Połączenie blachy

Witam

Mam badanie (asm) do przetestowania.
Problem polega na tym, że mechaniczne części spawalnicze mają skomplikowany kształt i nie stykają się idealnie ze sobą, a czasami przeszkadzają (niezbyt poważnie, ponieważ trzeba je regulować podczas montażu).
Nie można dokładnie dostosować.
Problem polega na tym, że podczas tworzenia siatki ulega awarii...
W takim razie, jak poradzić sobie z tym problemem?
Czy lepiej zwiększyć przestrzeń między pomieszczeniami, nawet jeśli oznacza to brak kontaktu lub inne metody?
Dziękuję.

Klasa A+

2 polubienia

Witam

To chyba na użytek symulacji?

2 polubienia

Może powinieneś zamienić zespół w część?

Witam

Często niemożliwe jest przeprowadzenie badań z częściami do produkcji. W związku z tym często musimy przeprojektowywać części do symulacji.

W przeciwnym razie używamy również następującej metody:

1. Zapisz zespół jako część: Zapisz jako, a następnie wybierz typ części .sldprt
  2. W utworzonej w ten sposób części wybierz bryły i kliknij prawym przyciskiem myszy, a następnie Scal

W ten sposób otrzymujemy zespół, który staje się pojedynczą częścią z pojedynczą bryłą. Jednak fuzja ciał często stwarza problem w przypadku złożonych części. Stąd obowiązek przeprojektowania.

Dziękuję za odpowiedzi.

Tak, jest to podstawowe badanie symulacyjne i chcę wykonać obliczenia zginania konstrukcji.

Myślałem o nagrywaniu w pokojach, ale obawiałem się, że znacznie wydłuży to czas obliczeń (?).

Czy nie ma sposobu, aby SW nie zakłócał lub nie przepływał?

Dziękuję za odpowiedzi.

Klasa A+

Witaj Hervé,

umieść printscreeny lub swój model 3D, abyśmy zrozumieli Twój problem

Czy jest to solidworks express czy SW Simulation?

W pierwszym przypadku w pomieszczeniu musi znajdować się tylko jedno ciało.

W drugim przypadku musi dojść do kontaktu i określić charakter tego kontaktu. I, jak sądzę, usunąć zakłócenia.

Witam

Podczas symulacji, aby to zadziałało, umieść swoje części w objętości (do obliczeń symulacji), a nie w belce ...

Części blaszane i spawana konstrukcja są umieszczane w belce