Linia przerwania widoku Solidworks

Witam

W Solidworks na rysunku chciałbym umieścić linię na końcu części, co oznacza, że jest ona w rzeczywistości większa, ale wszystko po lewej stronie nie ma znaczenia. Trochę jak na tym obrazku:

Różni się od

- linia przerwania, która przerywa się w środku i pokazuje końce,

- widok szczegółowy z możliwością powiększenia,

- widok przekroju, który "pasuje" do pomieszczenia.

Dziękuję Wam wszystkim

Albo robisz linię przerwania z prawą częścią, która Cię interesuje, a linią lewej części na zewnątrz, aby  "ukryć" to, co Cię nie interesuje.

W przeciwnym razie utworzysz przycięty widok. Rysujesz szkic wokół tego, co Cię interesuje, a następnie przechodzisz do widoku => kadrowania. I tylko to, co Ci się podoba, pozostanie w Twoich oczach

2 polubienia

Próbowałem obu rozwiązań:

Z liniami przerwania nie mogę wyciągnąć drugiej linii z pokoju. Tak jakby Soliworks wymagał, aby dwie linie przerwania były umieszczone na części.

Przycięty widok mógłby mi odpowiadać, gdyby udało mi się uzyskać ten zepsuty wygląd na krawędzi, czego nie udało mi się zrobić domyślnie.

Czy masz dodatkową wskazówkę?

Dziękuję

1 polubienie

Nadal jest to majsterkowanie, ale możesz zrobić przerwę i dostosować rozmiar interwału tak, aby druga linia (a więc i reszta pomieszczenia) kończyła się na zewnątrz samolotu.

Zgadzam się z @coin37coin dla przyciętego widoku. Jeśli chodzi o wygląd bocznego przełamania, uzyskasz go, rysując go! Możesz użyć dowolnego zamkniętego szkicu, aby zrobić przycięty widok, jeśli się nie mylę, nie tylko prostokąt.

3 polubienia

Coś w tym stylu?

Ale co, jeśli przerwa odbywa się tylko po lewej stronie? ponieważ element nie jest już wyśrodkowany na stronie po... :s

Zgadzam się z tobą, to majsterkowanie.

1 polubienie

Zamierzam uciec od "przycinania" i szkicu narysowanego na zamówienie. Dziękuję za wsparcie:)

3 polubienia

Po to tu przychodzimy: po wzajemną pomoc! :)

3 polubienia

Cholera, przegapiłem cały rozwój.

Jak powiedział Benoît, wszystkie kształty szkiców odpowiadają uprawie. Więc rysujesz go tak, jak chcesz (kwadrat, koło, dowolna forma, koniugacja kształtów itp.)

2 polubienia

@coin37coin: Lynkoa jest bezwzględna: pytania nawet w święta! :)

4 polubienia

Witam

Chciałbym ożywić ten wątek , ponieważ rozwiązanie polegające na przycięciu widoku za pomocą szkicu wykonanego na zamówienie jest bolesne w pracy "ilościowej".

Czy Solidworks nie oferuje bardziej odpowiedniego narzędzia?

Celem jest przerwanie widoku, jak w tych przykładach :