Tak więc jedynym sposobem, jeśli stacja robocza została sformatowana, jest skontaktowanie się ze sprzedawcą, aby mógł dezaktywować licencję starej stacji roboczej.
Dassault zmienił swoją politykę, w wyniku czego korzystanie z drugiej licencji, aby rysownik mógł pracować w domu, nie było już możliwe!
To naprawdę nonsens. Tak więc jedynym (legalnym) rozwiązaniem jest codzienne przenoszenie prawa jazdy...
Naprawdę praktyczne! Wyobraź sobie, że jednego wieczoru zapominasz przenieść prawo jazdy, a następnego dnia możesz się odwrócić, jeśli musisz nad nim popracować.
Naprawdę nie rozumiem podejścia Dassault i dlaczego i jak...
@Bart, to prawda, że wiele osób zaskoczyło, że solidworks przestał udostępniać licencje (bardzo przydatne do pracy w domu wieczorem), ale problem polega na tym, że duże BE po 20 stacji roboczych na przykład miały tylko 10 licencji.... przy XXXX € licencji utrata dochodu jest szybko dokonywana !!!
Korzystanie z obu licencji w tym samym czasie jest prawie niemożliwe.
Licencje są od jakiegoś czasu "monitorowane" online. Biuro centralne otrzymuje informację o podwójnej aktywacji i wysyła wiadomość e-mail z ostrzeżeniem o anomalii (możliwym włamaniu do licencji). Jeśli to się powtarza, jest to dezaktywacja jednej z licencji (losowo), a jeśli powtarza się ponownie, trwała dezaktywacja licencji.
W przypadku, którego doświadczyłem, pierwszy e-mail dotarł po dwóch dniach. Wątpię, by duże BE podjęły takie ryzyko.
Dlaczego po prostu nie wyłączyć nadużywających licencji i pozwolić tym, którzy grają w grę, wykonywać swoją pracę!
Nie wszystko rozumiałem.
Nie mogą wiedzieć, który z nich jest tym z firmy, a który z domu, więc zobaczyli go na nosie.
Może się również zdarzyć , że ktoś korzysta z Twojej stacji w pracy, podczas gdy Ty pracujesz z domu.
Płać, płać, zawsze płać... To w końcu popchnie nas do popełniania błędów....^^
Gdyby firmy programistyczne były filantropami, byłoby to wiadome.
Spójrz na Autodesk, który zabronił w tych Regulaminach odsprzedaży licencji na swoje oprogramowanie. Zasadniczo nie kupujesz już licencji Autodesk, ale ją "wypożyczasz"
Nie sądzę, żeby to się działo na poziomie sprzedawcy.
Wydaje mi się, że e-mail pochodził ze znacznie wyższej strony.
Mają nazwę konta Windows, jego adres IP, dzienny czas użytkowania na stację roboczą i tak dalej.
Nie jestem pewien, czy mają dostęp do wszystkich tych informacji (a zwłaszcza prawo do ich używania). Przykład: jeśli kilka komputerów jest podłączonych do tego samego routera (częsty przypadek w firmie), wszystkie pojawią się z tym samym adresem IP dla użytkownika spoza sieci.
Chciałem tylko wykrzyczeć i widzę, że to jest źle zinterpretowane :p
Nie interpretuję źle twojej tyrady, po prostu trudno mi dostrzec, dokąd zmierzasz i po prostu podaję dodatkowe informacje, które posiadam na ten temat. ;)
Każdy robi to, na co ma ochotę, osobiście, to nie zmieni mojego życia
czego chce, albo co może. Poprosiłem mojego szefa o aktywację licencji domowej. Odmówił właśnie dlatego, że kolega z pracy mógł skorzystać z mojej stacji podczas mojej nieobecności.
Z drugiej strony mam prawo do korzystania ze stacji na zasadach osobistych (poza godzinami pracy, korsykańskie jajko)
Nigdy nie sprawiało to żadnych problemów, ponieważ byłem jedynym użytkownikiem i używałem swojego prawa jazdy w pracy, a tego do domu.
Musiałem już zwolnić licencje.
Zadzwoniłem więc do mojego dealera, który przekazał mi tę informację.
Podał mi nazwę stacji roboczej, na której licencja była aktywna, nazwę otwartej sesji, a także ip mojego serwera.
W końcu czas płynie na tym w pracy i na tym w domu.
Więc jeśli sprzedawcy mają dostęp do tych informacji, myślę, że Dassault też je ma.
Można o tym mówić godzinami, ale to niczego nie zmieni...
Od kwietnia nie jest to już możliwe, więc jedynym rozwiązaniem jest codzienne zwalnianie licencji i nie zapomnij jej włożyć z powrotem, aby móc z niej korzystać następnego dnia w pracy.
Proszę bardzo, myślę, że ten post można zamknąć =)
@Pascal: Czy jesteś sprzedawcą? czy po prostu mega fanem Bernarda Charlèsa^^
Z drugiej strony mówi Pan/Pani o prawie amerykańskim, ale wydaje mi się, że Dassault Système jest firmą francuską