Linia przerwania widoku Solidworks (2. edycja)

Witam

Chciałbym ożywić ten wątek , ponieważ rozwiązanie polegające na przycięciu widoku za pomocą szkicu wykonanego na zamówienie jest bolesne w pracy "ilościowej".

Czy Solidworks nie oferuje bardziej odpowiedniego narzędzia?

Dziękuję

Uwaga: Celem jest przerwanie widoku rysunku, jak w tych przykładach :

Narzędzie "Przerwij" w zakładce układu widoku to za mało?

4 polubienia

Jak powiedzieliśmy w 1. wątku. Albo możesz to zrobić, przerywając linię, albo możesz to zrobić, przycinając.

Nie jestem pewien, czy rozumiem, dlaczego przycinanie jest bardziej bolesne niż narzędzie do łamania. To coś, co robię dość regularnie... jeśli zajmie mi to 30 lat na płasko, to max

4 polubienia

coin37coin, problem z liniami przerwania polega na tym, że musisz zachować koniec monety, podczas gdy na przykładowym obrazie jest to bardziej przycinane, aby mieć tylko część monety. Trochę jak widok szczegółowy w zasadzie.... cóż, myślę, że to jest to, czego szuka tata.

A jeśli ktoś go znajdzie, to ja też jestem nim zainteresowany!

2 polubienia

No właśnie, jak wyjaśnia Frédéric, wydaje mi się niemożliwe, aby umieścić jedną linię wybicia na monecie, a drugą "na zewnątrz". Domage, ponieważ zainteresowanie tym narzędziem polega również na automatycznym dostosowywaniu się do wymiarów pomieszczenia (tj. mały zygzak, jeśli drzewo jest małe, duży zygzak, jeśli pomieszczenie jest wysokie).

W przeciwnym razie zgadzam się z tobą, przycinanie jest łatwe i spełnia swoje zadanie.

Tylko gdy tylko chcesz zrobić piękne zygzaki (nie wspominając o zmarszczkach) z częściami o różnych rozmiarach, musisz być ostrożny i jestem po prostu zaskoczony, że nie znalazłem bardziej odpowiedniego narzędzia w Solidworks.

Przyznaję też, że to trochę perfekcjonizm. :)

(więc nie zostawię posta zbyt długo)

Dziękujemy wszystkim za zainteresowanie

1 polubienie

Zasadniczo problemy są następujące:

- Przerwy są wykonane w środku elementu, więc dwa końce złamanych końców są przedstawione na planie, ale celem było przedstawienie jednego końca, ale nie drugiego.

- przycinanie, zygzak musi być narysowany "à la mano"; do małych części jest delikatny i długi

- Widok szczegółowy tworzy tylko szkice okręgów, ale prawie by się nie zajął

- Lokalna wersja jest nie na temat

Hello@Pa

Tylko poprawka, widoki szczegółów nie są przymocowane do okręgów, można tworzyć prostokąty i dowolny inny zamknięty kontur. Wystarczy narysować przed konturem, a następnie kliknąć "widok szczegółowy".

Zobacz załączony obraz.

A dla twojego problemu przycinanie wydaje się najbardziej realistyczne, jak wspomniano w poprzednim wątku, nawet jeśli ma ograniczenia!

screenshot2608.jpg
4 polubienia

W takim przypadku, dlaczego nie stworzyć szkicu z 3 liniami (zygzakiem) i nie utworzyć bloku? Można umieścić punkt wstawiania bloku ... co pozwala na wstawienie tylu zygzaków, ile to konieczne, jeden po drugim.

I oszczędza Ci to konieczności robienia wszystkiego od nowa później ;)

2 polubienia

@coin37coin ok dla sztuczki, zrobię tak, jak mi radzisz z kopiowaniem/wklejaniem bloków.

Jeśli znajdę inną technikę, opublikuję ją tutaj dla Frédérica ;)

Dziękujemy wszystkim za profesjonalne powitanie! :)

2 polubienia

Pójdę trochę dalej niż szarlatan monety: zrobię szkic z około dziesięcioma zygzakami zapisanymi jako blok.

Wkładasz swój blok, skalę, aby wyciąć cały kawałek, splajn, aby zrobić resztę konturu i to wszystko: jest szybko i dość estetycznie ;-)