Linia separacji stożków

Cze wszystkim

Proszę bardzo, chciałbym móc umieścić spoinę w planie stożka, ta znajduje się na górze, w rzeczywistości jest to spoina zamykająca.

Potrzebowałem więc przewagi, więc pomyślałem o linii podziału, ale nie mogłem tam dotrzeć.

Czy ktoś może mi pomóc.

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia.

cone_essai.sldprt

Mam twoją część ale nie widzę, gdzie chcesz umieścić lut, czy jest możliwość zrobienia mi małego jpega tego, co chcesz uzyskać?

1 polubienie

Witam

Czy ten krótki tutorial / forum odpowiada na pytanie?

http://www.forum-cao-3d.fr/solidworks-questions/extrusion-sur-un-cone-bombe-t10953.html

Jest też dość dobrze napisany artykuł MyCADBlog:

http://www.mycadblog.fr/solidworks-et-ligne-de-separation/

1 polubienie

Proszę bardzo

soudure_cone.jpg

Więc wykonując płaszczyznę styczną, szkic i wybierając ten szkic i powierzchnię, aby utworzyć linię podziału, to nie działa?

Ach, myliłem się, potwierdziłem poprawną odpowiedź.

Nie, to nie działa, grrrrrr.

Wydaje się to jednak proste.

Czy w takim razie pojawia się komunikat o błędzie?

Witam, w rzeczywistości problem polega na tym, że stożkowa powierzchnia jest pojedynczą powierzchnią.

Aby móc wyznaczyć linię podziału, musisz podzielić całą twarz, a nie tylko jedną stronę.

Zasadniczo wystarczy wybrać płaszczyznę ściany i dwie powierzchnie (stożek i konge ) i utworzyć linię separacji typu przecięcia

2 polubienia

Rzeczywiście, działa to na tych, którzy są gotowi, że linia jest po obu stronach.

Linia podziału musi koniecznie całkowicie przeciąć jedną stronę, aby stworzyć inną ścianę ... Jeśli linia podziału nie tworzy dwóch stron, nie może działać.

Więc koniecznie, jeśli chcesz mieć linię tylko po jednej stronie:

lub tworzymy linię podziału w poprzek całego pomieszczenia,

albo trochę odetniemy głowę stożka,

Lub tworzymy linię podziału z prostokąta wystarczająco cienkiego (na przykład 0,1 mm), aby linia podziału tworzyła pętlę.

2 polubienia

Odkryłem, że jest to prosty szkic na górnej płaszczyźnie, a następnie rzutowanie, wybierając stożek i zaokrąglenie, które są 2 oddzielnymi powierzchniami.

Dzięki za pomoc.

Miłego dnia