Witam
Po wielu poszukiwaniach nie znalazłem odpowiedzi na ten problem:
Tworzę plany montażu, które są zarządzane w konfiguracji (bardzo duża liczba). Do generowania wszystkich płaszczyzn używam SmatDrawing i każdy arkusz jest generowany z inną konfiguracją - to działa.
Ale nomenklatura nie jest zgodna i zawsze odpowiada pierwszej konfiguracji, co oznacza, że trzeba je przerabiać jeden po drugim. Problem jest taki sam bez użycia SmatDrawings
Czy można zapewnić, że nomenklatura jest aktualizowana natychmiast po zmianie konfiguracji?
Dziękuję
Jest to możliwe za pomocą makra (ponieważ robię to przy tworzeniu moich automatycznych MEPów (kod bardzo specyficzny dla naszych potrzeb)
Myślę, że powinniśmy poprosić Visiativa o poprawę w tym punkcie, ponieważ Smardrawing powinien to zrobić bez żadnego problemu.
@fmarchand , jak wspomniałem, może potwierdzić potrzebę tego narzędzia lub wyjaśnić, jak to działa, jeśli jest już zaimplementowane.
Aby zmodyfikować konfigurację za pomocą makra, oto używana funkcja vba:
Sub ProcessView(swView As SldWorks.View, vBomFeatures As Variant)
If Not IsEmpty(vBomFeatures) Then
Dim i As Integer
For i = 0 To UBound(vBomFeatures)
Dim swBomFeat As SldWorks.BomFeature
Set swBomFeat = vBomFeatures(i)
Dim vConfVis As Variant
Dim vConfNames As Variant
vConfNames = swBomFeat.GetConfigurations(False, vConfVis)
Dim visConfIndex As Integer
Dim j As Integer
For j = 0 To UBound(vConfNames)
vConfVis(j) = UCase(vConfNames(j)) = UCase(swView.ReferencedConfiguration)
Debug.Print "vConfNames=" & vConfNames(j)
Next
'On change la configuration
swBomFeat.SetConfigurations False, vConfVis, vConfNames
Next
End If
End Sub
1 polubienie
Witam
Nie, rzeczywiście, w tej chwili nie jest to możliwe.
Otworzyłem prośbę o poprawę w tym temacie:
R&Dmy - Ewolucja #193390
Dodano możliwość konfiguracji zestawienia komponentów w celu śledzenia konfiguracji widoku
Dla Twojej informacji, w nadchodzących miesiącach rozpoczniemy przeprojektowanie SmartDrawings, aby mieć więcej możliwości.
Pozdrowienia
2 polubienia