Licencja

Witam

Niedawno musiałem ponownie zainstalować Solidworks na moim laptopie.

Musiałem się pomylić, ponieważ Solidworks informuje mnie, że liczba użytkowników została przekroczona.

Jak zwolnić licencję, aby móc ją ponownie umieścić w mojej nowej instalacji.

Z góry dzięki!

Witam

Na starym komputerze musisz przejść do menu pomocy, a następnie kliknąć przenieś licencję.

Uważaj, aby być dobrze podłączonym do sieci.

@+

3 polubienia

Cześć @Bart

http://www.cad-magazine.com/content/licence-flottante-comment-lib%C3%A9rer-un-jeton (w języku angielskim)

jeśli może ci pomóc

1 polubienie

Ponownie

@Bart to jest licencja pływająca?

@+

1 polubienie

Chodzi o to, że nie mogę zwolnić licencji, ponieważ stacja robocza została sformatowana!

Nie wiem, co to jest licencja pływająca. Dla mnie to klasyczna licencja.

Ponownie

Tak więc jedynym sposobem, jeśli stacja robocza została sformatowana, jest skontaktowanie się ze sprzedawcą, aby mógł dezaktywować licencję starej stacji roboczej.

@+

2 polubienia

To był sens mojego pytania.

Czy istnieje możliwość samodzielnej dezaktywacji licencji?

Więc tak, ale przed formatowaniem, w przeciwnym razie zadzwoń do sprzedawcy.

@+

5 polubień

Zobacz również ten link

http://www.forum-cao-3d.fr/solidworks-questions/licence-sur-2eme-ordinateur-t11931.html

http://www.leguide3d.com/forum/topics/double-activation-licence

@+.............................

1 polubienie

Mały problem polega na tym, że mój dealer jest niedostępny... :/

Właśnie zadzwoniłem do mojego dealera.

Dassault zmienił swoją politykę, w wyniku czego korzystanie z drugiej licencji, aby rysownik mógł pracować w domu, nie było już możliwe!

To naprawdę nonsens. Tak więc jedynym (legalnym) rozwiązaniem jest codzienne przenoszenie prawa jazdy...

Naprawdę praktyczne! Wyobraź sobie, że jednego wieczoru zapominasz przenieść prawo jazdy, a następnego dnia możesz się odwrócić, jeśli musisz nad nim popracować.

Naprawdę nie rozumiem podejścia Dassault i dlaczego i jak...

Jakieś opinie?

1 polubienie

@Bart, to prawda, że wiele osób zaskoczyło, że solidworks przestał udostępniać licencje (bardzo przydatne do pracy w domu wieczorem), ale problem polega na tym, że duże BE po 20 stacji roboczych na przykład miały tylko 10 licencji.... przy XXXX € licencji utrata dochodu jest szybko dokonywana !!!

2 polubienia

I tak @Bart to jest to, co podałem Ci jako linki w mojej poprzedniej odpowiedzi

@+

1 polubienie

Dzięki za wskazówkę chłopaki.

To była moja mała tyrada dnia ^^...

Wydaje mi się, że "podwójna licencja" była rzeczą narzuconą przez amerykańskie prawo i że Dassault zawsze chciał ją obejść.

@Dawid be3

Korzystanie z obu licencji w tym samym czasie jest prawie niemożliwe.

Licencje są od jakiegoś czasu "monitorowane" online. Biuro centralne otrzymuje informację o podwójnej aktywacji i wysyła wiadomość e-mail z ostrzeżeniem o anomalii (możliwym włamaniu do licencji). Jeśli to się powtarza, jest to dezaktywacja jednej z licencji (losowo), a jeśli powtarza się ponownie, trwała dezaktywacja licencji.

W przypadku, którego doświadczyłem, pierwszy e-mail dotarł po dwóch dniach. Wątpię, by duże BE podjęły takie ryzyko.

Paschalnej

2 polubienia

Tak, potwierdza to to, co myślałem.

Zawsze wiedzą, kto łączy się z jaką licencją.

