Linia cięcia

Witam, spodziewam się negatywnej odpowiedzi, ale nigdy nie wiadomo.
Czy możliwe jest automatyczne ustawienie koloru linii cięcia i okręgu widoku szczegółów koloru bez wpływu na cały kolor cięcia?
Ten

Zamiast tego

Obecnie manipulacja polega na wybraniu linii cięcia, a następnie zmodyfikowaniu warstwy.
Może być długi i powtarzalny...
Dziękuję

Witam

Tak i Nie: Obecnie możliwe jest przypisanie warstwy domyślnej do widoku pochodnego we właściwościach dokumentu, ale właściwości dokumentu nie rozróżniają elementów definicji widoku pochodnego od kreskowania.
→ to wszystko albo nic, krótko mówiąc.

Mam taką samą potrzebę i planuję złożyć prośbę o poprawę do wydawcy. Przekażę jego link, gdy zostanie on sporządzony, aby mogli Państwo go poprzeć.

2 polubienia

Witam

Może specjaliści od makr mogą coś zrobić.

Pewne jest to, że jeśli będzie to możliwe, zostanie to zrobione przed integracją natywną.

1 polubienie

Witaj Ronathan,
Aby zwiększyć precyzję, możliwe jest również przechodzenie przez warstwy z dopasowaniem z żądanymi opcjami wyświetlania koloru i rodzaju linii, należy uważać, aby kolory odpowiadały grubości linii i rodzajowi linii podczas drukowania w programie Autocad. Wszystko to należy skonfigurować w swoim modelu oprogramowania MEP.
AR.

Witam
Która wersja oprogramowania?
We właściwościach dokumentu wystarczy nałożyć warstwę (w tym przypadku kolor czerwony) na poziomie opcji dla przekrojów i widoku szczegółowego.

Linia cięcia i identyfikatory, a także identyfikator okręgu i widoku szczegółów zmienią kolor na czerwony.
Z drugiej strony nie ma to wpływu na już wygenerowane cięcia i widoki detali; Musi istnieć możliwość skorygowania go za pomocą makra

3 polubienia

Niestety, jeśli ma to wpływ na generowane cięcia. Zmieniłem warstwę jak we właściwościach i daje mi to wynik widoczny na moim drugim zrzucie ekranu.

1 polubienie

I przeładować mapę bazową?
@+.
AR.

Właściwości są połączone z szablonem rysunku, a nie z mapą bazową, więc myślę, że nie będzie to przydatne.

1 polubienie

Więc może stwórz nowy model MEP z opcjami, które chcesz... Mam SW 2022 SP4, ten problem też rozwiązałem.
Zobacz, powodzenia, @+.
AR.

Nie mam takiego zachowania w 2023 SP5.
Kreskowanie znajduje się na jednej warstwie, a linie cięcia na drugiej.

1 polubienie

@Cyril_f

Czy możesz mi powiedzieć, jak udało Ci się uzyskać takie zachowanie :pray:?
W 2024 SP2 nadal nie mam możliwości przypisania jednej warstwy do linii cięcia i etykiet, a drugiej do kreskowania...

Nie mam już dokładnej metody, ale w zasadzie musisz otworzyć pusty dokument rysunku.
Otwórz narzędzie do kreskowania i skonfiguruj warstwę, a także zapisz szablon dokumentu.
Domyślnie w modelach oprogramowania jest ustawiony na -none-, tak jak inne encje, więc prawdopodobnie jest zgodny z ustawieniem nuty.

4 polubienia

Przepraszam, ale nie rozumiem, jak to możliwe. Po uruchomieniu narzędzia do kreskowania mogę wybrać warstwę, ale jeśli niczego nie wypełnię, nie weryfikuje tej warstwy, a po ponownym uruchomieniu narzędzia warstwa wraca do braku.
A w ustawieniach modelu rysunkowego warstwa jest dobrze odzwierciedlona na linii, kreskowaniu i na notatce widoku.

1 polubienie