Witam
Jaki jest najczystszy sposób łączenia wymiarów między różnymi częściami złożenia?
Pozwólcie, że wyjaśnię, jeśli narysuję zespół składający się z 2 części: weźmy pod uwagę podłogę i ścianę. Jak zrobić to tak czysto, jak to tylko możliwe, aby długość i szerokość miały taką samą wartość dla podłogi i ściany?
Stworzyłem równanie szerokości i długości, rysując podłogę, ale nie mogę znaleźć sposobu, aby te równania znalazły się również w zespole i można było ich użyć do ścian, drugiego elementu zespołu.
Czy jest to możliwe? A może istnieje bardziej odpowiednia metoda?
Może to być prosty problem, ale nie mogę znaleźć rozwiązania w sieci. Prawdopodobnie nie jest to właściwe kryterium wyszukiwania.
Więc bardzo dziękuję za pomoc!
Ideałem byłoby, na przykład, dla mnie możliwość stworzenia serii równań w złożeniu, które mógłbym ponownie wykorzystać w częściach, które go tworzą. Próbowałem importować/eksportować równania, ale zawsze trzeba aktualizować plik, więc nie jest to praktyczne.
Dziękuję za pomoc!
Dobranoc
Witam
Aby to zrobić po prostu bez równania, jest to proste, tworzysz swoją podłogę, pomieszczenie, a następnie ścianę i wykonujesz montaż swoich dwóch części, a następnie możesz edytować swoje wymiary w zespole i robisz = w wymiarze i klikasz na wymiar, z którym chcesz go połączyć. Klikasz dwukrotnie na swoją część, a pojawiają się Twoje wymiary, a następnie klikasz dwukrotnie na żądany wymiar, a następnie po edycji wpisujesz = i klikasz dwukrotnie na drugą część, a następnie klikasz wymiar do połączenia.
2 polubienia
Witam
Innym rozwiązaniem jest użycie edycji części w kontekście złożenia, tzn. zamiast kierować szkicami według wymiarów, można umieścić relacje szkicu. W tym przykładzie wymiarujesz strof, następnie edytujesz ścianę w zespole, a na szkicu ściany umieszczasz wiązanie "Zgodność" z jednym z elementów stropu. Kiedy więc zmienisz wymiar podłogi, ściana automatycznie podąży za nim. Z drugiej strony tworzy dla Ciebie relacje zewnętrzne.
Pozdrowienia
Witaj cobra427 i jmsavoyat,
Dziękuję za odpowiedzi, które pozwoliły mi zrobić to, co chciałem!
Z drugiej strony, z ciekawości, czy nie ma jeszcze sposobu, aby mieć równanie, które działałoby w zespole i zawartych w nim częściach?
Dziękuję i życzę miłego dnia!
Nakręciłem ten film (kilka lat temu!), ale jest on nadal aktualny. Jeśli to może ci pomóc!
Masz również kilka ścieżek do zbadania, aby podążać za swoim rozmiarem:
- - Używanie równań w tabelach Excela (rodziny części)
- - Skorzystaj z funkcji "Wartość linku", w tym przypadku możliwa jest modyfikacja jednego z 2 wymiarów (dwukierunkowo)
- - Używanie makr do sterowania wymiarami
- - Używanie zmiennych globalnych
08-les_equations_dans_les_assemblages-4.40min.flv
1 polubienie