Dlaczego po prostu nie wyłączyć nadużywających licencji i pozwolić tym, którzy grają w grę, wykonywać swoją pracę!

Płać, płać, zawsze płać... To w końcu popchnie nas do popełniania błędów....^^

Dlaczego po prostu nie wyłączyć nadużywających licencji i pozwolić tym, którzy grają w grę, wykonywać swoją pracę!

Nie wszystko rozumiałem.

Nie mogą wiedzieć, który z nich jest tym z firmy, a który z domu, więc zobaczyli go na nosie.

Może się również zdarzyć , że ktoś korzysta z Twojej stacji w pracy, podczas gdy Ty pracujesz z domu.

Płać, płać, zawsze płać... To w końcu popchnie nas do popełniania błędów....^^

Gdyby firmy programistyczne były filantropami, byłoby to wiadome.

Spójrz na Autodesk, który zabronił w tych Regulaminach odsprzedaży licencji na swoje oprogramowanie. Zasadniczo nie kupujesz już licencji Autodesk, ale ją "wypożyczasz"

1 polubienie

Nasi dealerzy bardzo dobrze wiedzą, które komputery korzystają z Solidworks w czasie rzeczywistym.

Mają nazwę konta Windows, jego adres IP, dzienny czas użytkowania na stację roboczą i tak dalej.

Oni widzą wszystko, potem każdy robi to, co chce, osobiście, to nie zmieni mojego życia. =)

Chciałem tylko wykrzyczeć i widzę, że to jest źle zinterpretowane :p

Nie sądzę, żeby to się działo na poziomie sprzedawcy.

Wydaje mi się, że e-mail pochodził ze znacznie wyższej strony.

Mają nazwę konta Windows, jego adres IP, dzienny czas użytkowania na stację roboczą i tak dalej.

Nie jestem pewien, czy mają dostęp do wszystkich tych informacji (a zwłaszcza prawo do ich używania). Przykład: jeśli kilka komputerów jest podłączonych do tego samego routera (częsty przypadek w firmie), wszystkie pojawią się z tym samym adresem IP dla użytkownika spoza sieci.

Chciałem tylko wykrzyczeć i widzę, że to jest źle zinterpretowane :p

Nie interpretuję źle twojej tyrady, po prostu trudno mi dostrzec, dokąd zmierzasz i po prostu podaję dodatkowe informacje, które posiadam na ten temat. ;)

Każdy robi to, na co ma ochotę, osobiście, to nie zmieni mojego życia

czego chce, albo co może. Poprosiłem mojego szefa o aktywację licencji domowej. Odmówił właśnie dlatego, że kolega z pracy mógł skorzystać z mojej stacji podczas mojej nieobecności.

Z drugiej strony mam prawo do korzystania ze stacji na zasadach osobistych (poza godzinami pracy, korsykańskie jajko)

Paschalnej

2 polubienia

Od kilku lat po pracy pracuję w domu.

Nigdy nie sprawiało to żadnych problemów, ponieważ byłem jedynym użytkownikiem i używałem swojego prawa jazdy w pracy, a tego do domu.

Musiałem już zwolnić licencje.

Zadzwoniłem więc do mojego dealera, który przekazał mi tę informację.

Podał mi nazwę stacji roboczej, na której licencja była aktywna, nazwę otwartej sesji, a także ip mojego serwera.

W końcu czas płynie na tym w pracy i na tym w domu.

Więc jeśli sprzedawcy mają dostęp do tych informacji, myślę, że Dassault też je ma.

Można o tym mówić godzinami, ale to niczego nie zmieni...

Od kwietnia nie jest to już możliwe, więc jedynym rozwiązaniem jest codzienne zwalnianie licencji i nie zapomnij jej włożyć z powrotem, aby móc z niej korzystać następnego dnia w pracy.

Proszę bardzo, myślę, że ten post można zamknąć =)

@Pascal: Czy jesteś sprzedawcą? czy po prostu mega fanem Bernarda Charlèsa^^

Z drugiej strony mówi Pan/Pani o prawie amerykańskim, ale wydaje mi się, że Dassault Système jest firmą francuską