Limit znaków

Witam

Jaki jest limit rozmiaru ciągu znaków w organizacji plików w EPDM?

EX: 

Y:\ EPDM\A. Ogólne\C. i osprzęt\V. Części maszyn\002. Prowadzenie obrotowe\002. Łożyska ślizgowe\Łożysko ślizgowe kołnierzowe Ø28xØ22x16

Tutaj 151 znaków. Czy PDM może zarządzać takimi łańcuchami? Jeśli nie, jaka jest maksymalna kwota?

Z góry dziękuję

1 polubienie

Zasadniczo w systemie Windows limit wynosi, w tym wszystkie znaki, 255 znaków.

Nie wiem, czy PDM radzi sobie lepiej.

3 polubienia

Witam

Limit znaków w EPDM jest taki sam jak dla Windows, czyli 260 znaków. Chociaż w systemie Windows najwyraźniej można teraz ominąć ten numer, nie sądzę, aby było to możliwe pod EPDM, a nawet https://www.developpez.com/actu/99242/Windows-10-Microsoft-met-silencieusement-fin-a-la-limitation-a-260-caracteres-pour-les-chemins-d-acces-dans-la-Build-14352-en-preversion/.

Więc tak, EPDM może obsłużyć 151 znaków.

Ta liczba 260 znaków jest na ogół więcej niż wystarczająca do klasyfikacji dokumentów, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że EPDM to przede wszystkim baza danych, która ułatwia odnalezienie wszystkich przechowywanych w niej dokumentów, pod warunkiem, że zmienne używane jako kryteria wyszukiwania są rozsądnie zdefiniowane. W przykładzie podanym dla nazwy folderu skłaniałbym się do usuwania pięter i umieszczania słowników, predefiniowanych i edytowalnych tylko przez administratora, w mapach danych takich jak:

dico 1 : Wskazówki dotyczące obrotu / Wskazówki dotyczące tłumaczenia / ...

dico 2 : Łożyska ślizgowe / Łożyska / ... => ten słownik jest podsłownikiem wskazówek dotyczących rotacji

dico 3 : Cylindryczne / kołnierzowe / ... => ten słownik jest podsłownikiem łożysk ślizgowych

plus 1 wolne pole wprowadzania: Ø28xØ22x16

Pełne oznaczenie może znajdować się w polu obliczonym na podstawie określonych poziomów słowników, tutaj: Łożyska ślizgowe z kołnierzami Ø28xØ22x16, wartość, którą można podać w nomenklaturach.

Pozdrowienia

4 polubienia

Nie zgadzam się z tym punktem,

Posiadanie EPDM do zarządzania plikami projektowymi to jedno.

Posiadanie biblioteki 3D, która "pasuje" do użytkowników, jest bardzo ważne.

(klasyczna metoda biblioteki folderów: Brand-Maker, lub ogólne elementy w folderach o odpowiednich nazwach)

Posiadanie zmuszonego biura projektowego z powodu EPDM do prowadzenia ciągłych badań dla biblioteki to "BŁĄD" i przede wszystkim  kolosalna strata czasu na cały rok, nie bez znaczenia, jest niedopuszczalna dla biura projektowego...

System komputerowy lub oprogramowanie nie może narzucać użytkownikom "operacji, która nie odpowiada ich potrzebom" (w tym przypadku biblioteki CAD).

Tak więc, aby skończyć z uprzedzeniami:

posiadanie EPDM nie powinno zmuszać użytkowników do pracy z biblioteką CAD poprzez ciągłe wyszukiwania...

Strata czasu, którą to oznacza w ciągu roku, jest kolosalna...

Przypominamy, że filozofia biblioteki Solidworks jest używana z prawym panelem "Biblioteka projektowa"

1 polubienie

W przypadku problemu z plikami,

Jeśli nie możesz utworzyć tylu poziomów, ile chcesz, musisz na przykład połączyć poziomy 1 i 2 i użyć abstrakcji.

Zaletą EPDM jest to, że możesz (jeśli wszystko jest zarchiwizowane) zmieniać nazwy folderów dla abstrakcji.

