Połączenie łańcucha/koła łańcuchowego

Witam, w Solidworks, jak można owinąć łańcuch (zespół ogniw) wokół kół łańcuchowych (zespół wału/zębnika) w całym złożeniu?

Z góry dziękuję

Witam

Tak, myślę, że jest to możliwe...  

Czy łańcuch jest prawidłowo zwymiarowany (rozmiar ogniwa / rozmiar koła łańcuchowego)?

Czy montaż ogniwa jest wykonywany za pomocą funkcji obrotu?

Nie wiem, czy funkcja istnieje, ale przy ograniczeniach może istnieć rozwiązanie.

Czy próbowałeś uzyskać współosiowość między cylindrem łącznika a cylindrycznym wgłębieniem koła zębatego?

Witam

Może powinieneś poszukać z funkcją montażową ""pasek/łańcuch" i z ograniczeniami styczności i może, ale to nie jest na ograniczeniu biegu  

Witam,  podobnie jak dpusel, myślę, że powinniśmy nałożyć ograniczenie "zębnik/koła zębate"; W zasadzie znasz przełożenie w zależności od liczby  zębów swoich kół łańcuchowych. I może być ograniczeniem "krzywki" lub "splątania" łańcucha.

Powodzenia.

Witam

Z drugiej strony, nie sądzę, żebym chciał przez to powiedzieć, że w żadnym momencie nie można mieć symulacji ruchu łańcucha. Możesz tylko ustawić ją na pozycji.

Bastien

Zawsze możesz w końcu użyć ograniczenia trajektorii, ale hej, zakłada się użycie dwóch ograniczeń trajektorii na łącze ... Jeśli łańcuch jest długi, może to powodować problemy.

Po tym czasie nadal istnieje możliwość, jeśli chcesz posunąć symulację dalej, skorzystać z modułu animacji solidworks i zobaczyć napęd łańcucha wykonany podczas obrotu koła łańcuchowego.

Witam 

Mam ten sam problem, tylko po to, żeby złożyć łańcuch powiedziano mi, że muszę to zrobić ogniwo po ogniwie, jest bardzo długi, więc zrezygnowałem, bo tylko dla wizualizacji chciałem zintegrować łańcuch, wypełnić lukę, jak to mówią. Ale jeśli Ty lub ktoś inny znajdzie rozwiązanie, jestem zainteresowany.

Dobry wieczór

robisz z ASM "wstaw" + "funkcja montażu" + "pasek łańcuchowy", a następnie w menedżerze funkcji pozwalasz się prowadzić, najpierw wybierając koła łańcuchowe (w moim przykładzie, ale robi to samo).

Jeśli masz jedno z kół łańcuchowych, które ma stopień swobody typu "napinacz", możesz nawet ustawić ten napinacz, przesuwając go za długość paska.

można również symulować DP, a nawet grubości taśmy

Możesz również stworzyć wirtualną lub zewnętrzną część pasa (bądź ostrożny, będzie ona miała zewnętrzne odniesienie, które być może będziesz musiał złamać w zależności od metodologii pracy.

capture.jpg