Linie gięcia

Witam

Mam problem z wieloma moimi rysunkami, na częściach z blachy często mam problem polegający na tym, że moje linie gięcia same stają się wyszarzone po ponownym otwarciu pliku rysunku. Jestem wtedy zmuszony usunąć konfigurację stanu rozwiniętego i przerobić ją, aby ponownie uzyskać te linie w MEP....

Dziękuję!

Witam

Ten sam problem tutaj i nie ma rozwiązania:

https://forum.solidworks.com/thread/90479

Witam

Czy masz zrzut ekranu? Wyszarzone outy?

Wszystkie inne moje części są w kolorze (skonfigurowane w opcjach dokumentu), a ta nie. Miałem już ten problem na innych składanych częściach....

Powinny być wyświetlane na czerwono, prawda? zamiast szarego.

Zasadniczo warstwa linii gięcia przeskakuje. Czy słusznie?

Otwieram model, klikam na "Rozłożone" w menedżerze poleceń (aby dezaktywować rozłożony), klikam ponownie (aby zrobić to ponownie...) i jakimś cudem kolorowe linie wracają ?...

Nie mam specjalnej warstwy, używam Właściwości dokumentu > Arkusz blachy

Dziękuję

Ok, we właściwościach dokumentu, w zakładce arkusz blachy, linie gięcia w górę i w dół itp. mają określony kolor (w twoim przypadku czerwony)

Tak, jest to już zdefiniowane dla całego dokumentu, kiedy robię to w momencie, gdy działa, to kiedy zamykam Solidworks i ponownie otwieram plan, linie zakresu stają się wyszarzone (a przy okazji małe pole "składanej notatki" również po lewej stronie w menu)...  

Następnie otwieram pokój, naciskam "Rozłożone" 2 razy i jest OK, wraca normalnie...

W takim przypadku, jeśli naprawdę okaże się, że jest to błąd, radzę przejść przez makro, aby wykonać tę operację znacznie szybciej za pomocą jednego kliknięcia.

Przebudowa nie działa?

Czy możesz wysłać mi część, o której mowa?

> Nie chodź z odbudową

>Moje rozwiązanie niestety nie pozwala na edycję składanych notatek...

>Mam problem z dość różnymi częściami, więc makro tak naprawdę nie znam.

Dziękuję

Ba dla makro, to nie jest bardzo skomplikowane.

Makro jest rejestrowane z operacjami, które zwykle wykonujesz.

Po przywróceniu nowego rozwiniętego widoku zatrzymujesz makro i zapisujesz je za pomocą przycisku w menu u góry.

Otwierasz więc swój plan, klikasz przycisk makra, rozwinięty widok jest zablokowany, nowy jest wstawiany i rozwijany.

Czy to nie byłoby w porządku?

Oczywiście zawsze jest lepiej, gdy nie ma błędu^^

1 polubienie

Do makra robię test po powrocie do domu i wysyłam filmik czy działa ;)

1 polubienie

To działa, dziękuję!