Licencja Solidworks 2021

Witam wszystkich,

Posiadam serwer licencji solidworks w wersji 2021.

Mam użytkowników, którzy mają wersje klienckie w 2017 roku.

Użytkownicy nie mogą pobrać licencji lokalnie.

Czy możesz mi powiedzieć, czy to z powodu wersji serwera w 2021 roku użytkownicy nie mogą korzystać z licencji lokalnie?

Dziękujemy za Twoją opinię.

Pozdrowienia

Witam

Czy sprawdziłeś, czy "SolidNetWork License Manager Client" danej stacji roboczej jest poprawnie skonfigurowany?

Normalnie powinien wskazywać na XXXXX@mon.server, tak jak w przypadku stacji roboczych w wersji 2021.

Zwykle, jeśli serwer licencyjny jest młodszy niż stacje robocze, nie stanowi to problemu (do pewnej rozbieżności, której nie pamiętam).

W przeciwnym razie spróbuj zainstalować klienta SolidNetWork License Manager 2021 na stacjach roboczych w 2017 roku... Ale wydaje mi się to trochę ryzykowne.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam

Tak, poprawnie wskazuję na serwer.

Mogę poprawnie uruchomić Solidworks 2017 i 2020.

Licencję udało mi się wypożyczyć w 2020 roku, ale nie w 2017 roku.

Pozdrowienia

Witam

Tam musi być trochę subtelności...

Zbliż się do infolinii, bo to zaskakujące, że SW startuje, ale nie możesz pożyczyć licencji. Zwykle te dwa działania są bardzo podobne.

Pozdrowienia.

2 polubienia

Witam

Wydaje mi się, że serwer licencyjny obsługuje co najwyżej N-2.

Więc jeśli zainstalujesz 2021, będziesz mógł korzystać tylko z 2019.

Cdlt powiedział:

Witaj YP69,

Udaje nam się korzystać z wersji 2017 online z licencjami 2021.

Problem w tym, że nie mogę go zarezerwować.

Pozdrowienia

Witam

Przypomniała mi się tylko mała subtelność.

Czy sprawdziłeś, czy numer portu odpowiadający XXXXX serwera XXXXX@mon jest otwarty na firewallu danej stacji roboczej?

W mojej poprzedniej pracy miałem kolegę, który potrafił uruchomić SW ale nie pożyczył licencji, wynikało to z faktu, że na jego stacji roboczej ten port nie był do końca otwarty.

Pozdrowienia.