Łącze do pliku rysunku / pliku części

Chciałbym zmienić nazwę pliku części, problem polega na tym, że po otwarciu pliku rysunku część znika i nie mogę odtworzyć połączenia z nową nazwą pliku części (w SW2012). W starszych wersjach SW zaproponował mi, żebym podał mu nową nazwę pliku, ale już nie. Jak mogę to zrobić? Dziękuję

Hi@phil.bea

Czy zaktualizowałeś swoje pliki części?

Zobacz ten link Wszystko jest powiedziane

http://www.forum-cao-3d.fr/solidworks-mise-en-plan/vues-non-visible-apres-changement-nom-de-plan-t11614.html

@+ ;-)

Jeżeli nie zostanie wyświetlony monit o wyszukanie artykułu, oznacza to, że wiadomość została zignorowana.

Aby przywrócić wiadomość, przejdź do Narzędzia, Opcja, Komunikaty/Błędy/Ostrzeżenie i sprawdź komunikat zaczynający się od "Nie można odnaleźć pliku ... "

Można również zwrócić odniesienie bez zmuszania SolidWorks do wyświetlenia tego komunikatu, wykonując file, otwórz, wybierz rysunek, kliknij przycisk odniesienia i kliknij dwukrotnie na link do części, a następnie wskaż część o zmienionej nazwie lub przeniesioną.

9 polubień

Witam

Pojawiło się już pytanie dotyczące tego tematu.

http://www.lynkoa.com/forum/3d/changer-les-references-d-une-mise-en-plan

Znajdziesz tu wszystkie dodatkowe odpowiedzi na swój problem.

Ale fthomas dał ci to, co najważniejsze.

Pozdrowienia

1 polubienie

Można również użyć solidworks do "przewiązania" uszkodzonych połączeń.

1 polubienie

Można również użyć solidworks do "przewiązania" uszkodzonych połączeń.

1 polubienie

Jest to dość klasyczny błąd.
Zmieniłeś nazwę swojego pokoju z eksploratora Windows, duży błąd!, jeśli mogę tak powiedzieć.

Tak więc twój rysunek, który kiedyś wskazywał na twój pokój o nazwie "x", ciągle wskazuje na "x", tyle że "x" już nie istnieje ponieważ twój pokój nazywa się teraz "y".

Mam nadzieję, że pójdziesz za mną. 

Dostępnych jest kilka rozwiązań:

Po pierwsze, po otwarciu rysunku powinien pojawić się komunikat podobny do tego: Nie można odnaleźć pliku C:\ users\...\name starych części. 
-Czy chcesz sam go poszukać lub 
- Usuń komponent
Następnie możesz wyszukać go ręcznie

Jeśli nie widzisz komunikatu o błędzie, możesz wykonać następujące czynności: 
Z Solidworks File > Otwórz > wskaż swój rysunek > i kliknij przycisk "Odniesienie"> Następnie możesz dwukrotnie kliknąć nazwę starej części i najechać kursorem na nową nazwę.

Inne metody, z "pustego" rysunku: Plik> Poszukaj odniesień > i ponownie kliknij dwukrotnie nazwę starej części, aby wskazać nazwę nowej. 

Zasadniczo, zmiana nazw części, rysunków lub złożeń w tym celu jest tym samym, co przesuwanie tych elementów w oknach, w wyniku czego Solidworks jest utracony i nie wie już, jak znaleźć elementy.

ROZWIĄZANIEM :arrow: JEST SOLIDWORKS EXPLORER

Aby zmienić nazwę, przesunąć lub ponownie wskazać właściwe odniesienia, rozwiązaniem jest zrobienie tego za pomocą Solidworks Explorer, który automatycznie "zachowa wszystkie odniesienia", niezależnie od manipulacji. :mrgreen: 

Przekonasz się tego następnym razem!

A jeśli próbowałeś, aby zrobić plik / otwórz / kliknij swój rysunek i kliknij referencje, które są obok otwarcia.

A stamtąd wybierasz daną część.

Witam 

Wracam do tego tematu, ponieważ mam problem z odniesieniem 

Ale u mnie jest na odwrót.

Po otwarciu rysunku mogę z tego miejsca otworzyć część, która znajduje się na rysunku.

Ale kiedy otwieram pokój, nie ma żadnych linków do rysunku...

Czy wiesz, co robić?

Rysunek znajduje się w tym samym folderze co część

Używam EPDM, ale aktualizacja referencji nic nie zmienia...

Z góry dziękuję

2 polubienia

Witaj @bricesk_2

Gdy jesteśmy na rysunku i otwieramy model widoku, SW będzie szukał modelu 3D w odniesieniu do jego "Reference" (pełnej ścieżki). Może więc szukać w zupełnie innym folderze niż folder, w którym przechowywany jest rysunek.

Z drugiej strony, gdy jesteś na 3D, foo.sldprt lub foo.sldprt i prosisz o otwarcie rysunku, SW otwiera plik foo.slddrw, który znajduje się w folderze, w którym zapisany jest 3D.

Jeśli więc 3D i 2D nie mają dokładnie tej samej nazwy (z wyjątkiem rozszerzenia), oprogramowanie nie otworzy rysunku. To samo dotyczy sytuacji, gdy rysunek nie znajduje się w tym samym folderze.

Innymi słowy, odniesienie istnieje od 2D do 3D, ale nie od 3D do 2D.

Dziękuję bardzo

Umieściłem spacje w posłowi do PE

Teraz to działa 

Dziękuję

bricesk_2: 

"Witam, wracam do tego tematu, ponieważ mam problem z odniesieniem 

Ale u mnie jest na odwrót.

Po otwarciu rysunku mogę z tego miejsca otworzyć część, która znajduje się na rysunku.

Ale kiedy otwieram pokój, nie ma żadnych linków do rysunku...

Czy wiesz, co robić?

Rysunek znajduje się w tym samym folderze co część

Używam EPDM, ale aktualizacja referencji nic nie zmienia...

Z góry dziękuję"

Witam, wracam do tematu

Mamy ten sam problem. Po otwarciu rysunku 3D (z EPDM) w obszarze bryły i chęci szybkiego uzyskania dostępu do rysunku (kliknięcie prawym przyciskiem myszy: otwarcie rysunku) rysunek nie zostanie odnaleziony.

A jednak:

- 3D i plan mają tę samą nazwę

- Znajdują się w tym samym folderze EPDM

- To działało wcześniej

Nie zdarza się to cały czas, ale nadal jest tutaj powszechne.

Czy pochodzi to z plików, które nie zostały odbudowane? Zmiany stanu? 

Masz pomysł? 

Witam

Trochę wracam do tematu.

Zmieniłem nazwy różnych części złożenia (za pomocą solidworks->rename), ale nadal tracę z oczu rysunek.

Próbowałem uzyskać "wyszukiwanie referencji", ale nie mogę zmienić linku, klikając dwukrotnie...

Rozwiązanie? Czy jest to zasługa wersji 2020 SP1.0?

Dziękuję za odpowiedzi.

Sprawia, że zrób plik / otwórz / wybierz plik drw / przycisk "odniesienie" / kliknij dwukrotnie nazwę pliku do przeszukania / wybierz nowy plik

1 polubienie