Łącznik $PRP MEP solidworks

Witam

Chciałbym utworzyć adnotację na moim rysunku, aby wskazać ilość części z "listy części spawanych". Znam technikę $PRPWLD".... "jednak nie  mogę znaleźć .". ", które odnoszą się do ilości. Próbowałem "Ilość", "Ilość", ale nic nie działa...

Jakiś pomysł?

Witam

Musisz utworzyć właściwości niestandardowe, jak pokazano na tej ilustracji:

https://forum.solidworks.com/servlet/JiveServlet/showImage/2-358723-77747/PROPERTIES-TABLE.jpg

W przeciwnym razie można utworzyć notatkę (lub adnotację) bezpośrednio związaną z właściwościami spawanych części, patrz ten obraz:

https://forum.solidworks.com/servlet/JiveServlet/showImage/2-358692-77718/cut+list+property.png

2 polubienia

Witam

Gdzie w bazie znajdują się informacje o ilości?

Oczywiście uzupełniłem swoje właściwości, jednak "Wartość/Wyrażenie tekstu", które odnosi się do ilości, nie istnieje, a jeśli sam wpiszę ilość, traci ona całe swoje zainteresowanie... (ponieważ wartość będzie stała). Widzę w tym polu, że istnieje "kod" do zgłoszenia danej nieruchomości. np. "SW-Mass@@@Article-lista-części-soudées2@***. SLDPRT" na przykład dla podłoża. Czy to samo dotyczy ilości?

Jeśli chodzi o adnotację bezpośrednią, żądane pole jest wyszarzone. Po co?

Tak, właśnie zrozumiałem,

Zasadniczo, użytkownik chce wyświetlić na notatce ilość wskazaną w zestawieniu komponentów

Cześć @Bart

W zasadzie jest to automatyczne. Ponieważ kiedy tworzę tabelę spawanych części, ilość jest zliczana...

EDIT dokładnie!!

Tak, dobrze zrozumiałem, patrzę, gdzie znaleźć tę wartość...

Z drugiej strony, mały pomysł, jeśli zastąpisz swoją notatkę tabelą nomenklatury, ale z pojedynczą kolumną i pojedynczą linią (kolumna jakości z linią danej części)

Czy to nie będzie w porządku?

qte.png

@Bart

^^ oczywiście, gdyby poproszono mnie o stół, zrobiłbym to!!

Odłożyłem odpowiedź @Pl. Jego technika wydaje mi się słuszna, jednak potrzebuję tylko kilku danych do uzupełnienia...

1 polubienie

Witam

Aby pójść w kierunku Barta, bańka nomenklatury z ilością obok niej (pole do opcjonalnego ukrycia w bąbelkach).

@+

Edit: poza tym rozwiązanie Lucasa działa dobrze w SW 2015

2 polubienia

Nie widzę, gdzie znaleźć osobistą własność ilości, ale hej...

Jeśli Lucas znalazł sposób, aby znaleźć sposób, chciałbym mieć konkretny przykład =)

Myślę, że rozwiązanie polegające na przekształceniu nomenklatury w adnotacje wydaje mi się słuszne.

1 polubienie

@bart bezpośrednio w opisie, powiązanych właściwościach i liście części spawanych, ilość jest dostępna w każdym przypadku w SW2015

@coyote

To jest rzeczywiście to, co @Pl proponowane, jednak po mojej stronie pudełko jest wyszarzone.... Ktoś wie dlaczego?

Redagować:

capture.png

Ponownie

Czy trzymasz się odpowiedniego pokoju?

Czy jest to bezpośrednio plan ze spawanego mechanicznie, czy z zespołu łącznie ze spawanym mechanicznie?

@+

1 polubienie

Ok, cóż, jeśli chodzi o szarą skrzynkę, uszło mi to na sucho^^

Nie rozwiązało to jednak mojego pierwszego problemu. kod do raportowania właściwości Quantity we właściwościach niestandardowych.

Krótki...

Edycja :@coyote

Moja adnotacja była związana z widokiem, a nie z pomieszczeniem..... Dobra robota!

Ale dlaczego chcesz mieć więcej nieruchomości?

Adnotacje czy bulgotaki to za mało?

@+

@coyote .....

Po prostu kwestia "osobistego" układu. Tabela spawanych części byłaby więcej niż wystarczająca..... a także bańka.... a nawet ilość zapisaną odręcznie......

Krótki. Poradzę sobie bez tego, nie ma problemu :)

Dziękuję za pomoc panowie, życzę miłego dnia.