Witam
Tworzę część na solidworks 2016. Zacząłem od stworzenia płaszczyzny odsunięcia, następnie chcę utworzyć 2. płaszczyznę odsunięcia, której wartość odsunięcia jest taka sama jak pierwszej. Kiedy usuwam wymiar i chcę umieścić połączenie z odsunięciem 1. płaszczyzny, nie działa to (robię to samo , aby mieć połączenie między wymiarami szkicu i to działa). Problem powtarza się, gdy używam funkcji powtarzania liniowego, chciałbym mieć powiązanie między wartością przyrostu a wartością przesunięcia 1. płaszczyzny...
Ostatecznym celem jest to, że po prostu muszę ewoluować moją ocenę zmiany w 1. planie, a wszystko inne nastąpi.
Pod catią wiem, że nie ma problemu, pod solidworks mam mniejsze doświadczenie.
Z góry dziękuję.
Anais powiedział:
Witam
Istnieje kilka rozwiązań:
- Użyj "równań", w tym przypadku jest to wymiar pozycji 1. planu, który będzie napędzał wszystkie następujące
- Użyj "kursów powiązanych" w tym przypadku, bez względu na to, które kursy edytujesz, pozostałe będą miały taką samą wartość
W obu przypadkach najbardziej bolesną rzeczą jest możliwość wyboru wymiaru, który ma być kontrolowany, z mojej strony najłatwiej jest mi mieć "Instant3D" zasobów,
dla równania
-Klikam na mój 2 plan, w którym momencie pojawia się wymiar.
- jeśli chcę utworzyć równanie, klikam dwukrotnie z boku, (ściany trochę bolesne, aby je poprawnie złapać)
- otwiera się okno edycji, zamieniam wartość wymiaru na "=" następnie przechodzę do znalezienia mojego wymiaru docelowego klikając na 1 plan, następnie wybieram ten wymiar.
Aby utworzyć połączony wymiar, klikam go prawym przyciskiem myszy
W każdym przypadku obsługa jest taka sama dla planów, wymiarów szkicu lub wymiarów funkcji.
equation.jpg
4 polubienia
Obraz połączonego numeru wezwania
lien.jpg
2 polubienia
Witam
Wystarczy dwukrotnie kliknąć wymiar drugiej płaszczyzny i postawić na nim równy, a następnie kliknąć na 1., aby pojawił się wymiar, a następnie kliknąć na niego.
2 polubienia
Dziękuję za odpowiedź.
O dziwo, gdy kliknę na plan, mam tylko możliwość "zdefiniowania funkcji" i nie mam tego samego okna, które się otwiera (brak okna "wymiarowania"). W oknie edycji funkcji usuwam wartość i wpisuję "=" ale wtedy nie mogę złapać wartości 1. płaszczyzny, tak jakby to było niemożliwe. Wygląda na to, że mam konfigurację lub opcję niewłączoną.
W każdym razie znalazłem inny sposób, przejrzałem Narzędzia->Równania...->widok wymiarów i tam w tabeli edytuję bezpośrednio, aby mieć relacje. Jest to bardziej pracochłonne, ale działa
liens.png
Witam
Innym rozwiązaniem jest zdefiniowanie zmiennej globalnej (w oknie równania) i przypisanie jej wartości. Następnie kliknij dwukrotnie wymiary, które chcesz połączyć z tą zmienną. Tak skuteczny, że masz do dyspozycji kilka rozwiązań, wszystkie dobre,
Pozdrowienia
variable.png
2 polubienia
Próbowałem zrobić przechwycenie wideo SW niestety okno wprowadzania wymiarów się nie pojawia,
Mam nadzieję, że i tak ci to pomoże.
solidworks_professional_2020_sp4.0_-_piece1___2020-10-28_12-45-14.mp4
2 polubienia