Połączenie między kołem pasowym a łańcuchem

Witam

Zamodelowałem łańcuch, powtarzając ogniwo za pomocą narzędzia montażowego "powtarzając się od komponentu do łańcucha", przy czym trajektoria składa się z 2 półokręgów rolek przenoszących łańcuch i 2 łączących je segmentów. Jak na razie jest dobrze, łańcuch przyjmuje oczekiwane zachowanie i przewija się z jednego kamyka na drugi. Moje pytanie jest następujące, czy można powiązać ruch łańcucha z obrotem rolek? Nie mogę znaleźć parametru położenia łańcucha.

Przyjrzałem się ograniczeniu pasek/łańcuch, ale tworzy ono tylko ogniwo typu koła zębatego między kołami pasowymi, oferując możliwość stworzenia paska przez zamiatanie, ale w rzeczywistości jest to statyczne. 

To, czego chcę, to pojedyncze linki, które podążają za trajektorią, napędzając zębatkę jak na rowerze

Zanim zadam Ci moje pytanie, wypróbowałem dynamikę strukturalną, dodając wgłębienia na ogniwach i zęby na rolkach, mając nadzieję na szczęśliwą interakcję. Spróbowałem również ograniczenia trajektorii na jednym z ogniw, myśląc o odzyskaniu jego pozycji w procentach, aby kontrolować ją do obrotu rolek. Dwa niezłe fiaska .

Dziękuję i życzę miłego dnia

Witaj Pierre,

Właśnie znalazłem samouczek na youtube, może ci to pomoże.

https://youtu.be/TT6hNgLS5eM

Pozdrowienia.

AR.

2 polubienia

Witaj AR,

Bardzo dziękuję za ten link. Uwielbiam akcent tego faceta, przynajmniej jest łatwo zrozumiały, a nie jak Teksańczyk...

Rzeczywiście, ograniczenie typu przekładni udaje się związać łańcuch z kołami łańcuchowymi. Nie ma w tym żadnej logiki, ale to jest jak fala upałów, trzeba sobie z tym poradzić. Dlaczego wybiera rolkę łańcucha i piastę zębatki, a nie inne podmioty, nigdy się nie dowiemy, a może on sam nie wie.

Zamiast  pracować nad PDM, 3DExperience i innymi tancerzami, SolidWorks powinien poświęcić się ulepszaniu istniejących, Lista nielogicznych, niestabilności i błędów, które utrzymują się, jest długa.

W każdym razie bardzo dziękuję za pomoc

Kamień

2 polubienia

Witaj Pierre,

Nie ma powodu, kiedy ty możesz, ja mogę. Ale w tym temacie jeszcze nie zacząłem robić tego typu konstrukcji...

Uwielbiam twoją odpowiedź, hihihihihi.

@+.

AR

Ograniczenie biegu nie wydaje mi się takie nielogiczne (nawet jeśli wcale nie jest instynktowne): lokalnie możemy rozpatrywać łańcuch jako zębatkę z wewnętrznymi zębami, która działa z przełożeniem 1.

2 polubienia

Witaj Stefbeno do czcigodnego V7,

Rzeczywiście, zębatka to nic innego jak zębatka o nieskończonym promieniu i jako łańcuch można ją porównać do elastycznej zębatki ...  

Ale to nie wyjaśnia, dlaczego promień rolki, a nie promień kołnierza.

Miłego dnia

1 polubienie

Błąd w szkicowaniu/tłumaczeniu interfejsu?

HS: Jest potomkiem czcigodnego sługi Bożego, mimo pewnego wieku jest zarażony pchłami (23 lata i 3 runda licznika w toku).

1 polubienie