Chciałbym zmienić nazwę pliku części, problem polega na tym, że po otwarciu pliku rysunku część znika i nie mogę odtworzyć połączenia z nową nazwą pliku części (w SW2012). W starszych wersjach SW zaproponował mi, żebym podał mu nową nazwę pliku, ale już nie. Jak mogę to zrobić? Dziękuję
Jest to dość klasyczny błąd.
Zmieniłeś nazwę swojego pokoju z eksploratora Windows, duży błąd!, jeśli mogę tak powiedzieć.
Tak więc twój rysunek, który kiedyś wskazywał na twój pokój o nazwie "x", ciągle wskazuje na "x", tyle że "x" już nie istnieje ponieważ twój pokój nazywa się teraz "y".
Mam nadzieję, że pójdziesz za mną.
Dostępnych jest kilka rozwiązań:
Po pierwsze, po otwarciu rysunku powinien pojawić się komunikat podobny do tego: Nie można odnaleźć pliku C:\ users\...\name starych części.
-Czy chcesz sam go poszukać lub
- Usuń komponent
Następnie możesz wyszukać go ręcznie
Jeśli nie widzisz komunikatu o błędzie, możesz wykonać następujące czynności:
Z Solidworks File > Otwórz > wskaż swój rysunek > i kliknij przycisk "Odniesienie"> Następnie możesz dwukrotnie kliknąć nazwę starej części i najechać kursorem na nową nazwę.
Inne metody, z "pustego" rysunku: Plik> Poszukaj odniesień > i ponownie kliknij dwukrotnie nazwę starej części, aby wskazać nazwę nowej.
Zasadniczo, zmiana nazw części, rysunków lub złożeń w tym celu jest tym samym, co przesuwanie tych elementów w oknach, w wyniku czego Solidworks jest utracony i nie wie już, jak znaleźć elementy.
ROZWIĄZANIEM

Aby zmienić nazwę, przesunąć lub ponownie wskazać właściwe odniesienia, rozwiązaniem jest zrobienie tego za pomocą Solidworks Explorer, który automatycznie "zachowa wszystkie odniesienia", niezależnie od manipulacji.

Przekonasz się tego następnym razem!