Link do pliku excell i części oprogramowania

Witam wszystkich,

Chciałbym kontrolować wymiary mojego pliku SW (długość, szerokość, wysokość, usunięcie takiego a takiego komponentu...) za pomocą pliku exell.

Jak utworzyć łącze między plikiem mojej ekscelencji a oprogramowaniem?

Bo to co bym chciał to żeby te wartości wprowadzić w exell, żeby to zrekonstruowało mój plik SW do nowych wymiarów, bo w tym samym czasie w moim pliku exell przychodziłoby szukać różnych informacji w odniesieniu do wprowadzonych wymiarów.

Z góry dziękuję za pomoc.

1 polubienie

Zobacz ten samouczek 

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/creation-des-propriete-de-toolbox-avec-excel (w języku angielskim)

@+ ;-)

3 polubienia

Oto przykład, który sprawia, że cały proces

Odczyt wartości / Modyfikacja wartości

Jest kod do zrobienia, tylko po to, aby się dostosować, powodzenia ...

macro_excel.zip
10 polubień

Dobry wieczór

Aby połączyć plik Excela, po prostu kliknij wstaw/tabele/rodzinę części.

Następnie zaznacz opcję "z pliku" w zakładce "Źródło"

Załączam zdjęcie ilustrujące tę manipulację.

Pozostaje tylko dopasować nazwy żeber i funkcję.

Szczegółowe informacje można znaleźć w Pomocy Solidworks.

http://help.solidworks.com/2014/french/solidworks/sldworks/t_inserting_file_design_table.htm

famille_de_piece.png
6 polubień

Witam

Kiedy tworzę rodzinę pokoi, dla uproszczenia i gdy masz już istniejący pokój:

• Tworzę drugą konfigurację
  • W tym modyfikuję wszystkie wymiary, które są prowadzone do zmiany z jednej konfiguracji na drugą
  • na koniec tworzę rodzinę części za pomocą opcji "Wstaw tabele > > rodzinę pomieszczeń", ale wybieram automatyczne tworzenie

W ten sposób nie musisz ręcznie tworzyć rodziny części, ponieważ SolidWorks się tym zajmuje!

3 polubienia

Aby uzupełnić odpowiedzi...

możesz utworzyć rodzinę części, zapisać ją jako plik zewnętrzny, usunąć rodzinę części, wstawić nową rodzinę części z pliku, zaznaczając opcję "połącz z plikiem", dzięki czemu możesz zmodyfikować plik bez Solidworks (tylko za pomocą Excela), a gdy plik 3D zostanie załadowany do Solidworks, nastąpi odczyt pliku Excel i aktualizacja konfiguracji...

Zdecydowałem się utworzyć rodzinę części, zapisać ją i usunąć, aby najpierw użyć automatycznego tworzenia... I mając odpowiednią składnię... W przeciwnym razie możesz przygotować plik Excela bez Solidworks, jeśli jesteś pewien swoich parametrów i wstawić rodzinę części, łącząc ją po...

4 polubienia

Witam.

Pozwolę sobie powrócić do tematu, ponieważ to właśnie tytuł najlepiej pasuje.

Dla przypomnienia, Solidworks 2017 i Excell 2016.

Jestem w trakcie tworzenia mojej bazy danych ze standardowymi profilami mojego dostawcy do konstrukcji spawanych mechanicznie.

W tym celu tworzę profil, który dodaję do mojej biblioteki (sldlfp), a następnie "przyklejam" do niego rodzinę części za pomocą excell, aby narysować tylko jeden profil i wprowadzić wszystkie możliwe wymiary w arkuszu kalkulacyjnym.

Moje pytania to:

- Lub Solidworks ukrywa ten plik excell, ponieważ mogę uzyskać do niego dostęp tylko za pośrednictwem solidworks. Cóż, myślę, że...

-Jeśli usunę swój profil z biblioteki, czy mój plik excell również zostanie usunięty?

Z góry dziękuję ;)

Plik zostanie zapisany w pokoju i możesz go zapisać poza nim, klikając prawym przyciskiem myszy plik rodziny pokoju, a następnie zapisując rodzinę pokoju. Następnie ponownie kliknij prawym przyciskiem myszy rodzinę części w swojej części, a następnie edytuj funkcję i w źródle wybierasz z pliku i wybierasz plik, który właśnie został zapisany, więc otwierasz plik Excel i dodajesz linię, a po otwarciu części różne strony zostaną  zaktualizowane.

Witam

Obejrzyj ten film, który jest dobrze zrobiony.

https://www.youtube.com/watch?v=aGZTv99R4hE

Niech Moc będzie z wami.