Poprawiono licencję pływającą

Witam wszystkich, mam stałą licencję pod Solidworks 2019 SP3.0 i chciałbym przełączyć ją na pływającą, aby móc z niej korzystać na laptopie.

Natknąłem się na ten link z visiativ: https://www.visiativ-solutions.fr/licence-solidworks-fixe-en-une-activation-en-ligne/

Postępowałem zgodnie ze wszystkim co do joty, dezaktywacja mojej obecnej licencji, konto administratora pod mysolidworks.com i kiedy klikam na licencję, nie mam linii "typ aktywacji" pozwalającej przełączyć licencję w tryb licencjonowania online, jak na przykładzie.

Z góry dziękuję, bo teraz suszę.

Witam

Niestety SolidWorks wstrzymał licencję "online" na początku roku, natknąłeś się na stary artykuł :( 

2 polubienia

Witam

Wydaje mi się, że licencje online już nie istnieją...

Skontaktuj się ze sprzedawcą lub infolinią, na pewno znajdą rozwiązanie.

Pozdrowienia.

2 polubienia

Witam;

Potwierdzam usunięcie licencji "Online"... w środku lockdownu. DOBRA ROBOTA!
To był dobry pomysł.
Wszystko, co musisz zrobić, to dezaktywować stałą licencję, aktywować ją na laptopie itp., a następnie wrócić do biura.
Zapisz numer infolinii w ulubionych, aby zadzwonić do nich w dniu, w którym zapomnisz dezaktywować jeden z dwóch numerów wewnętrznych....
W przeciwnym razie, ale w ogóle tego nie polecam, użyj oprogramowania do zdalnej stacji roboczej (takiego jak Teamviewer lub Anydesk...), ale poziom bezpieczeństwa twoich dwóch komputerów spada blisko ZERA...

Pozdrowienia

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi. @Maclane w porządku na dezaktywację stałej licencji i aktywację na telefonie komórkowym, ale ograniczoną do 1000 razy, chyba że została zwiększona do nieograniczonej?

Właśnie dostałem infolinię, podobno koszt 500 euro za przejście na licencję pływającą, a także dodatkowy koszt 4000 euro za  serwer, który będzie zarządzał licencjami pływającymi ...  

1 polubienie

4000 € za serwer licencyjny!! Kupujesz go w Visiativ !??
Mówimy o serwerze licencyjnym, a nie o współdzielonym magazynie danych. Chyba że musisz zarządzać więcej niż 50 licencjami...
Powinieneś rozważyć recykling starego komputera + licencja Server 2019  + dobry program antywirusowy + dwie/trzy godziny pracy + kilka sztuczek + 500 €  .... Będzie taniej.

Pozdrowienia.

2 polubienia

Tak , @Maclane to w Visiativie, ale to było tylko po to, żeby mnie poinformować ;-)

1 polubienie

Czy ktoś wie, ile razy można przenieść licencję, 1000 razy? nieograniczony?

1 polubienie

Tak @Maclane , po skonfigurowaniu serwera licencji potrzebuje on licencji oprogramowania do działania...

Oto, co zostało założone w firmie, w której pracowałem wcześniej:

- około 15 użytkowników oprogramowania, w tym 4 pełnoetatowych (BE/metoda)

- 6 licencji "Standard" i 3 licencje "Pro" = 9 licencji

Udostępnialiśmy je w razie potrzeby, są one całkowicie przejrzyste dla użytkowników.

W twoim przypadku, @vspemens, to wygórowany cios!

Koniec licencji online to wielka szkoda...

1 polubienie

Nawet jeśli musi zarządzać 50 licencjami, nie potrzebujesz serwera za 4000 €, na razie wręcz przesadza z przedstawicielem handlowym w Visiativ.... Serwer licencyjny nie robi nic poza nadawaniem i odbieraniem uprawnień... Jak wskazuje Maclane, podstawowy komputer jest do tego więcej niż zdolny!!

@a.eriaud Nie rozumiem, kiedy mówisz "kiedy konfigurujesz serwer licencyjny, potrzebuje on licencji SW do działania... " serwer licencyjny nie potrzebuje licencji programowej, wystarczy złożyć żądanie, aby klucz przełączył się ze stałego na pływający. Z drugiej strony, 500 € na zmianę nie jest drogie.... Wcześniej było to warte o wiele więcej!!

1 polubienie

Witaj @gbadia,

Kiedy mówię o serwerze licencji, nie mam na myśli komputera ani innego sprzętu komputerowego. Rzeczywiście, wystarczy prosty komputer z Win10, nie potrzebujesz zasobów!

Aby korzystać z Menedżera licencji SolidNetWork, musisz zakupić licencję!

W mojej poprzedniej firmie, kiedy to zostało założone, otrzymaliśmy dodatkowy numer licencji, więc zakup...

Oznacza to zapoznanie się z ofertą finansowania wraz z pozostałymi licencjami i kosztami utrzymania, a wszystko to rozłożone na 5 lat.

Uważam również, że posiadanie elastycznego systemu użytkowania jest wysoką ceną. Licencje online są o wiele łatwiejsze dla użytkownika, ale nakładają na dostawcę koszty utrzymania serwera. Ten ostatni woli sprowadzić walutę, niż patrzeć, jak opuszcza... CQFD.

1 polubienie

Witaj @a.eriaud

Rzeczywiście, źle zrozumiałem twoją wiadomość, rzeczywiście musisz kupić SolidNetWork License Manager...  

1 polubienie