Limit rozmiaru dysku dla archiwów PDM?

Witam
Nasz folder Archiwa PDM ma prawie 2 TB.
Czy PDM może zarządzać dyskiem zawierającym folder " Archiwa PDM " o pojemności większej niż 2 TB?
Czy folder " Archiwum " można przechowywać na serwerze NAS?

Dziękuję

Witam.

Nasze serwery EPDM są na maszynach wirtualnych, działa dobrze (ale na razie tylko 11 GB na naszej głównej bazie).
Nie jestem pewien, czy NAS to najlepszy sposób na przechowywanie plików EPDM.
Osobiście pozostałbym na prawdziwych serwerach (z poszanowaniem warunków wstępnych podanych przez EPDM).

1 polubienie

Witam;
Poniższe informacje są nieco datowane (2021 / 2022), ale...

Podobnie jak @froussel , nie jestem przekonany do stowarzyszenia NAS/EPDM.

1 polubienie

Dziękuję!
Jesteśmy już na serwerze wirtualnym w Data Center, ale terabajty i dodatkowe dyski są drogie, dlatego szukamy alternatywy.
W przypadku NAS wydaje mi się, że nie jest to zalecane, ale chciałem mieć tego pewność i ewentualnie informację zwrotną od użytkownika, który napotkał ten sam problem.

Nigdy tego nie robiłem, ale jest sposób na oczyszczenie serwerów: wyszukaj " cold storage ".
Chodzi o to, aby wszystko, co tak naprawdę nie jest używane, umieścić na serwerach innych niż główny.
Możemy albo umieścić w nim projekty, albo powiedzieć, że zachowujemy tylko główne wersje, a nie archiwa pośrednie... Istnieje wiele różnych możliwości pamięci.
Możliwe jest użycie serwera NAS dla tego typu " dodatkowej " pamięci masowej.

Problem polega na tym, że wgranie danych z tej pamięci zajmie więcej czasu (ale z pamięci nadal jest to możliwe)

2 polubienia

Witam

Jesteśmy już na poziomie 2 TB, niedługo je przekroczymy, ale rzeczywiście planujemy posprzątać.
Wielkość archiwalnej bazy danych sama w sobie nie stanowi problemu (to bardziej czas potrzebny na uzyskanie i ogólna wydajność serwera może generować spowolnienia związane z rozmiarem bazy danych)
Musisz również uświadomić użytkownikom konieczność korzystania z podmiany wersji do archiwizacji.

1 polubienie

Witam
Jakie są powody, dla których serwer NAS nie byłby odpowiedni? Pytam naiwnie, bo nic nie znam na infra a dziś biegamy z ponad 2TB na... a NAS :slight_smile: , więc się martwię!

Witam @romain_jouanny

NAS może być prawie prawdziwym serwerem plików, w zależności od tego, co kupujesz w dzisiejszych czasach.
Nie mówię, że to nie działa, ale już teraz, że wszystko się psuje, gdy przestrzegasz zaleceń SW, gdy ich nie stosujesz... (trochę w złej wierze, bo EPDM wydaje się być jednym z najbardziej niezawodnych urządzeń zarządzanych przez SW).

Czy Twoje archiwum EPDM nie znajduje się na serwerze archiwum? Nadal dodaje warstwę bałaganu i nie wydaje się zbyt skomplikowane, aby dodać pamięć masową na serwerze archiwum zamiast przechowywać dane archiwum na serwerze NAS.

Witam
Dziękujemy za Twoją opinię. Odziedziczyłem środowisko zainstalowane beze mnie (do tej pory zarządzałem tylko częścią aplikacyjną, nie martwiąc się o infrastrukturę serwerową) i teraz staram się zrozumieć, jak to działa po stronie infrastruktury i co można poprawić.
Obecna struktura, tak jak ją rozumiem, z pytaniami:

• dedykowany serwer fizyczny A dla części serwerowej SQL/BDD
  • archiwalna przestrzeń dyskowa na partycji serwera NAS B
  • Serwer archiwum :?? Nie rozumiem, czy mówimy o fizycznym serwerze, maszynie wirtualnej, tylko o aplikacji " serwer archiwum ", która jest uruchamiana na serwerze A... Krótko mówiąc, brnę w pułapkę :slight_smile: .

W każdym razie pewne jest, że tak, nasze archiwa są przechowywane na serwerze NAS.

W EPDM serwer archiwum może być taki sam jak serwer SQL lub nie.

W domu oddzieliliśmy serwer archiwum od serwera sql, ale nie jest to obowiązkowe.

Z drugiej strony, zazwyczaj pliki archiwum są przechowywane na serwerze archiwum (taki jest jego cel w życiu na tym serwerze). Przechowywanie archiwów gdzie indziej wydaje mi się dziwne.

Albo miałeś wszystko na jednym serwerze, zabrakło miejsca, → przenieśli pliki archiwum na słynny NAS bez zmiany architektury serwera. Myślę, że tego rodzaju hakowanie nie powinno być oficjalnie wspierane.

Rzeczywiście, myślę, że oba serwery znajdują się na tej samej maszynie. W jaki sposób można to zweryfikować?
Ta konfiguracja została stworzona przez visiativ, więc dziwię się, że nie spełnia oficjalnych :slight_smile: zamówień przedpremierowych. Ale może nasza infrastruktura nam w tym przeszkodziła (nie znam historii).
Z drugiej strony, w przyszłym roku zmienimy fizyczną maszynę, na której znajdują się te serwery, może to być okazja do ponownego rozpoczęcia na czystszych zasadach poprzez oddzielenie dwóch serwerów (na przykład VM?).

U nas nasze dwa serwery (archiwum i SQL) są maszynami wirtualnymi.

Fakt, że Epdm odseparował serwery, wynika prawdopodobnie z faktu, że serwer archiwum rośnie znacznie szybciej w przestrzeni dyskowej.
Jest też powód, dla którego mamy serwer SQL i kilka serwerów archiwizacji zainstalowanych w różnych lokalizacjach fizycznych (w zasadzie dlatego nie umieściliśmy serwera archiwum z serwerem SQL: mieliśmy serwer archiwum w USA. Fakt, że mieliśmy 2 oddzielne serwery archiwów, sprawił, że architektura serwerów archiwizacji była całkowicie identyczna po obu stronach)

1 polubienie

OK, lepiej rozumiem ten pomysł. Dziękuję za te wszystkie wyjaśnienia!