do wykonania rysunków.

3 polubienia

Przyszłość...

Na pewno nie będzie to daleko.

Ale Factory 4.0 zobaczy 3D bez 2D.

Jestem pewna!

Trudno jednak wyobrazić sobie łańcuch wymiarowy 3D.

I wiele innych subtelności

3 polubienia

Wygląda na to , że teraz! :-)

Firma SolidWorks już o tym pomyślała. SolidWorks MDB jest stworzony do tego: http://www.solidworks.com/sw/products/technical-communication/solidworks-mbd.htm

3 polubienia

Witam

Wiedząc, że druk 3D szybko się rozwija, 2D stanie się przestarzałe.

Wszystkie elementy, które rysuję do wydrukowania, nie mają planów, fenomenalna oszczędność czasu!

2 polubienia

To prawda, że wymieniamy się coraz więcej w formacie 3D, czy to na druk 3D, obróbkę cyfrową czy inne...

Istnieje już nowe narzędzie do rysowania 3D z solidworks MBD:

https://www.youtube.com/watch?v=a4NjtgOhErs

Z drugiej strony, nawet jeśli lubię nowe technologie, to myślę, że szkoda byłoby obejść się bez 2D. Jest już coraz więcej osób, które nie potrafią już czytać mapy 2D! Jest to jednak niezbędne, niezależnie od tego, czy chodzi o łańcuchy wybrzeżne, tolerancje, regulacje, wykończenia powierzchni, adnotacje, cięcia, nomenklatury itp. Rysowanie pozostaje sercem pracy mechanika z bardzo dużą wartością dodaną, nawet jeśli przyznaję, że może być długie i nudne.

2 polubienia

Mouaif, druk 3D też ma swoje ograniczenia, wszystko zależy od dziedziny działalności.

Czasami wykonuję prototypy w druku 3D (plastik) i stwierdzam, że wykończenie powierzchni i precyzja są poniżej tego, co można osiągnąć w obróbce skrawaniem.

Jest to bardzo praktyczne w celu szybkiego uzyskania części, ale należy je zdjąć z powrotem w przypadku gwintów, otworów lub powierzchni ślizgowych. Oznacza to zapewnienie obszarów mocowania w imadle do przeróbki tych obróbk, a precyzja może zostać zmniejszona.

Może jestem zbyt oldschoolowy, ale bez planu, jak odróżnić otwór Ø6 od dołka Ø6 F7?

5 polubień

Kiedy klient przysyła mi kompletny budynek w kroku, który muszę przepisać na zagiętą blachę, przeklinam go^^

Ułożenie tego obok siebie, kawałek po kawałku, zajmuje dużo czasu.

Natomiast plan boczny jest znacznie szybszy do odczytania niż plan 3D.

Jak spawać części, jakie gwintowanie, jakie wykończenie itp. I nomenklatura przepływu.

Wszystkie informacje są bardziej czytelne w 2D

Śledzimy plany 2D od setek lat i nie dzieje się tak na nic.

Myślę, że to zależy od obszaru zastosowania, ale w naszym przypadku preferujemy 2D dla fabryki i 3D dla projektu (patrz problemy z montażem itp...)

1 polubienie

@ bart może rozwiązać twój problem

Nowy odczyt IFC Datakit umożliwia...

Nowy odczyt IFC Datakit umożliwia interoperacyjność między BIM i CAD

La nouvelle lecture IFC de Datakit permet l’interopérabilité entre le BIM et la CAO

03 stycznia 2017 przez Datakit

Datakit, firma specjalizująca się w wymianie danych CAD, prezentuje swój zupełnie nowy interfejs : bibliotekę do odczytu formatu IFC (Industry Foundation Classes), standardowego formatu wymiany w dziedzinie BIM (Building Information Modeling). 

"Dzięki temu nowemu interfejsowi Datakit przełamuje bariery, które mogły istnieć między światem BIM i CAD ", wyjaśnia Samad Elboustini, dyrektor ds. technicznych Datakit. "  Rzeczywiście, użytkownicy oprogramowania CAD mogą być zmuszeni do pracy z plikami IFC z oprogramowania BIM (takiego jak REVIT, ™ ArchiCAD, ™ Allplan™, SketchUp™, Vectorworks™ itp.), ale nie mogą z nich korzystać, jeśli ich oprogramowanie CAD nie może ich odczytać.
Dodając odczyt formatu IFC do naszego samodzielnego konwertera CrossManager, dajemy użytkownikom możliwość konwersji plików .ifc i .ifcxml na wiele formatów CAD, które umiemy pisać. Po konwersji pliki te można zatem otworzyć w większości programów CAD lub wizualizacyjnych ".

