Odczytywanie właściwości wiertarki/gwintownika/frezarki za pomocą interfejsu API Menedżera dokumentów SolidWorks

Witam

Nadal robię nieco większy postęp w analizie części za pomocą menedżera dokumentów solidworks (API) i nie wiem, czy możliwe jest odzyskanie informacji o gwintowaniu, wierceniu, frezowaniu?

Jeśli ktoś korzysta z tej funkcji, to interesuje mnie jakiś utwór lub fragment kodu :)

Witam!

W przypadku niektórych funkcji należy przywrócić jego definicję dla I###FeatureData.

Przykład poniżej:

Użyj obiektu danych elementu Kreatora otworów, aby utworzyć przykład operacji Kreatora otworów (VBA) - 2020 - Pomoc SOLIDWORKS API

Myślę, że interfejsy API, które Cię interesują:

IFeature::GetDefinition: Metoda GetDefinition (IFeature) - 2012 - Pomoc SOLIDWORKS API

IFeature::ModifyDefinition2, jeśli chcesz również edytować: Metoda IModifyDefinition2 (IFeature) - 2012 - Pomoc SOLIDWORKS API

Powodzenia!

3 polubienia

Witam, rzeczywiście, ta funkcja działa dobrze, używam jej nawet od początku, ale chciałbym nie musieć otwierać części, aby sprawdzić ten parametr i zrobić to z poziomu "Menedżera dokumentów SolidWorks"

FYI

Function Controle_Parametre_Fraisurage(swApp As SldWorks.SldWorks, swModel As SldWorks.ModelDoc2, i As Long) As String
    Dim swSelMgr    As SldWorks.SelectionMgr
    Dim swFeat      As SldWorks.Feature
    Dim swWizHole   As SldWorks.WizardHoleFeatureData2

Set swSelMgr = swModel.SelectionManager
    Set swFeat = swModel.FirstFeature

Do While Not swFeat Is Nothing And Controle_Parametre_Fraisurage = ""
        Select Case swFeat.GetTypeName
            Case "HoleWzd"
                Set swWizHole = swFeat.GetDefinition
                If swWizHole.FastenerType2 = 141 Or swWizHole.FastenerType2 = 142 Then Controle_Parametre_Fraisurage = "Type de fraisurage incorrect détecté"
        End Select
        Set swFeat = swFeat.GetNextFeature
    Loop
End Function

Rzeczywiście, z powodu wyraźnego braku kawy z mojej strony, przegapiłem ograniczenie "Menedżera dokumentów SolidWorks".

Przepraszam, powodzenia!

1 polubienie