W załączeniu znajduje się plik SW 2020, który pokazuje 1 z 2 podłużnic schodów wymienionych w pytaniu.
Zaimportowałem w SW 1 DXF bryłę reprezentującą cały arkusz tej podłużnicy z usunięciem materiału z każdego stopnia, a następnie szybko naszkicowałem w 3D podłużnicę zębatki
czy mam jasność, że chciałbym, żeby się rozwinęło?
Za pomocą jakich funkcji sw 2020 byłby w stanie to zrobić?
Wydaje mi się, że najprościej jest zrekonstruować część za pomocą funkcji blachy, które pozwalają na gięcie, rozkładanie, usuwanie materiału z rozłożonej blachy...
- Pierwszy krok: należy wykonać szkic środkowej części blachy stanowiącej podłużnicę, w dolnej płaszczyźnie schodów, w oparciu o geometrię z dxf (która nie jest zbyt rygorystyczna z geometrycznego punktu widzenia). - Drugi krok: zduplikuj ten szkic w górnej płaszczyźnie schodów, a następnie użyj funkcji arkusza blachy Zagięcie przejściowe , aby wygenerować objętość obwiedni podłużnicy. - Trzeci krok: rozłóż arkusz i utwórz szkic 2D rozwiniętego kształtu podłużnicy w płaszczyźnie tego płaskiego arkusza. Potrzeba około dwudziestu wymiarów i kilku relacji szkicu, aby jak najlepiej respektować szkic 3D dostarczony w początkowym modelu. - Czwarty krok: użyj funkcji arkusza blachy Usuwanie materiału wytłaczanego przez cały arkusz, aby rozgraniczyć podłużnicę. - Krok piąty: złóż blachę, aby uzyskać wizualizację 3D podłużnicy.
Jedynym zastosowaniem wytłoczonej powierzchni na początku szybu konstrukcyjnego jest wizualizacja obwiedni mułu.
Jeśli chodzi o mnie, kliknąłem na serce, co teraz widzę, że jest błędem z mojej strony, ponieważ jest odwrotnie, czego chciałem, krótko mówiąc!! mea culpa!!
Tak zdaję sobie sprawę, że geometria załączonych plików nie jest rygorystyczna, w ślad za operacjami logicznymi przechodzącymi zmienia się liczba segmentów w łukach.... ARC+2005 i jego nieprecyzyjność!! ale bardzo intuicyjny jako oprogramowanie.