Fichier IFC converti en PDF 3D avec CrossManager. Le fichier peut ainsi être ouvert dans Adobe Acrobat Reader™ pour le visualiser. L’arborescence du modèle et les propriétés sont également converties.
Plik IFC przekonwertowany do formatu PDF 3D za pomocą programu CrossManager. Dzięki temu plik można otworzyć w programie Adobe Acrobat Reader™ w celu wyświetlenia. Konwertowane jest również drzewo modelu i właściwości.
Szablon IFC dostarczony przez Architect Building Designer Office (licencja Cc-by-3.0)

Dostawcy oprogramowania mogą również skorzystać z tego nowego interfejsu, aby zapewnić swoim użytkownikom interoperacyjność z formatem IFC.
Jest to możliwe dzięki CrossCad/Ware : SDK, który można zintegrować z oprogramowaniem innych firm. Integrując CrossCad/Ware ze swoją aplikacją, dostawcy oprogramowania korzystają z technologii Datakit, która umożliwia im dostęp do danych w formacie IFC. Dzięki temu mogą odczytywać dane geometryczne, a także drzewo modelu i metadane zawarte w tym formacie. Integracja API jest prosta i całkowicie przejrzysta dla użytkowników końcowych.

Narzędzie to dedykowane jest wydawcom oprogramowania BIM, ponieważ ich użytkownicy potrzebują oprogramowania, aby móc odczytać standardowy format swojej dziedziny. Ale jest również przeznaczony dla dostawców oprogramowania z każdej innej dziedziny , którzy chcą zaoferować swoim użytkownikom możliwość importu danych BIM.
Wielu dostawców już teraz ufa solidności CrossCad/Ware. Rzeczywiście, już ponad sto programów z różnych dziedzin (CAM, ERP, PLM, wizualizacja, symulacja, obliczenia, metrologia, BIM itp.) opiera się na technologii Datakit do odczytu danych 3D.

Aby przetestować konwersję plików IFC  za pomocą CrossManagera lub uzyskać więcej informacji na temat możliwości integracji oprogramowania, odwiedź stronę datakit.com lub skontaktuj się z Datakit pod numerem +33 478 396 369.

@+ ;-)

1 polubienie

Problem projektów z wieloma programami nie jest w ogóle problemem.

Wymiary dopasowania lub tolerancje geometryczne mogą pojawiać się w 3D w taki sam sposób, jak wykończenia powierzchni.

3 polubienia

@tomalam

miało to na celu odpowiedź @ Bart na kroku problemu z konwersją plików

zredagowane tuż przed moją wiadomością ;-)

w branży budowlanej BIM staje się punktem odniesienia

tak, aby móc przyjąć wartości i geometrię tych projektów w innym logarytmie

jest moim zdaniem wielkim krokiem naprzód w dziedzinie wymiany informacji

@+ ;-)

2 polubienia

Myślę, że w przypadku odczytu modelu wykonanego bezpośrednio w 3D jest to nadal dość skomplikowane, jeśli samolot jest "owłosiony" w żebrach.

Powinniśmy rozwijać zasady rysowania, które nadal są zasadniczo dostosowane do deski kreślarskiej i przemyśleć wszystko bezpośrednio pod kątem 3D.

Na przykład, aby zobaczyć odniesienia do części (A, B, C, ....), musimy być w stanie przefiltrować to, widząc powierzchnie w "działaniach", tj. w kontekście ich montażu (w przezroczystości), aby lepiej zrozumieć, dlaczego znajdują się referencje.

I wiele innych takich przykładów przychodzi mi na myśl...

2 polubienia

Dziękuję Gt22 =)

Złożyłem już zapytania. Świetne oprogramowanie, ale super drogie! Jednocześnie robi wszystko, co ^^

Tutaj, tutaj jest 3D, potrzebuję szybko ceny i uruchomienia produkcji! Xd

Dużo pracy za niewiele w końcu......

20160116.sat
2 polubienia

@Bart pachnie jak ITE w twojej historii

może być tak, że ja bym tego nie zrobił

Może to zanieczyścić instalację

@+ ;-)

1 polubienie

Tak, przepraszam, strach nie na temat w porównaniu z podstawowym pytaniem...

Dla twojej informacji to jest szyna łącząca, albo kaplet czy kaplet ^^ wszystko zależy jak to nazwiesz ale to ci w ogóle nie przeszkadza przy instalacji :p

To dobre dla ITE, to nasza specjalność:D

2 polubienia