Połącz wyświetlanie klatki w klipie SW z zmienną PDM

Witam wszystkich,

Krótkie ćwiczenie parametryzacji SolidWorks/PDM:

Moja konfiguracja:
SolidWorks 2023 Premium 2023 SP3
Solidworks PDM 31.3

Od teraz musimy wprowadzać informacje tajne w naszych planach (darmowe, poufne, prywatne itd.)
Do kart plików dodano zmienną PDM (CLASSIF)
Ta zmienna jest wypełniana w 3D za pomocą SmartProperties podczas tworzenia pliku.
Ta zmienna jest automatycznie opuszczana z powrotem do pliku 2D podczas jego tworzenia.
Bloki (bloc_classif_libre, bloc_classif_confid itd.)

Obecnie te bloki są dodawane ręcznie przez projektantów, ale istnieje ryzyko błędu.

Czy istnieje sposób, aby powiązać wyświetlanie bloku z wartością zmiennej?
Jeśli CLASSIF = " wolny ", to bloc_classif_libre jest wyświetlany, w przeciwnym razie pozostaje ukryty.

Dziękuję,

Cześć,
Dla uproszczenia zrobię notatkę wskazującą na właściwość przypisaną do zmiennej CLASSIF, która jest zakodowana na stałe w backgrounderze z domyślną wartością empty.
W ten sposób informacje są wyświetlane zgodnie z typem klasyfikacji.
Z tego co wiem, wyświetlanie bloków nie jest kontrolowane, chyba że podczas gry z makrami.

2 polubienia

Dobrym rozwiązaniem @Cyril_f , jeśli notatka zawiera tylko jedno lub dwa słowa.

Myślę, że niestety ten @jeromeL prawdopodobnie ma więcej tekstu, bo inaczej nie zawracałby sobie głowy robieniem bloków.

1 polubienie

Poprawnie@froussel niestety notatki klasyfikacyjne są długie. Ale @Cyril_f dało mi pomysł.

Stworzę dwie zmienne: jedną CLASSIVE, a drugą CLASSIF_TXT. W SmartProperties mogę warunkowo kontrolować zawartość CLASSIF_TXT według wartości CLASSIF.

1- Projektant wybiera wartość CLASSIF podczas tworzenia 2D
Wybór na podstawie listy rozwijanej w Smart, Class1, Clas2 lub Class3

2- SmartProperties definiuje zawartość CLASSIF_TXT w warunku CLASSIF
ifff($CLASSIF={Class1}|classif text 1|iff($CLASSIF={Class2}|classif text 2|iff($CLASSIF={Class3}|classif text 3|error)))

3- Notatka wskazuje na $PRP: "CLASSIF_TXT"

Sprawdzę to, będę informować na bieżąco.

2 polubienia