Y:\ EPDM\A. Ogólne\C. i osprzęt\V. Części maszyn\002. Prowadzenie obrotowe\002. Łożyska ślizgowe\Łożysko ślizgowe kołnierzowe Ø28xØ22x16

Y:\ EPDM\A. Ogólne\C. sprzętowe .\V. Elementy maszyny \002. Guid. Obrót\002. Łożyska ślizgowe\Łożysko ślizgowe kołnierzowe Ø28xØ22x16

1 polubienie

Witam

Odpowiedź na pytanie brzmi: tak, EPDM może obsłużyć 151 znaków.

Jak rozumiem, reszta to tylko różnica zdań między tymi, którzy wolą używać EPDM jako bazy danych, a tymi, którzy wolą używać EPDM jako Eksploratora Windows.

Co do uwagi " Posiadanie zmuszonego biura projektowego z powodu EPDM do prowadzenia ciągłych badań dla biblioteki to "BŁĄD" i przede wszystkim  kolosalna strata czasu w skali roku, nie bez znaczenia, jest to niedopuszczalne dla biura projektowego... ", można o tym dyskutować, bez wpadania w złość, a to, co jest nie do przyjęcia dla jednego BE, może być nie do przyjęcia dla drugiego, w zależności od liczby plików do zarządzania i wewnętrznej organizacji każdej firmy...

Pozdrowienia

2 polubienia

Przepraszam, że byłem "suchy" w odpowiedzi,

W przypadku EPDM wystarczy rozróżnić sposób zarządzania plikami projektu od biblioteki CAD.

Nie musisz używać tej samej metody dla obu, wręcz przeciwnie.

Ale po zobaczeniu i przećwiczeniu obu metod, strata czasu jest zbyt duża dla BE...

Kiedy widzę, że w przypadku "EPDM jesteśmy zobowiązani do posiadania biblioteki, która będzie działać tylko poprzez badania" , to jest to nieprawda.

To dealerzy proponują (narzucają) tę operację, ponieważ ułatwia im to "ustawienie".

Nie wzięli jednak pod uwagę aspektu użytkownika i związanej z tym straty czasu.

1 polubienie

@ olivier42, kiedy piszesz " Nie jesteśmy zobowiązani do stosowania tej samej metody dla obu, wręcz przeciwnie ", całkowicie się z Tobą zgadzam i nie napisałem, że jesteśmy zobowiązani do posiadania biblioteki, która działa tylko poprzez badania, Zależy to również od tego, co umieścisz za biblioteką słów. I owszem, przejście przez research może zająć biuru projektowemu trochę więcej czasu, ale w zależności od całokształtu funkcjonowania firmy, czy naprawdę jest to dla niego strata czasu, bo po biurze projektowym przychodzi Biuro Metod, Dział Zakupów, Produkcja itp... a potem od czasu do czasu EPDM komunikuje się z ERP... Dla mnie musi to wiązać się z globalną refleksją, a nie tylko z aspektem użytkownika BE.

Widziałem również i ćwiczyłem obie metody, a ponieważ musiałem zdeduplikować i wyczyścić tysiące plików przechowywanych w Eksploratorze Windows, cóż, wolę używać bazy danych, nawet z kilkoma ograniczeniami, które się z tym wiążą...

Pozdrowienia

1 polubienie

Dokładnie, po przećwiczeniu obu metod, zdecydowanie wolę tę kompatybilną z panelem solidworks.

Nie przeszkadza to w żaden sposób innym służbom, ich badania/praca pozostają całkowicie kompatybilne.

Z drugiej strony, całoroczny czas poszukiwań dla biura projektowego ma ogromny koszt!

metoda "klasycznego oprogramowania" pozwala na natychmiastową pracę (kompatybilna z bibliotekami konfiguracyjnymi!!)

Metoda "szukaj" marnuje kilka minut dziennie, godzinę tygodniowo itp. (bo dodatkowo czasami trzeba szukać za pomocą różnych słów kluczowych, spacji, przecinka, kropki itp...) Bo tak, nawet metoda "badawcza" może być całkowicie zanieczyszczona.

Po czystej bibliotece można nią zarządzać, a ci, którzy ją "wypolerują", nie mają do niej dostępu, lub z zewnętrzną walidacją.

Tak więc czysta "klasyczna biblioteka SW" może pozostać taka bez żadnego problemu.

