Cze wszystkim
Dla jednego z klientów musiałem zrobić widok planu zdjęciowego w rozłożeniu. Jak na razie nie ma problemu.
Następnie na rysunku wyświetliłem widok rozstrzelony, aby edycja była bardziej przejrzysta.
Ale nie znalazłem sposobu na oddzielenie linii burst poprzez narysowanie ich ręcznie, co nie jest zbyt praktyczne.
Zauważa, że nawet z pomocą Solidworks trzeba wykonać szkic 3D w całości i narysować linie.
Czy istnieje prostszy i dokładniejszy sposób na linie rozerwania?
Z góry wszystkim dziękuję.
Niestety nie według mojej wiedzy, ponieważ musisz wskazać kierunki, połączenia itp.
Witam;
Mam nadzieję, że ten link będzie dla Ciebie przydatny.
Myślę, że to jest odpowiedź na Twój problem.
Informuj mnie na bieżąco.
Cédric.
http://help.solidworks.com/2012/french/SolidWorks/sldworks/t_Showing_Explode_Lines_in_Explode_Views.htm
Alternatywnie, jeśli posiadasz licencję Solidworks Composer,
Ten ostatni bardzo dobrze radzi sobie z tego rodzaju przypadkami do dokumentacji technicznej.
gt22
25 Październik 2013 09:25
5
Cześć @ jruffieux
Nie masz wyboru, musisz narysować linie ręcznie
Myślę jednak, że nie powinno to być zbyt skomplikowane, że radzi sobie z tym w samochodzie
Przesuwając część, linia utworzy się w trybie automatycznym, podobnie jak linia szkicu
@+ ;-)
fthomas
25 Październik 2013 09:28
6
2 polubienia
@cedric
Link wyjaśnia linie serii, zasadę co, a nie sposób postępowania automatycznego.
Dla mnie nie jest to jeszcze możliwe.
@ Cédric Bréban,
Link, który mi podałeś, jest taki sam, jak wtedy, gdy szukałem.
Mówi tylko, że musimy wykonać szkic 3D i samodzielnie narysować pociągnięcia.
Niestety, biorąc pod uwagę złożoność części i pozycjonowanie, które kiedyś eksplodowało, jest to strasznie skomplikowane.
@gt22 i José-accessa:
Rzeczywiście, oczywiście nie ma wyboru, aby zrobić to samochodem.
I nie, nie musi to być bardzo skomplikowane, bo pamiętam, że na Solid Edge było to zrobione najłatwiej na świecie.
Dziwne nawet, że nie został jeszcze wydany...
Witam
Jedyną poprawną odpowiedzią jest ta udzielona przez fthomasa. Musisz skorzystać z przewidzianej do tego celu funkcji, wtedy jest to możliwe lub nie, aby się pojawiła.
Pozdrowienia
2 polubienia
Potwierdzam odpowiedź fthomas i jmsavoyat, tak też postępuję (czekając na automatyczne rozwiązanie)
Ok, cóż, dziękuję wszystkim.
Następnym razem, gdy będę miał współpracownika z SW, zadam mu to pytanie+.
@+
Rzeczywiście, dzięki funkcji Thomasa wystarczy utworzyć rozstrzeloną część, a następnie, nadal w 3D, kliknąć ikonę "Szkic z rozstrzeloną linią", kliknąć rozstrzelone komponenty 3D, a linie rozbicia zostaną wykonane samodzielnie.
Przechodzimy do rysunku, pojawiają się pęknięte linie