Witam
Będę musiał uaktualnić (klonowanie systemu operacyjnego + instalacja SSD) dwa komputery w mojej firmie. Chciałem wiedzieć, czy będzie to miało jakiś wpływ na licencję (często dołączoną do sprzętu w wielu aplikacjach).
Z poważaniem.
Witam
Będę musiał uaktualnić (klonowanie systemu operacyjnego + instalacja SSD) dwa komputery w mojej firmie. Chciałem wiedzieć, czy będzie to miało jakiś wpływ na licencję (często dołączoną do sprzętu w wielu aplikacjach).
Z poważaniem.
Witam
Jeśli chodzi o SolidWorks lub inne oprogramowanie 3D, lepiej jest dezaktywować licencję (licencje) przed klonowaniem.
W przypadku pakietu Office Pack nie sądzę, aby można było go dezaktywować lub nadać mu numer licencji po sklonowaniu, bez wykonywania nowej instalacji z innym numerem. W takim przypadku będziesz mieć 2x taką samą licencję. (Tak należy tego unikać w firmach ;) )
Miłego dnia
Dziękuję za odpowiedź! Zamierzam to zrobić, nigdy nie można być zbyt ostrożnym. Miłego końca dnia.
Witam
Przede wszystkim musisz wiedzieć, w jaki sposób zarządza się licencjami w Twojej firmie, czy są one lokalne, czy na serwerze licencyjnym.
W każdym razie to, co @FUZ3D mówi, jest prawdą, unika przykrych niespodzianek.
W przypadku pakietu Office zależy to od tego, czy pochodzi on od producenta OEM, czy nie.
Prosta dezinstalacja na starej stacji roboczej może wystarczyć (pamiętaj, aby mieć klucz produktu przed jakąkolwiek manipulacją).
Witam
Mówiłem tylko o licencji solidwork 2017 instalowanej lokalnie. Moje pytanie mogło być błędne.