Pracuję w ten sposób od lat, zysk jest fantastyczny (ograniczenia samochodów i firm...)

Wróciłem do biura projektowego z metodą "research", od razu zauważyłem, że moje projekty dodają się powolności. Naprawdę czuję się, jakbym pracowała z archaiczną metodą z epoki kamienia łupanego, która sięga 15/20 lat wstecz...

Nie wspominając o tym, że metoda "wyszukiwania" obejmuje powtarzalne zadania do wykorzystania w 3D. Natomiast przy "klasycznej metodzie SW" znikają.

1 polubienie

Tak, więc oczywiście nie jesteśmy różnicą punktu widzenia między klasyfikacją typu bazy danych a klasyfikacją typu eksploratora Windows, oba rozwiązania mają swoje wady i zalety, te z pewnością zależą w dużej mierze od działania i wewnętrznych procedur każdej firmy.

Pewne jest to, że musi być ona od początku dobrze przemyślana, aby zapewnić optymalne działanie minimalizujące ryzyko wystąpienia błędów, takich jak:

- dla metody wyszukiwania typu jasno określ słowniki (słowa kluczowe) pozwalające na wpisanie pełnej nazwy pliku (brak ryzyka błędów ortograficznych lub znaków takich jak spacje czy przecinki, ponieważ są to słowniki).

- W przypadku metody Explorer Type należy upewnić się, że każda osoba tworząca element w bibliotece respektuje zwyczaje nazywania nowego pliku i przede wszystkim przechowuje go w folderze, w którym powinien znajdować się inaczej!!!!!

- W obu przypadkach jasno określ, czym jest element biblioteczny, a czym nie.

W podanym przykładzie (Łożysko ślizgowe kołnierza Ø28xØ22x16) oraz w firmie, w której pracuję, nie jest to element biblioteczny, ponieważ jest to element komercyjny z wewnętrznym kodem powiązanym z artykułem zawartym w naszym ERP i zagubionym w środku około 5 do 6000 elementów, czyli pliki tego samego typu. Nie potrafię sobie nawet wyobrazić, ile plików potrzeba, aby je wszystkie skompletować. Wyszukiwanie typu eksplorator zajęłoby dużo czasu i nieuchronnie doprowadziłoby do stworzenia duplikatu, a tym samym do znacznej straty czasu dla innych działów (metody, zakupy, sklepy itp.), nie wspominając o stratach finansowych dla firmy, jakie może stanowić zduplikowany przedmiot (zarządzanie zapasami itp.).

Jedyna dobra metoda to taka, która najlepiej wpisuje się w całokształt funkcjonowania firmy, niezależnie od tego, czy ta operacja jest archaiczna, czy nie.

1 polubienie

Witaj V.Sulerzycki,

Odpowiedź na pytanie brzmi: tak, EPDM może obsłużyć 151 znaków.

Pozdrowienia

1 polubienie

Właśnie metoda "Classic SW (folder)" pozwala:

Umożliwia użytkownikom natychmiastową pracę podczas projektowania.

Aby użyć prawego panelu.

Używać (lub nie) części w konfiguracji (mając system pod EPDM)!!

I zawsze mieć możliwość wykonywania "Wyszukiwania", jeśli zajdzie taka potrzeba (jeśli chcesz pracować w trybie "Szukaj")

(ale hej, lepiej nie kontynuować tej dyskusji, która jest daleka od tematu, być może będziemy mieli okazję podyskutować na tematy temu poświęcone)

"Niech ciemna strona będzie z tobą... "

1 polubienie

Witam 

Dziękuję państwu za odpowiedzi i za tę debatę, która jest bardzo interesująca.

Wasze dwie metodologie są interesujące i będę polegał na waszych radach, aby opracować tę, która będzie najbardziej odpowiednia dla mojego biura projektowego.

Jeszcze raz dziękuję i życzę wszystkiego najlepszego w tym roku 2018

1 polubienie

Witam

Cieszę się, że mogłem Ci pomóc, z drugiej strony nie widzę odpowiedzi na Twoje pytanie w najlepiej wybranej odpowiedzi, co nie ułatwia poszukiwań tym, którzy mogą zadać to samo pytanie.

Pozdrowienia